Kirjakärry ja pöytäryhmä ikkunan vieressä Uudessa lastensairaalassa

Kirjasto kokeilee toimintaa Uudessa lastensairaalassa

Helsingin kaupunginkirjastolla ja hiljattain avatulla Uudella lastensairaalalla on puolen vuoden mittainen yhteistyökokeilu, jonka aikana sairaalassa on tarjolla kirjoja ja pieniä tapahtumia. Kokeilu kestää 1.10.2018–31.3.2019.

Uuteen lastensairaalaan on tuotu luettavaa pienille potilaille perheineen. Vanhempien olohuoneessa on nyt Lukukirjasto, jonka kirjoja voi vapaasti napata mukaan useimpiin huoneisiin. Lisäksi sairaalan kahviossa on Lukupysäkki, jonka kirjoja voi lukea kahviossa.

Kokeilukonseptiin kuuluu, että kirjat palautetaan samaan hyllyyn lukemisen jälkeen. Varsinaista lainaus- tai palautustoimintaa ei ole, vaan perheet voivat valita luettavaa silloin kun heille sopii, omatoimiperiaatteella.

Monikielinen valikoima

Sairaalan pienessä mutta monikielisessä kirjavalikoimassa painottuvat lasten ja nuorten kirjat. Kirjoja on suomen, ruotsin ja englannin kielellä, ja tulossa on myös venäjän- ja vironkielistä kirjallisuutta. Kirjat on valinnut kirjaston asiantuntija toiveiden perusteella: valikoimaan toivottiin kirjoja eri ikäisille lapsille ja monella kielellä. Uuden rakennuksen Muumi-teeman mukaisesti tarjolla on muun muassa eri kielisiä Muumi-aiheisia kirjoja.

Vapaaehtoisten satutuokioita

Kirjaston tapahtumayhteistyö OLKA-vapaaehtoisvälityksen kanssa jatkuu kokeilun aikana. Tarkoitus on tarjota esimerkiksi satutuokioita yhdessä Uuden lastensairaalan vapaaehtoisten kanssa. 

Anna palautetta

Kokeilun aikana kaikki palaute kirjatoiveista käytännön toimivuuteen on tervetullutta. Anna palautetta kokeilusta sairaalassa tai sähköisen palautelomakkeen kautta. Kokeilussa ovat mukana kirjaston kanssa Suomen Kansanterveysyhdistys ry:n ylläpitämä Uuden lastensairaalan sairaalakahvio ja vapaaehtoisvälitys OLKA. Yhteistyöhön osallistuvat myös kustantamot Förlaget, Tammi ja Sort of Books.