Ohjeet e-kirja- ja äänikirjapalveluihin

Helmet-kirjaston asiakkaana voit käyttää maksutta e-kirjoja ja äänikirjoja yhteensä kolmessa eri palvelussa.

E-kirjojen lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja PIN-koodin, lukemiseen sopivan laitteen sekä verkkoyhteyden.

Jos lataat kirjoja omalle laitteellesi, tarvitset myös sovelluksen tai lukuohjelman. Alta löydät laitekohtaiset ohjeet. 

Lue nettiselaimessa

E-kirjoja on helpointa lukea suoraan nettiselaimessa. Silloin et tarvitse laitteellesi erillistä lukuohjelmaa etkä muita tunnuksia kuin kirjastokortin numeron ja PIN-koodin.

Selainlukeminen onnistuu tietokoneella tai mobiililaitteella, jossa on verkkoyhteys ja päivitetty selain. Suosittelemme selainlukemiseen Firefoxia, Chromea tai Safaria laitteesta riippuen.

Suurinta osaa e-kirjoista voi lukea selaimessa, ei kuitenkaan PDF-muodossa tallennettuja kirjoja. Jos kirjaa ei voi lukea selaimessa, sen tiedoissa ei ole vaihtoehtoa ”Lue” tai ”Lue selaimessa”. Näitä kirjoja voi lukea vain lataamalla ne omalle laitteelle.

Kuuntele äänikirjoja

Äänikirjoja voi kuunnella nettiselaimessa tai palvelun omassa sovelluksessa. Äänikirjat voi ladata sovellukseen, jolloin niitä voi kuunnella ilman nettiyhteyttä. Lisää tietoa sovelluksista löydät alta.

Katso myös Naxos Spoken Word Libraryn äänikirjojen ohjeet.

Katso kuinka saat käyttöön Celian äänikirjat lukemisesteisille.

Lue ja kuuntele sovelluksessa

Kaikilla e-kirjapalveluilla on iOs ja Android mobiililaitteille tarkoitetut sovellukset. Sovellukset ovat maksuttomia ja voit ladata ne laitteesi sovelluskaupasta. E-kirjapalvelusta riippuen sovelluksesta voi puuttua esimerkiksi e-kirjat tai osa PDF-muotoisista teoksista. Palvelun kaikki teokset löytyvät palvelun nettisivulta.

Ohjevideo: Näin luet kirjan tai kuuntelet äänikirjan selaimessa 

Ellibs-sovelluksella voi lainata ja käyttää e-kirjoja sekä äänikirjoja. Sovellukseen ladattuja äänikirjoja ja lainattuja e-kirjoja voi käyttää ilman verkkoyhteyttä. Lisätietoja Ellibs-sovelluksesta.

Ohjevideo e-äänikirjan kuunteluun Ellibs-sovelluksella

(video: Lahden kaupunginkirjasto)

OverDrive-palvelua voi käyttää Libby-sovelluksella. Libby on erinomainen käytettävyydeltään. Siinä on tunnisteet toivelistojen ja suosikkikirjojen seuraamiseen, push-ilmoitukset, äänikirjojen yhteensopivuus Applen CarPlay ja Android Auton kanssa, suora sovelluksen sisäinen tuki ja paljon muuta. Sovellukseen voi myös ladata kirjoja käytettäväksi ilman verkkoyhteyttä.

E-kirjojen lataaminen omalle laitteelle

Omalle laitteelle ladattuja e-kirjoja voi lukea ilman nettiyhteyttä. Kaikissa Helmet-kirjastojen tarjoamissa e-kirjoissa on tekijänoikeussuojaus ja ne voi avata vain suojauksen tunnistavalla lukuohjelmalla. Tarvittava lukuohjelma vaihtelee laitteen mukaan, katso tarkemmin alta. Laina-ajan päätyttyä e-kirja ei enää aukea lukuohjelmassa.

OverDriven e-kirjoja voi ladata myös Libby-sovellukseen. Äänikirjoja voi ladata vain palveluiden omiin sovelluksiin.

Suosittelemme käyttämään e-kirjojen lataamiseen Chrome-, Firefox- tai Safari-selainta. iOS-laitteissa suuret äänikirjatiedostot kannattaa ladata wifi-yhteydellä.

Adoben käyttäjätunnus

Lukuohjelman lisäksi tarvitset Adobe-käyttäjätunnuksen, joka sallii tekijänoikeussuojatun kirjan avaamisen. Tunnus kannattaa tallentaa lukuohjelmaan ennen e-kirjan lataamista. Tunnuksen luominen on maksutonta ja onnistuu Adoben nettisivulla.

Hanki Adobe-tunnus

Lisätietoa Adobe-tunnuksesta

Kun lukuohjelma käynnistyy laitteellasi ensimmäisen kerran, valtuuta ohjelma Adobe-tunnuksella ja salasanalla. Valtuutus tehdään vain kerran, ja jatkossa ohjelma avautuu automaattisesti tunnuksillasi. Samaa Adobe-tunnusta voit käyttää kuudessa eri laitteessa tai ohjelmassa.

E-kirjojen lataaminen tabletille tai älypuhelimelle

Ellibsin kirjoja voit halutessasi ladata myös Aldiko Book Reader -ohjelmaan Android- ja iOS-laitteilla. Lataa ohjelma laitteesi sovelluskaupasta ja tallenna siihen Adobe-tunnus. OverDrive-palvelun e-kirjoja ja äänikirjoja voi ladata vain palvelun omaan sovellukseen, joka ei vaadi Adobe-tunnusta. 

Windows-mobiililaitteilla ei voi käyttää OverDriven e-kirjoja Libby-sovelluksella, mutta voit käyttää Libby-sovellusta selaimellasi osoitteessa www.libbyapp.com.

E-kirjojen lataaminen tietokoneelle

Windows- ja Mac-tietokoneilla voit ladata e-kirjoja Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan. Ohjelmaan täytyy tallentaa Adobe-tunnus.

Lataa Adobe Digital Editions -ohjelma

Katso lukuohjelman asennusohjeet Ellibs-e-kirjapalvelun sivulta

E-kirjojen lukulaitteet

Kirjaston e-kirjoja voi lukea useimmilla e-kirjan lukulaitteilla. Kindlellä ei voi lukea kirjaston e-kirjoja, sillä se käyttää Amazonin omaa tekijänoikeussuojausta ja tiedostomuotoa.

E-kirja kopioidaan lukulaitteelle tietokoneen kautta tai suoraan e-kirjapalvelusta, jos lukulaitteessa on verkkoyhteys ja mahdollisuus verkosta lataamiseen. Tarkista ohjeet lukulaitteen käyttöoppaasta.

Jos kopioit kirjan lukulaitteellesi tietokoneen kautta, on sinun asennettava tietokoneellesi Adobe Digital Editions -ohjelma. Tarvitset myös Adobe-tunnuksen, jolla valtuutat ohjelman. Ohjelma on valtuutettava samalla Adobe-tunnuksella kuin lukulaitteesikin. Lukulaitteesi käyttöoppaassa kerrotaan tarkemmin e-kirjan siirtämisestä laitteelle.

Lataa Adobe Digital Editions -ohjelma

Palveluiden ohjeet ja tuki

Ellibs-palvelun ohjeet 

Lue OverDrive-palvelun ohjeet tai katso OverDrive-ohjevideo

Mikäli pulmia tulee vastaan, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen hki.ekirja@hel.fi. Kuvaathan ongelman ja kerrot käyttämäsi laitteet ja ohjelmistot. Ellibs-palvelun ongelmista voit kysyä suoraan Ellibsin tuesta osoitteesta support@ellibs.com.

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki