Löydä tietoa

Kirjastossa henkilökunta opastaa mielellään tiedon etsinnässä ja laitteiden käytössä. Henkilökohtaisen opastuksen lisäksi tarjolla on tukea tiedonhakuun myös netissä.

Mitä kirjoitan Helmet-hakulaatikkoon?

Kirjastot käyttävät asiasanoja teosten sisällönkuvailuun. Kaikki sanat eivät ole asiasanoja, joten onnistuneessa tiedonhaussa korostuu oikeiden hakusanojen käyttö. Esimerkiksi matkaopas ei ole asiasana, vaan oikea hakusana on matkaoppaat.

Apua oikean hakusanan löytämiseen saat kirjastojen verkkosanastoista.

  • YSO  - yleinen suomalainen ontologia
  • KAUNO - fiktiivisen aineiston ontologia

Mistä hyllystä mitäkin löytyy?

Kirjastoissa on käytössä luokitusjärjestelmä, jonka mukaan kirjat ja muu aineisto on järjestetty hyllyihin. Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kirjastoissa käytössä on Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä (YKL). Helsingin kaupunginkirjastossa on käytössä Helsingin kaupunginkirjaston luokitusjärjestelmä (HKLJ).

  • Verkko-YKL  – Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä
  • Verkko-HKLJ  – Helsingin kaupunginkirjaston luokitusjärjestelmä

Myös kaunokirjallisuutta järjestetään usein aihepiireittäin, siten että esim. dekkarit, fantasia ja romantiikka löytyvät kirjastossa omasta ryhmästään. Kyseinen aihepiiri näkyy silloin Helmet-haussa kirjan tiedoissa luokkamerkinnän jälkeen.

Kysy kirjastonhoitajalta 

Kysy kirjastonhoitajalta-palvelu perustettiin vuonna 1999. Kymmenet kunnankirjastot, erikoiskirjastot ja tietopalvelut ympäri Suomen vastaavat kysymyksiisi. 

Kysy kirjastonhoitajalta 

Lisäapua linkkilistoista

Makupalat

Makupaloissa on yli 27 000 kirjastoammattilaisten valikoimaa ja kuvailemaa linkkiä laadukkaisiin verkkosisältöihin eri aihealueilta.

Helmet-verkkopalvelun ohjevideot

Helmet-Youtuben ohjevideot verkkopalvelun käyttöön.