Kouluyhteistyö

Kouluyhteistyö Vantaalla

Kirjastovierailujen tavoitteena on tutustuttaa oppilaat kirjastoon, innostaa heitä lukemaan ja kehittää heidän monilukutaitoaan. Oppilaille tarjotaan perusopetuksen aikana mahdollisuus ohjattuun kirjastokäyntiin kolmannella, neljännellä ja seitsemännellä luokalla. Opettajan kannattaa olla yhteydessä omaan lähikirjastoon vähintään muutamaa viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Tervetuloa sukeltamaan tarinoiden maailmaan!

Lisätiedot ja yhteydenotot/Mosaiikin kirjasto:

Alakouluyhteistyö: Jonna Suckman jonna.suckman@vantaa.fi

Yläkouluyhteistyö: Mari Leponiemi mari.leponiemi@vantaa.fi

Tarkista, minkä kirjaston alueelle oma koulusi kuuluu: Koulut ja päiväkodit Vantaalla.

Aineistovinkkaus 3.-luokkalaisille ja 7.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus tarkoittaa lukemaan innostamista ja tarinoiden kertomista kirjavinkkarin opastuksella. Vinkkaus tukee oppilaiden lukuharrastusta, tarjoaa vaihtoehtoja erityyppisistä aineistoista ja kirjallisuuden lajeista sekä lisää ymmärrystä lukutaitojen ja lukemisen merkityksestä. Tunnin lopussa oppilaat voivat lainata ja varata haluamiaan kirjoja. Vinkkaus voidaan liittää lukudiplomin suorittamiseen, jolloin tunnilla tutustutaan juuri lukudiplomista löytyvään aineistoon.

Mediamysteeri 4.-luokkalaisille

Mediamysteeri on draamakasvatuksellisia ja pelipedagogisia menetelmiä hyödyntävä, pelillistetty vierailumalli, joka innostaa lapsia toimimaan oma-aloitteisesti medialukutaitoa ja mielikuvitusta kehittävällä tavalla. Konseptin ideana on pelillistää koululuokan vierailu kirjastoon. Pelissä luokat keräävät yhteistä pistesaldoa, jolla he kilpailevat Mediataitoviikon Mediamysteeri-voittajan tittelistä. Mediamysteeri järjestetään vuonna 2021 poikkeuksellisesti huhti-toukokuussa, kirjaston henkilökunta lähettää luokille kutsut. Mediamysteeri saatetaan tänä keväänä koronatilanteesta riippuen järjestää myös etänä, tiedotamme tästä kutsujen yhteydessä.

Kirjaston muut palvelut kouluille

Aineistopaketit

Varaa aineistopaketti tästä.
Aineistopakettilomakkeella voi varata esimerkiksi pulpettikirjoja, lukupiirikirjoja tai kirjaston henkilökunnan valitsemia, luokkatasolle sopivia kirjoja esimerkiksi Helmet-lukudiplomista. Paketin valmistuminen kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Ilmoitamme sähköpostitse, kun paketti on valmiina noudettavaksi kirjastosta (puhelimitse, jos erikseen toivotaan).

Ekaluokkalaiskampanja

Helmet-kirjastot lahjoittavat vuosittain yhden helpppolukuisen lastenkirjan kaikille koulunsa aloittaville pääkaupunkiseudun 1.-luokkalaisille. Tervetuloa noutamaan ekaluokkalaiskirjat lähikirjastostasi. Lähetämme ensimmäisten luokkien opettajille alkusyksyn aikana kortit, joita vastaan lahjakirjan voi lunastaa. Samalla voitte tutustua kirjojen lainaamiseen ja palauttamiseen sekä katsella millaista lukemista kirjaston hyllyiltä löytyy.

Helmet-lukudiplomi

Lukudiplomi motivoi oppilaita säännölliseen lukemiseen ja toimii oivana vinkkipankkina myös opettajille, kun valitaan luokkatasolle sopivia kirjoja. www.lukudiplomi.fi

Itsenäiset kirjastokäynnit luokille

Luokat ovat aina tervetulleita hyödyntämään kirjastoa omatoimisesti. Mikäli haluat varmistua aineiston saatavuudesta käynnillänne, olethan yhteydessä etukäteen.

Kirjastokortti

Kirjastokortti kannattaa hankkia viimeistään ensimmäisen luokan alussa. Toivomme, että oppilas tulee hakemaan kortin yhdessä vanhemman kanssa, mutta mikäli haluat hoitaa asian kirjastovierailun yhteydessä, olethan etukäteen yhteydessä lähikirjastoosi. Myös luokalle voidaan tehdä yhteinen kirjastokortti, jolla esimerkiksi pulpettikirjojen lainaus käy näppärästi.

School photo created by pressfoto - www.freepik.com