Noutamattomista varauksista aletaan periä maksua

Helmet-kirjastoissa aletaan periä asiakkailta 1 euron maksu varauksista, joita ei ole noudettu tai peruttu viimeiseen noutopäivään mennessä. Varaaminen on edelleen maksutonta.

Noutamattoman varauksen maksu otetaan käyttöön 1.6.2021. Maksu koskee myös ennen 1.6. tehtyjä varauksia, jotka poistetaan varaushyllystä noutamattomina 1.6. tai sen jälkeen.

Maksun suuruus on 1 euro per varattu teos, esimerkiksi kirja tai levy. Maksua ei määrätä alle 18-vuotiaille, kotipalvelun asiakkaille, joustoasiakkaille eikä yhteisöasiakkaille kuten kouluille ja päiväkodeille.

Maksua ei mene myöskään kirjastoautosta noudettavista varauksista.

Huomaa, että maksu peritään myös silloin, kun varausilmoitus ei ole tullut perille jakeluhäiriön tai teknisen häiriön vuoksi.

Maksun tarkoitus on saada varattu aineisto kirjaston asiakkaille nykyistä nopeammin. Varaaminen on yleistynyt pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Samalla on yleistynyt se, että varauksia ei haeta.

Varauksia tehdään Helmet-kirjastoissa vuosittain 2,8 miljoonaa. Varattuja teoksia jää noutamatta 14 prosenttia. Vuosittain siis 400 000 teosta odottaa varaushyllyssä turhaan hakijaa samalla kun joku toinen odottaa juuri sitä teosta.

Turha rasite ympäristölle

Varausten noutamatta jättäminen hidastaa aineiston kiertonopeutta, pidentää varausjonoja ja heikentää asiakkaiden tyytyväisyyttä kirjastoon. Kirjojen turha kuljettaminen eri puolille pääkaupunkiseutua kuormittaa ympäristöä.

Myös henkilöstön työaikaa vapautuu noutamattomien varausten käsittelystä muihin tehtäviin.  

Useimmissa Suomen kunnissa on jo aiemmin otettu käyttöön maksu noutamatta jääneistä varauksista. Niissä maksu ei ole vähentänyt varaamisen suosiota.

Peru tai lukitse varaukset

Maksua ei peritä, jos haet tai perut varauksesi viimeistään viimeisenä ilmoitettuna noutopäivänä.

Voit peruuttaa varaukset milloin tahansa. Voit myös lukita varaukset ennen kuin ne ovat matkalla-tilassa.

Jos et tarvitse varausta enää, voit poistaa varauksen joko Helmet-verkkopalvelussa kirjautumalla omiin tietoihin, Taskukirjasto-sovelluksessa tai kirjaston asiakaspalvelussa.

Ohje varauksen poistamiseen. 

Voit myös lukita varauksen esimerkiksi loman tai muun poissaolon ajaksi. Lukituksen aikana varauksesi etenee jonossa normaalisti, mutta se toimitetaan sinulle vasta, kun olet vapauttanut varauksen. Varausta ei voi lukita, jos se odottaa jo noutoa kirjastossa tai se on matkalla sinulle toisesta kirjastosta. Varauksen voi lukita ja vapauttaa Helmet-verkkopalvelussa. Taskukirjastossa ei voi lukita varausta. 

Ohje varauksen lukitsemiseen. 

Usein kysyttyä – noutamattomien varausten maksu
 

Helmet-kirjaston käyttösäännöt 1.2.2021 alkaen

Laina-ajat ja maksut 1.2.2021 alkaen

Kuva: Maarit Hohteri / Helsingin kaupunki

Juttua korjattu 26.5.2021: 400 000 kirjaa muutettu muotoon 400 000 teosta.