Alan opiskelijan lukuvinkkejä

Hei!

Olen Taru, 29-vuotias kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija, Seinäjoelta ja tänä kesänä olen saanut olla Pointin kirjastossa kahden kuukauden ajan kesätöissä. Point päätyi olemaan ensimmäinen työpaikkani kirjastoalalla ja täällä onkin ollut mahtavaa opetella ihan konkreettisesti se, mitä työ oikein pitää sisällään.

Olen innokas lukija ja vaikka koulu viekin suurimman osan ajasta, pyrin pitämään lukuharrastuksestani lujasti kiinni. Onhan se tulevaa ammattiakin katsoen tärkeää, että kartuttaa omia tietojaan kirjallisuudesta ja ympäröivästä maailmasta. Olen kirjojen suhteen hyvin kaikkiruokainen. Välillä jännitysromaanit vievät ajatukset pois ympäröivästä maailmasta ja toisinaan haluan lukea enemmän realistisia ihmiskohtaloita. Viime aikoina minua on enemmän ruvennut kiinnostamaan ihmisten tarinat ja nyt jaankin teille 5 suosikkiani tietokirjojen ja elämänkertojen puolelta!

Bea Uusma – Naparetki, minun rakkaustarinani

Kirjassa Bea Uusma tutkii kolmen ruotsalaismiehen uskomatonta yritystä tavoitella Pohjoisnapaa vetyilmapalolla matkustaen vuonna 1897. Kuten arvata saattaa ja historia kertoo, miehet eivät koskaan päässeet perille ja katosivat. Heidän jäänteensä löydettiin kuitenkin vuonna 1930 pieneltä saarelta Huippuvuorilta. Uusma uppoutuu intohimolla ja täydellä voimalla miesten tarinaan. Hän kokoaa tiedon jyvistä palapeliä ja yrittää selvittää mitä miehille oikein tapahtui? Kirja on kaunis kertomus, joka todellakin vie lukijansa mukaan tuolle uskomattomalle seikkailulle. Ihana kirja, joka sopii ehdottomasti nykyajan tutkimusmatkailijoille ja seikkailijoille. 

Jenny Lawson – Furiously Happy, a funny book about horrible things

Jenny Lawson kertoo oudosta lapsuudestaan, kasvamisesta ja horjuvan mielenterveyden kanssa elämisestä. Kirjassaan Lawson kehottaa tarkastelemaan elämää huumorina, muistuttamaan ihmisiä, että mielenterveysongelmat eivät määrittele ihmistä ja ottamaan elämää sarvista kiinni! Kaikille, jotka haluavat saada uutta perspektiiviä omiin kamppailuihinsa mielenterveyden kanssa.

Anna Kortelainen​ - Virginie! : Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina 

 Anna Kortelainen kiinnostui Edelfeltin useassa maalauksessa mallina toimineesta säkenöivän kauniista Virginiestä tehdessään tutkimustyötä väitöskirjaansa varten. Oikein mitään tietoa Virginiestä ei ole säilynyt Edelfeltin puolelta, sillä hänen ei katsottu sopivan kansallismaalarin imagoon. Minkälainen heidän suhteensa oikein oli?

Kortelainen kiertää ympäri Eurooppaa keräämässä tiedonjyviä ja onnistuu luomaan henkilökuvan ja samalla pääsemme näkemään Albert Edelfeltistäkin aivan uudenlaisen puolen.  Kirja sopii kaikille historiasta ja erityisesti taidehistoriasta kiinnostuneille.

Eino Leino – Kirjailijoiden Helsinki

Tämä kirja vie lukijansa Runebergin, Aleksis Kiven, Ilmari Kiannon, Saimi Harmajan ja moneen muun Helsingissä vaikuttaneen kirjailijan maailmaan. Kirja esittelee teitä, taloja ja paikkoja, joissa kirjailijat ovat asuneet ja kuolleet. Siinä pääsee palaamaan Helsingin salattuun maailmaan, ja hetken ajan pystyy kuvittelemaan Helsingin sellaisena mitä se Runebergin tai Aleksis Kiven aikaan oli.

Kirja sopii minun kaltaiselleni nippelitiedon ystävälle sekä niille keitä kiehtoo Suomen kirjallisuushistoria. Kirja antaa myös täyden uuden perspektiivin maamme pääkaupungin tutkimiseen.

Gabi Köpp – Kunpa en olisi tyttö

Kirjassaan Köpp muistelee toisen maailmansodan lopun tapahtumia ja erityisesti sitä, mitä kansa joutui kokemaan puna-armeijan ja liittoutuneiden valloittaessa Saksaa. Pahoinpitelyt ja raiskaukset traumatisoivat siviilejä ja mihinkään ei päässyt piiloon.

Kirja on tärkeä muistutus sodan julmuudesta ja sopii kaikille historiasta kiinnostuneille.

Kuva; https://unsplash.com/photos/Ui3bOgnjtl0