Sarahin kirjavinkit

Jos tykkäsit tarinasta X, saatat nauttia teoksesta Y

Hei!
Olen Sarah ja työskentelen yhden kuukauden Pointin kirjastossa kesätyöntekijänä. Pointissa olen oppinut päivittäin paljon erilaisia asioita ja jopa löytänyt uusia suosikkeja. Jos vaikkapa pidät fantasiasta, jännityksestä tai tieteiskirjallisuudesta, samankaltaisista kirjoista löytyy aina vaihtoehtoja. Tässä kirjalistassa on muutamia suosituksia, josta olen itse pitänyt sekä antanut joko 4 tai 5 tähteä. Hyvä lukemisen iloa :)

1. The Young Elites, Marie Lu
Vuosikymmentä sitten levisi kuumetauti yhteiskuntaan. Suurin osa ihmisistä, jotka saivat tämän taudin - varsinkin aikuiset - menehtyivät. Selviytyjät saivat harvinaisen arven. Kirja seuraa kuumeesta selviytynyt Adeliina Amouteru. Näitä eloonjääneitä Adeliinan mukaan lukien on merkitty yhteiskunnassa hirviöiksi eli toisin sanoen Malfettoksi. Mutta jotkin Malfettot saivat yliluonnollisia kykyjä ja heitä pelätään yhteiskunnassa. Kansalaiset kutsuvat niitä The Young Elites. Adeliina on yksi heistä. Lun kirjoittama tarinan vihollisen näkökulmasta on virkistävä vaihto tyypillisestä sankarin kertomuksesta. 

Kokeile Six of Crows, Leigh Bardugo
Leigh Bardugon fantasia teoksessa Ketterdam on vilkas kansainvälisen kauppa tori, jossa kaikkea on mahdollista saada oikealla hinnalla. Kukaan ei tiedä sitä paremmin kuin rikollisen mestari Kaz Brekker. Kazille tarjotaan vaarallinen ryöstö tilaisuus, joka voi tehdä hänestä varakkaampi kuin mitä ikinä voisi kuvitellakaan. Yksi ryöstö. Yksi tiimi, joka koostuu kuudesta henkilöstä; vanki, tarkka-ampuja, karkuri, vakoilija, taikuri ja varas. Voiko he saavuttaa mahdottoman?

2. Ready Player One, Ernest Cline 
Tulevaisuus on saapunut. Todellinen maailma on hyvin masentava paikka, joka alkaa hiljattain tuhoutua. Jotta ihmiset kääntävät ajatukset pois kurjasta elämä tilanteesta, on kehitetty virtuaalinen pelimaailma. Molemmissa teoksissa on samanlainen teema, jossa päähenkilö ovat pelaajia eräässä suuressa pelissä. Ernest Cline teoksessa päähenkilö Wade Watts osallistuu OASIS nimisessä pelissä, jossa palkinto saa hän, joka on saanut selville kaikki peliin vihjeet. 
Peli alkaa. Aika on vähissä. Voittaja pelastaa maailman.

Kokeile Warcross, Marie Lu 
Tykkäät varmasti myös Marie Lun, Warcross teoksesta, sillä kirjan päähenkilö on nuori hakkeri nimeltään Emika Chen, joka toimii palkkionmetsästäjänä. Hän jäljittää pelaajia, jotka lyö vetoa Warcross peliin laittomasti. Jotta Emika pystyisi ansaitsemaan nopeasti rahaa, hän ottaa riskin ja hakkeroi vahingossa Warcross-mestaruuskilpailujen avausotteluun. Kirja sopii täydellisesti niille, jotka pitävät videopeleistä. Dynaamiset henkilöt ja kiehtovat juoni täynnä käänteitä pitävät lukijan virittynyt tarinan edetessä. 

3. The Martian, Andy Weir 
Unohtumaton matka Marsissa. Kohtalokas onnettomuus. Hengissä selviytymisen kamppailua. Kuusi päivä aiemmin Mark Watneyn oli tarkoitus olla yksi ensimmäisistä ihmisistä kävellä Marsissa. Nyt hän on varmaankin ensimmäinen ihminen, joka kuolee siellä. Ares 3 avaruusalukseen miehistö joutuu hiekkamyrskyn keskellä. Evakuoinnin aikana Markin puku vaurioituu ja muut uskoaa hänen kuolleen. Miehistö lähtee pois Marsista jättäen Markin yksin planeetalle. Yksin Marsissa on esimerkillinen scifi-trilleri tarina, jota lukee kuin selviytymistarina.

Kokeile This Mortal Coil, Emily Suvada
Emily Suvada on kirjoittanut loistavan dystopian tieteiskirjallisuus trilleriin, joka sijoittuu tulevaisuuteen. Tulevaisuudessa ihmiskuntaan uhkaa kuolettava rutto, jossa ihmiset räjähtävät myrkyllisiksi Hydra-pilviksi ruuton kosketuksesta. Catarina Agatha on   geeni hakkeri nero, joka häiriköi keskustietokoneita ja onnistuu pääsemään palomuurien läpi. Mutta Catarina ei ole sen vuoksi erilainen nuori. Catin maailmassa ihmisille on tehty kirurginen toimenpide, jossa teknologian avulla DNA voi muokata yksilön haluamia elimiä mieleensä mukaisesti. Kirja on mainio scifi-yhdistelmä dystopian kanssa, jossa tiede on suuri osa tarinan etenemisestä. 

4. The Darkest Minds, Alexandra Bracken 
Kun Ruby herää 10-vuotias syntymäpäivä aamuna jokin oli pielessä. Jotain pelottava oli tapahtunut, jonka seurauksena vanhemmat lähettävät hänet Thurmondille. Paikka on yhteiskunnan julmin kuntoutus leiri. Ruby olisi voinut selviytyä salaperäisestä sairaudesta, joka oli tappanut suurimman osan Amerikan lapsista, mutta hän ja muista lapsista tuli jotain paljon pahempaa: heille muodostui yliluonnollisia kykyjä, joita he eivät osaa hallita. Tässä uudessa dystopia tarinassa tavataan lapsia ja nuoria, joita pelätään ja halutaan kontrolloida yhteiskunnassa. 

Kokeile The Naturals, Jennifer Lynn Barnes
The Naturals kertoo 17-vuotias Casiesta, joka pystyy tulkitsemaan ihmisiä jopa niin pieniä yksityiskohtia, joita voidaan pitää mahdottomana. Mutta se ei ole taito, jota hän on koskaan ottanut vakavasti. Kaikki muuttuu kuitenkin, kun FBI tulee koputtamaan hänen ovelle kutsuakseen erään nuorten ryhmään, joka on tarkoitettu poikkeuksellisen taitojen käyttäminen hyödyksi vanhoja polisii rikoksian ratkoamisessa. Mutta pian selviää, että Naturals - ohjelma ei olekaan mikään normaali ryhmä. Tämä nuortenkirja on täydellinen yhdistelmä jännityksen ja dystopian genrestä.

5. Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Robert Louis Stevenson
”Ihminen ei ole yksi vaan kaksi.” Näin Stevenson kuvailee ihmisen persoonallisuutta. Voiko ihmisen persoonallisuutta jakaa suoraviivaisesti kahteen osaan eli hyvä ja pahaan vai onko myös harmaata aluetta, jossa määritelmät sekoittuvat?  Kirja on klassikko, joka käsittelee ikuisen moraalisen kysymykseen persoonallisuuden kahtiajaosta.

Kokeile Vicious, V.E Schwab
Jos pidät moraalisista päähenkilöistä, suosittelen myös Viciousia. Yliopistossa opiskelevat kämppikset Victor ja Elias ovat loistavia ja ylimielisiä nuoria, jotka tunnistivat saman terävyyden ja kunnianhimon toistensa sisällä. Heillä on  viimeinen vuosi yliopistolla, jossa yhteinen tutkimus adrenaliinista, lähes kuoleman kokemuksia ja näennäisesti yliluonnollisia tapahtumia paljastaa mielenkiintoinen mahdollisuus sitä, että oikeassa olosuhteissa joku voisikin kehittää poikkeuksellisia kykyjä. Mutta kun heidän opinnäytetyönsä siirtyy akateemista kokeelliseen, asiat menevät kauas vääriksi. Kirja sopii täydellisesti niille lukijoille, jotka pitävät tieteestä tai tarinasta vihollisen näkökulmasta. 

6. The Idiot Brain, Burnett David
Oletko koskaan ihmetellyt miksi unohdat henkilön nimeä mutta et millaiselta hän näyttää? Tai muistat yhden merkityksetön asian hajun perusteella? Entä miksi tykkäät katsoa kauhuelokuvia tai lukea kauhukirjoja, vaikka saat niistä painajaisia? David Burnettin teoksen huumori ote analysoi miten ihmisten aivot toimivat ja kaikkea outoja asioita mitä tapahtuu siellä päivittäin. Suosittelen lämpimästi lukijoille, jotka ovat kiinnostuneita tieteestä etenkin psykologiasta ja mielemme sisäisistä toiminnoista.

7. Eliza and Her Monster, Francesca Zappia
Eliza Mirkki on ujo ja erilainen eikä hänellä ole kavereita. Mutta verkossa hänet tunnetaan aliaksella Lady Constellation, joka kirjoittaa maailmanlaajuisesti suosittua verkkosarjakuvalehti Monstrous Sea:ta. Sitten hänen koululle tulee uusi oppilas nimeltään Wallace, joka on Elizan sarjakuvalehteen suurin fanifiktion kirjoittaja. Mutta hän ei tiedä, että Eliza on sarjakuvan luoja. Heidän yhteinen rakkaus sarjakuva kohti johtaa Elizan muodostamaan uusia ystävyyksiä. Kirja sopii kaikille lukijoille, sillä tarina keskittyy lukijan ja fanien elämään. 

8. Fahrenheit 451, Ray Bradbury 
Voitko kuvitella maailma, jossa kirjojen lukeminen on laitonta? Onko se aikakausi ohi vai kenties vielä tapahtuu tulevaisuudessa? Näissä molemmissa teoksessa nähdään maailma, jossa kirjojen lukeminen on sensuroitu. 

Bradburyn klassisessa Fahrenheit 451 dystopia teoksessa näemme tulevaisuuden, jossa tietotekniikka on syrjäyttänyt kirjoja. Ihmiset eivät enää nauti rentoutumisen kirjan parissa vain ovat tuntikausia kiinnittynyt tekniikkaan. Kirjoja poltetaan ja media aivopesee ihmisiä virtuaalisella maailmalla.  Tämä kirja herättää tosi paljon mielenkiintoisia asioita, jotka yllättävästi korreloivat meidän nykymaailman kanssa. 

Kokeile The Book Thief, Markus Zusak
Zusakin unohtumaton romaani, Kirjavaras, kertoo rohkeudesta ja sanojen voimasta toiseen maailmansodan aikana Natsi-Saksassa. Tämä on 9-vuotiaan Lieselin tarina, joka lukee pommisuojassa varastettuja kirjoja naapureilleen ja piilotetulle juutalaiselle miehelle. Tarina on Kuoleman näkökulmasta, joka ei ole koskaan ollut kiireisempi kuin sodan keskellä.