Kouluyhteistyö

Kouluyhteistyö Vantaalla

Kirjastovierailujen tavoitteena on tutustuttaa oppilaat kirjastoon, innostaa heitä lukemaan ja kehittää heidän monilukutaitoaan. Oppilaille tarjotaan perusopetuksen aikana mahdollisuus ohjattuun kirjastokäyntiin kolmannella, neljännellä ja seitsemännellä luokalla. Opettajan kannattaa olla yhteydessä omaan lähikirjastoon vähintään muutamaa viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Tervetuloa sukeltamaan tarinoiden maailmaan!

Lisätiedot ja yhteydenotot/Pointin kirjasto:

Alakouluyhteistyö (3. lk vinkkaus): sonja.sinisalo@vantaa.fi

Mediamysteeri (4. lk): Anne Hannikainen anne.hannikainen@vantaa.fi

Yläkouluyhteistyö (7. lk vinkkaus): point.kirjasto@vantaa.fi

Tarkista, minkä kirjaston alueelle oma koulusi kuuluu: Koulut ja päiväkodit Vantaalla.
 

Kirjastovierailu 1.-luokkalaisille

Varaa aika ekaluokkalaisvierailulle tästä.
Ekaluokkalaisvierailun aikana oppilaat tutustuvat kirjastoon pääasiassa omatoimisesti opettajan johdolla. Vierailun yhteydessä oppilaat saavat kukin Ekaluokkalaiskampanjan kirjan sekä kirjastokorttilomakkeen. Oppilas voi tulla noutamaan oman kortin huoltajan kanssa kirjastovierailun jälkeen. Huomaathan, ettei ekaluokkalaisvierailun yhteydessä tehdä oppilaille kirjastokortteja.

Aineistovinkkaus 3.-luokkalaisille ja 7.-luokkalaisille

Kirjavinkkaus tarkoittaa lukemaan innostamista ja tarinoiden kertomista kirjavinkkarin opastuksella. Vinkkaus tukee oppilaiden lukuharrastusta, tarjoaa vaihtoehtoja erityyppisistä aineistoista ja kirjallisuuden lajeista sekä lisää ymmärrystä lukutaitojen ja lukemisen merkityksestä. Tunnin lopussa oppilaat voivat lainata ja varata haluamiaan kirjoja. Vinkkaus voidaan liittää lukudiplomin suorittamiseen, jolloin tunnilla tutustutaan juuri lukudiplomista löytyvään aineistoon.

Mediamysteeri 4.-luokkalaisille

Mediamysteeri on draamakasvatuksellisia ja pelipedagogisia menetelmiä hyödyntävä, pelillistetty vierailumalli, joka innostaa lapsia toimimaan oma-aloitteisesti medialukutaitoa ja mielikuvitusta kehittävällä tavalla. Konseptin ideana on pelillistää koululuokan vierailu kirjastoon. Pelissä luokat keräävät yhteistä pistesaldoa, jolla he kilpailevat Mediataitoviikon Mediamysteeri-voittajan tittelistä. Mediamysteeri järjestetään aina alkuvuodesta ja kirjaston henkilökunta kutsuu luokat pelaamaan.

Kirjaston muut palvelut kouluille


Aineistopaketit

Varaa aineistopaketti tästä.
Aineistopakettilomakkeella voi varata esimerkiksi pulpettikirjoja, lukupiirikirjoja tai kirjaston henkilökunnan valitsemia, luokkatasolle sopivia kirjoja esimerkiksi Helmet-lukudiplomista. Paketin valmistuminen kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon. Ilmoitamme sähköpostitse, kun paketti on valmiina noudettavaksi kirjastosta (puhelimitse, jos erikseen toivotaan).


Celia-rekisteröinnit

Kirjastossamme voi rekisteröityä Celian asiakkaaksi. Tähän tarvitaan huoltajan täyttämä ilmoittautumislomake. Lisätietoja www.celia.fi.

Ekaluokkalaiskampanja

Helmet-kirjastot lahjoittavat vuosittain yhden helppolukuisen lastenkirjan kaikille koulunsa aloittaville pääkaupunkiseudun 1.-luokkalaisille. Tervetuloa noutamaan ekaluokkalaiskirjat lähikirjastostasi. Tästä voit varata ajan ekaluokkalaisten kirjastovierailulle. Samalla voitte tutustua kirjojen lainaamiseen ja palauttamiseen sekä katsella millaista lukemista kirjaston hyllyiltä löytyy.

Helmet-lukudiplomi

Lukudiplomi motivoi oppilaita säännölliseen lukemiseen ja toimii oivana vinkkipankkina myös opettajille, kun valitaan luokkatasolle sopivia kirjoja. www.lukudiplomi.fi

Itsenäiset kirjastokäynnit luokille

Luokat ovat aina tervetulleita hyödyntämään kirjastoa omatoimisesti. Mikäli haluat varmistua aineiston saatavuudesta käynnillänne, olethan yhteydessä etukäteen.

Kirjastokortti

Kirjastokortti kannattaa hankkia viimeistään ensimmäisen luokan alussa. Toivomme, että oppilas tulee hakemaan kortin yhdessä vanhemman kanssa, mutta mikäli haluat hoitaa asian kirjastovierailun yhteydessä, olethan etukäteen yhteydessä lähikirjastoosi. Myös luokalle voidaan tehdä yhteinen kirjastokortti, jolla esimerkiksi pulpettikirjojen lainaus käy näppärästi.

School photo created by pressfoto - www.freepik.com