Tunnetaitolaatikot päiväkodeille ja alkuopetukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemat Järvenpään Lukemaan! ja Vantaan Lukunen – Lumoudu lukemisesta -hankkeet ovat tuottaneet Vantaan Helmet -kirjastoihin lainattavaksi materiaaliksi tunne- ja kaveritaitolaatikon. Laatikot sisältävät tunne- ja kaveritaitoaiheisia kirjoja sekä niihin liittyviä tehtäviä ja lisämateriaaleja.

Laatikon sisältämät kirjat ja toimintasuunnitelmat on suunnattu noin 3–9-vuotiaille oppijoille. Laatikoita voivat lainata koulut ja päiväkotiryhmät. 

Tunne- ja kaveritaitolaatikot sisältävät kymmenen (10) tunne- ja kaveritaitoaiheista kirjaa. Laatikko sisältää ohjekansion, josta löytyy jokaiselle kirjalle erikseen luotu satuhetken mallirunko sekä runsaasti vinkkejä ja valmiita tehtäväideoita kirjojen käsittelyyn lasten kanssa. Löydät ohjeista myös mm. QR-koodeja, jotka johdattavat esimerkiksi kirjojen äänimaailmaan tai kirjasta tehtyyn nukketeatterivideoon. Kangaspussista löytyy kirjoihin liittyviä materiaaleja, kuten käsinukkeja, tunne- ja vahvuuskortteja, pelejä ja tarinahahmoja. Tavoitteena on lisätä lasten osallisuutta tuomalla lukuhetkiin vuorovaikutusta ja leikillisyyttä.

Laatikoiden sisällön ja tulostettavat ohjeet löydät myös Lukunen-hankkeen verkkosivuilta. Voit siis hyödyntää materiaalia myös lainaamasi yksittäisen kirjan kanssa tai monistaa koko laatikon sisällön omaan käyttöösi.

Tunne- ja kaveritaitolaatikon sisältö Lukunen-hankkeen sivuilla.

Näin lainaat tunne- ja kaveritaitolaatikon

Laatikoita on lainattavissa Hakunilan, Lumon, Martinlaakson, Myyrmäen, Pointin ja Tikkurilan kirjastoista sekä kirjastoautosta.

Katso laatikoiden saatavuus Helmet-hausta.

  • Laatikon laina-aika on 4 viikkoa
  • Laatikoita ei voi varata Helmetin kautta, vaan tällä lomakkeella (valitse "tilaa aineistopaketti") 
  • Laatikko on varattavissa vantaalaisiin päiväkoteihin
  • Lainaa ja palauta laatikko kirjaston henkilökunnan avulla, ei lainaus- tai palautusautomaatin kautta

Järvenpään lukemaan! -hanke ja Vantaan Lukunen – Lumoudu lukemisesta -hanke toivottavat teille iloisia ja mielenkiintoisia hetkiä tunne- ja kaveritaitolaatikoiden parissa.

Kuva: Katri Hiekkala