lukupiiriesite

Tervetuloa lukupiiriin keväällä 2020

Uusia ideoita lukupiiristä

 Tänäkin keväänä Pohjois-Helsingin kirjastoissa (Malmi, Pukinmäki, Tapanila, Suutarila, Puistola, Tapulikaupunki, Viikki ja Jakomäki) kokoonnutaan porukalla lukemaan yhdessä. Yhteensä lukupiirejä alueellamme on kokonaista  14 ja tapaamiskertojakin on tulossa komeat 61 istuntoa! Lukemisesta saa toki paljon irti yksinkin, mutta yhdessä porukalla lukiessa voi avautua yllättäviäkin uusia näkökulmia.  

Tämän kevään uutuus on Viikin kirjastossa käynnistyvä YA lukupiiri. Jännittävän kirjainyhdistelmän takaa löytyy nuorille aikuisille (young adults) suunnattu piiri, jossa tutustutaan juuri tälle ryhmälle tärkeisiin ja  ajankohtaisiin teemoihin.  Malmilla lukupiirissä tutustutaan myös kirjasta tehtyyn teatteriesitykseen. Eeva Kilven "Kuolinsiivous" on ollut teatteri LabArtin "Astu sinä virtaani" -esityksen innoittaja.

Mitä tänä keväänä sitten luetaan? Teemoista nousee tietopuolella esiin esihistoriallinen aika. Malmilla tutustutaan ruotsalaisen evoluutiogeneetikon Svante Pääbon teokseen "Neandertalilainen - kadonnutta aikaa etsimässä". Pukinmäessä käsittelyyn pääsee Suomi 11000 vuotta sitten, maasta nimeltä Suomi ei tosin tuolloin vielä tiedetty mitään. Joka tapauksessa Ilari Aallon ja Elina Helkalan "Matka muinaiseen Suomeen - 11000 vuotta ihmisen jälkiä", vie jännittävälle matkalle menneeseen. 

Dekkarilukupiireissä näyttäisi olevan kotimaisten naisdekkaristien kevät: Marja Aarnipuro, Mari Pyy, Eppu Nuotio ja Anja Gustafsson eivät ehkä ole yhtä luettuja kuin pohjoismaiset kollegat, mutta varmasti tutustumisen arvoisia. Myös taideväärennöksiä ja antiikkikauppaa, ei ehkä ihan tyypillisiä dekkarin aiheita, löytyy tänä keväänä Tapulikaupungin dekkarin ystävien lukulistalta.

Kaunokirjailijoista sekä länsi- että itänaapurimme kirjailijat kiinnostavat: venäläinen Svetlana Aleksejevits ja virolainen Jaan Kross ovat molemmat kahdella teoksella kevään lukupiireissä esillä, ja ruotsalainen Sara Stridsberg samaten kahdella teoksella. Kolmasosa luettavista teoksista on kotimaisilta tekijöiltä, joko suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavilta kirjailijoilta. Käännöskirjat ovat vahvasti esillä, ja Itä-eurooppalaista syntyperää edustavat kirjailijat näyttäisivät kiinnostavan erityisesti (Ismail Kadare, Bohumil Hrabal, Milan Kundera). Vieraat kulttuurit herättävät tietysti aina kiinnostusta, ja mikä onkaan parempi keino tutustua vieraaseen kulttuuriin matkailun ohella kuin tarttua kaunokirjalliseen teokseen! Tapulikaupungin kaunolukupiiri onkin   ottanut tänä keväänä teemakseen eri maanosat. Tutustumassa käydään niin Australiaan,  Aasiaan, Etelämantereeseen kuin Afrikkaankin. Ja mikä parasta, nämä nojatuolimatkat eivät rasita luontoa! 

Tarkempia tietoja alueemme lukupiireistä löydät kunkin kirjaston omilta sivuilta. Voit myös pyytää Pohjois-Helsingin kirjastojen yhteistä lukupiiriesitettä kirjastoista tai katsoa sitä täältä:  Lukupiiriesite 2020 

Tervetuloa lukupiiriin toivottavat Pohjois-Helsingin kirjastojen sisältötiimiläiset

"Kirjoja ei ole hyvä lukea yksin"

Mikael Jungner