venäjän kielikahvila2

Kielikahvila venäjän opiskelijoille

Kolme vuotta sitten Soukka-kirjastossa avattiin kielikahvila venäjän kielen opiskelijoille. Helmet kirjastoissa kielikahvilat ovat melko suosittuja ja jo tuttu käytäntö. Lue lisää keilikahviloista tässä.

Työväenopiston venäjän kursseilla opiskelleiden ja edelleen opiskelevien kirjaston asiakkaiden ehdotuksesta aloimme tavata viikoittain. Kieltä on vaikea oppia puhumaan suurissa ryhmissä, joten näin avautui erinomainen mahdollisuus saada oppia ymmärtämään ja puhumaan venäjää. Opiskelijoiden osaamisen taso vaihteli suuresti, joten ei ollut helppo tehtävä aloittaa tällaista käytäntöä. Hyvin opiskelu lähti käyntiin varsinkin kun kirjasto on erinomainen paikka opiskella ja opettajan asiantuntemus verraton. Löytyi myös helposti ”jokaiselle jotakin”.

Yhdessä päätimme, mistä aiheista halusimme keskustella. Apu oli käden ulottuvilla, jos tuli ongelmia. Eritasoisista oppikirjoista voimme valita vaivatta sopivimmat. Välillä kun tuli vastaan ongelmia esim. kielioppiasioissa, vetäjä löysi hetkessä sopivan materiaalin, jonka avulla oli kertaus helppo suorittaa.

Venäläiseen kulttuuriin olemme tutustuneet luontevasti kiinnostavien kirjojen, videoiden, oppaiden ja paikalle tulleiden venäläisten vierailijoiden avulla. Meitä lähellä olevia aiheita, kuten venäläinen ruokakulttuuri, erilaiset tapahtumat ja kiinnostavat perinteet eri aloilla on tuotu silmiemme eteen. Piparkakkuja olemme koristelleet Tulan tapaan. Tietoa tästä saimme pöydän ääressä tutkimalla venäläisiä ohjeita. Erittäin kiinnostavaa on saada ajankohtaista tietoa mm. baletista, nykykirjallisuudesta ja käsitöistä.

Venäjänkielisen kirjallisuuden lukeminen on helpottunut, kun kirjastossa on mm.”Zlatoust” kirjasarja.On ollut innostavaa saada lukea Tsehovin, Gogolin ja muiden klassikkojen teoksia lyhennettyinä ja helpotettuina versioina.

Luettuamme Tsehovin ”Kolme sisarta”, kävimme yhdessä katsomassa näytelmän ”Kolme sisarta” Kansallisteatterissa. Jatkoa seurasi puoli vuotta myöhemmin, kun vuorossa oli ”Lokki” näytelmä. Kummastakin näytelmästä pystyimme nauttimaan huomattavasti enemmän hyvin valmistautuneina. Tsehovin ajatusmaailma avautui aivan uudella tavalla. Teatteri-illat olivat meille unohtumaton elämys.

Opiskelumme jatkuu kielikahvilassa 2020. Puhutun kielen ymmärtämisen kehittymisen kannalta on hyvin tärkeätä tutustua venäjän kielen intonatioon. Olemme saaneet käyttöömme erinomaista materiaalia myös tähän tarkoitukseen. Venäjän kieli ei ole helpoimpia kieliä oppia, mutta se on huomattavasti helpompaa, kun oppimateriaali on tarkoituksenmukaista, opetus pätevää natiivin opettajan toimiessa vetäjänä. Oppimisympäristönä kirjasto on paras mahdollinen paikka.

Tervetuloa opiskelemaan kanssamme venäjän kahvilaan tiistaisin klo 18.30 Soukan kirjastossa!

Teksti: Kielikahvilassa opiskelevia​ 
Kuva: Olga Bykova