Helsingin kirjastojen palvelut kouluille

Helsingissä on 37 kirjastoa ja kaksi kirjastoautoa, joista jokaiseen luokat ovat lämpimästi tervetulleita. Kulttuuripolun osana kirjastot tarjoavat kaikille 1.-, 3.- ja 7.-luokkalaisille ohjatun ryhmäkäynnin. Lisäksi kirjastot tarjoavat kouluille muita palveluita, ja ryhmät voivat vierailla kirjastoissa myös itsenäisesti. Kirjastot ottavat mielellään vastaan myös toiveita ja ehdotuksia yhteistyölle. 
 

Kulttuuripolku 1., 3. ja 7. luokille


1. luokat: Kirjastostartti 

Ohjattu tutustumiskäynti kirjastoon tai ekaluokkalaisjuhla, jonka yhteydessä oppilaat saavat Helmet-kirjastojen ekaluokkalaiskampanjan kirjan omakseen. Luokat kutsutaan kirjastokäynnille ensimmäisen kouluvuoden aikana. Kirjastostartti voidaan tarvittaessa toteuttaa etätapahtumana. 

3. luokat: Kirjavinkkaus

Kirjavinkkaus, jossa oppilaat tutustuvat kiinnostaviin kirjoihin kirjaston henkilökunnan opastuksella. Luokat kutsutaan kirjastokäynnille kolmannen kouluvuoden aikana. Vinkkaus voidaan tarvittaessa hoitaa myös etäyhteyden välityksellä. 

7. luokat: Rivien välistä -tapahtuma 

Rivien välistä -vinkkaustapahtuma kutsuu kaikki helsinkiläiset 7.luokat lukemisen ja kirjavinkkien pariin loppusyksystä 2023. Tapahtuma sijoittuu neljälle viikolle ja luokat voivat valita heille parhaiten sopivan esityspaikan ja ajankohdan. Tapahtumat järjestetään Kanneltalossa, Maunula-talossa, Malmitalolla ja Oodin Reginassa 31.10.–24.11. välisenä aikana. Bokprat för årskurs 7 järjestetään tänä lukuvuonna seiskaluokkalaisille joko koululle sopivassa kirjastossa tai koulussa. Lisätiedot: helmet.fi/rivienvalista.

Muut palvelut

Lähikirjastot

Kirjastot tarjoavat kouluille myös muita palveluita kirjastojen resurssien mukaan. Koulujen lähikirjastot viestivät palveluistaan sekä koulujen kirjastokoordinaattorien kautta että sähköpostitse suoraan opettajille. Tietoa palveluista löytyy myös:  

  • Lähikirjaston omilta verkkosivuilta (helmet.fi/kouluyhteistyokirjastonalue, esimerkiksi helmet.fi/kouluyhteistyovuosaari
  • Kultus.fi-tapahtumahaku  
     

Kirjastokortti 

Oppilas voi saada kirjastokortin luokkakäynnin yhteydessä näyttämällä huoltajan täyttämän kirjastokorttihakemuksen. Mikäli toiveena on kirjastokortin tekeminen useammalle oppilaalle, olettehan etukäteen yhteydessä kirjastoon.

Oppilas voi saada kirjastokortin myös vierailemalla kirjastossa huoltajan kanssa tai tuomalla lomakkeen itse kirjastoon. Mikäli kortti tehdään vapaa-ajalla, oppilas tarvitsee mukaansa Kela-kortin tai muun henkilöllisyystodistuksen. 15–17-vuotiaat eivät tarvitse lomaketta tai huoltajan lupaa kortin tekemiseen.

Opettaja voi hankkia luokalle myös luokan yhteisen kirjastokortin. Kortin voi tehdä kirjastovierailun yhteydessä, ja tekemiseen tarvitaan takaajan eli opettajan henkilöllisyystodistus. Kortti on voimassa vuoden. Luokkakortin lainat eivät mene perintään.

Kirjakassit ja lukupiirikirjat  

Kirjastot kokoavat kouluille kirjakasseja eri teemoista toiveiden mukaan. Kirjastot auttavat myös esimerkiksi lukupiirikirjojen valinnassa ja isompien kirjavarausten käytännön järjestelyissä. Lisätietoja lähikirjastosta. 

Helmet-lukudiplomi 

Lukudiplomi innostaa lukemaan! Diplomin ohjeet löytyvät osoitteesta helmet.fi/lukudiplomi

Lukuvalmentaja Junior

Lukuvalmentaja Junior on lasten- ja nuortenkirjallisuuteen keskittynyt palvelu, joka auttaa löytämään lukijan toiveiden mukaisia kirjoja. Palvelun tavoitteena on tukea ensisijaisesti lasten ja nuorten vapaa-ajan lukemisharrastusta, mutta opettajat voivat halutessaan pyytää palvelusta vinkkejä yksittäiselle oppilaalle tai tilata lukuvalmennuksen tietystä teemasta opettajille. Lisää tietoa osoitteessa helmet.fi/lukuvalmentajajunior.

Skidipeli – lukutaitoseikkailu 4.luokille

4. luokat kutsutaan jälleen keväällä 2024 pelaamaan Skidipeliä! Skidipeli on jättimäinen lautapeli ja taideinstallaatio, jossa pelaajat seikkailevat itse pelinappuna suurella pelilaudalla. Pelin tiimellyksessä tutustutaan paitsi omaan kotikaupunkiin, myös erilaisiin lukutaitoihin. Pelit järjestetään keväällä 2024 Pasilan ja Itäkeskuksen kirjastoissa. Tapahtumiin ilmoittautumisesta tiedotetaan kouluja erikseen. Lisätiedot: helmet.fi/skidipeli

Keskustakirjasto Oodin palvelut kouluille 

Lasten ja nuorten Oodi  
oodihelsinki.fi

Kirjastoauton palvelut kouluille

Kirjastoauto käy lukuvuoden aikana säännöllisesti kouluilla, joista on pitkä matka lähimpään kirjastoon. Aikataulut laaditaan pääsääntöisesti lukuvuodeksi kerrallaan. Kirjastoauton aikataulut ja yhteystiedot löydät täältä

Celia-äänikirjat lukemisesteisille

Celia-äänikirjapalvelu palvelee niitä lukijoita, joille painetun kirjan lukeminen on syystä tai toisesta hankalaa. Celia-tunnusten kautta oppilaat saavat käyttöönsä laajan ääni- ja e-kirjavalikoiman. Oppilaat rekisteröidään Celian asiakkaaksi pääosin koulujen erityisopettajien kautta, mutta asiakkaaksi voi rekisteröityä myös lähes kaikissa Helsingin kirjastoissa. Celian asiakkaita rekisteröivät kirjastot löytyvät Kirjastot ja palvelut -hakemistosta valitsemalla Celia-verkkoasiakkaaksi rekisteröityminen

Helmet-kirjastot tekevät yhteistyötä Celian kanssa. Ekaluokkalaiskampanjakirja löytyy Celia-äänikirjana, ja Celia-kirjat on huomioitu myös Helmet-lukudiplomissa. 

Jäikö jokin mietityttämään?

Oman kirjaston kouluyhteistyöasioissa voit olla yhteydessä suoraan lähikirjastoon. Mikäli sinulla on kysymyksiä koko Helsingin kaupunginkirjaston kouluyhteistyötä koskien, voit olla yhteydessä:

Alakouluyhteistyö
Piia Bågman / piia.bagman(at)hel.fi
Nanna Martikainen / johanna.n.martikainen(at)hel.fi

Yläkouluyhteistyö
Outi Hokkinen / outi.hokkinen(at)hel.fi
Nanna Martikainen / johanna.n.martikainen(at)hel.fi

Svenskspråkigt skolsamarbete
Cecilia Eriksson / cecilia.eriksson(at)hel.fi