Ekaluokkalaisten omassa kirjassa ihminen on otus muiden joukossa

Syksyllä 2021 kaikki pääkaupunkiseudun ekaluokkalaiset saavat Helmet-kirjastoista oman kirjan. Tänä vuonna suomenkielinen kirjalahja on Laura Merzin ja Aino Järvisen eläintietokirja Otusten joukossa (Etana Editions).

Otusten joukossa -kirjan sivuilla esittäytyy lukuisia eläinlajeja muurahaisista valaisiin. Jokaisesta eläimestä on kiinnostavia faktoja, ja muiden eläinten rinnalla kulkee ihminen.

Eläinkuvat syntyvät vaikka siivousvälineillä

Kirjan jännittävät kuvitukset on tehnyt Laura Merz. Pelkistetyt mutta ilmeikkäät eläinkuvat syntyvät yllättävällä tekniikalla: Laura käyttää työvälineinä esimerkiksi siivousvälineitä, pahvinpaloja tai keppejä.

– Teen todella paljon sotkua ja tutkin, millaisia asioita saan aikaan. Aloitan usein abstrakteista mustejäljistä ja etsin kokemuksiani ja muistikuviani luonnosta ja eläimistä. Pyrin vangitsemaan kuviin eläimen olemuksen ja tärkeimmän ominaisuuden.

Laura kertoo, että tämän työtavan avulla hän välttää täydellisyyden tavoittelun sudenkuopat eikä jää viimeistelemään kuvia loputtomiin.

– Olen sellainen hinkkaaja ja yksityiskohtiin tarttuva. Yritän päästä rennompaan tekemiseen.

Aino Järvinen on teksteissä kiinnittänyt erityistä huomiota suomen kielen kauneuden esiintuomiseen mutta myös tekstien pituuteen.

– Minulla on 30 vuotta opettajanuraa takana, ja olen huomannut, että kyky keskittyä kuuntelemaan on hupeneva luonnonvara. Halusin kirjoittaa tekstiä, joka saisi lapsen lumottua. Toivoisin lasten maailmaan enemmän hitautta, pysähtymistä ja rauhaa.

Ihminenkin on hieno otus

Kiinnostus kaikenlaisiin eläimiin yhdistää Ainoa ja Lauraa. Aino seuraa etenkin lintujen elämää, käy mielellään pöllöretkillä ja juttelee eläimistä ja luonnosta myös lastenlasten kanssa. Laura on viettänyt lapsena paljon aikaa maatiloilla ja harrastanut hevosia, ja hänellä on ollut lemmikkinä vuohikin, jonka kanssa hän on kulkenut Lohjan kaduilla kuin koiran kanssa konsanaan.

Lauran ja Ainon edellinen kirja oli myös eläintietokirja, Tuhat ja yksi otusta. Toiseen yhteiseen kirjaansa he halusivat tuoda mukaan ihmisen. Siihen viittaa kirjan nimikin Otusten joukossa. Laura on valinnut eläimet, ja Aino on kirjoittanut erikoiset faktat tarinalliseen muotoon.

Kaikki kirjan tiedot on tarkistettu. Apuna olivat Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijat Markku Liinamaa ja Hasse Hyvärinen. Heidän rohkaisevista kommenteistaan Aino jäi erityisesti miettimään Hassen toteamusta, että ihminenkin on aika hieno otus.

– Tajusin, että tämän esiin nostaminen juuri lapsille on tärkeää.

Tekijät halusivat välttää kaunistelua mutta toisaalta myös liian suuria uhkakuvia lapsille.

– On tärkeää, ettei sävy ole saarnaava eikä valistava eikä kirja tarjoa liian valmiita vastauksia vaan kannustetaan keskusteluun lapsen ja ehkä kirjaa lukevan aikuisen välillä, Laura sanoo.

– Nykyään kaikki tieto on klikkauksen päässä ja eläinfaktakirjojakin on tehty useita. Halusin, että kirjassa on taiteellinen kuvitus, joka toimii houkuttimena luonnon ihmettelyyn. Toivon, että kirja kannustaa lisätiedon hakemiseen ja kuvitustekniikka herättää kiinnostuksen omaa taiteilua kohtaan, Laura sanoo.

Seikkailut alkavat kansien välistä

Sekä Lauran että Ainon muistoissa kirjat liittyvät yhdessä muiden kanssa lukemiseen.

– Lämpimimmät lapsuudenmuistot lukemisesta ovat lukuhetkiä vanhempien kanssa. Osa iltasatukirjoista oli niin kuluneita, että niistä oli kannet teipattu, Laura sanoo.

Aino muistaa, että lastenkirjat tasoittivat kotona myös tunnelmia päiväkotipäivän jälkeen.

– Kun poikani aloitti päiväkodin, hän saattoi olla kotiin tultaessa väsynyt ja kiukkuinen. Siitä selvittiin, kun otettiin haalarit pois ja luettiin kirja.

Laura toteaa, että lukeminen ja lukutaito edistävät empatian kykyä. Kirjastolla on tärkeä rooli lukemisen ja myös yhteisöllisyyden edistämisessä.

– Kirjastot ovat erityisiä ja tärkeitä paikkoja, ja ne symboloivat perustavia arvoja: lukutaitoa, svistystä ja tasa-arvoa. Kirjastossa kohtaavat erilaiset ihmiset eri taustoista. Seikkailut alkavat kirjan kansien välistä.

– Niin kauan kuin kirjastoja on, kaikki on hyvin, Aino sanoo.

Lauran kuva: Lauren Moffatt

Laura Merzin verkkosivut www.lauramerz.fi

Laura Merz Instagramissa @lauramerzz