Futiskirjoja: tietoja, taitoja ja tarinoita

Kuuluuko futiksen pelaaminen tai MM-kisojen seuraaminen televisiosta kesälomaasi? Jalkapallon maailmaan voit heittäytyä myös lukemalla!

Tässä muutamia Helmet-kirjastojen futiskirjatärppejä:

Tarinoita

Lasse Anrellin helppolukuisessa Futisjunnut-sarjassa Ali, Bruno ja Emma harjoittelevat pallonhallintaa ja harhautuksia. Magnus Ljunggrenin myöskin helppolukuinen Futaajat-sarja käsittelee jalkapalloa ja kaikkea siihen liittyvää.

Maijan ja Melkerin luokan futisjengi pelaa Meidän oma futisjengi -sarjassa. Joka toinen luku on kirjoitettu Maijan, joka toinen luku Melkerin näkökulmasta. Ei pelkästään futisjuttuja, vaan kaikkea muutakin koulumaailmasta ja kavereista.

Anneli Kannon Futistyttö-sarja kertoo 11-vuotiaasta Oonasta, joka pelaa FC Tulikärpäsissä. Futiksella on tärkeä osa Oonan elämässä, mutta tässäkin sarjassa kerrotaan paljosta muusta, esimerkiksi kaverisuhteista, kiusaamisesta ja ihastumisesta.

Supersuositussa Supermarsu-kirjasarjassa pelataan myös jalkapalloa, ainakin kirjassa Supermarsu tekee maalin. Emilian (joka muuttuu tarvittaessa Supermarsuksi otettuaan huikan lemmikkimarsunsa juomapullosta) on pelastettava futisporukkansa futispuisto. Supermarsun ratkaisu on hankkia porukalle huippuvalmentaja, nimittäin Diego Maradona. Diego löytyykin Lapista poroja valmentamasta, mutta suostuu onneksi vaihtamaan porot Emilian porukkaan.

Jalkapallon arvoitus kuuluu Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasarjaan. Vallila vastaan Sockenbacka -ystävyysottelussa varastetaan hopeinen palkintopokaali, ja Lassea ja Maijaa tarvitaan rikoksen ratkaisemiseen.

Timo Parvelan Paten jalkapallokirjassa seikkailee  Ella ja kaverit -sarjasta tuttu, vähän hömelö Pate. Kun Patea ei valitakaan Super-Karhujen keskushyökkääjäksi, hän päättää kasata oman, maailman parhaan, futisjoukkueen. Messiä, Ronaldoa ja Zlatania on vain vähän vaikea saada kiinni…

Jalkapallon tekniikkaa, taitoja ja tilastoja

Paitsi jalkapalloaiheisia tarinoita, kirjastosta löytyy myös kirjoja, joissa on  jalkapallotietoutta, pelivinkkejä ja tilastoja. Tsekkaa vaikka nämä:

Andrews, John: Jalkapallon maailma

F2: F2 jalkapalloakatemia: pelaa kuin ammattilaiset

Jalkapallokirja: Huippupelaajien tekniikka ja taidot

MM-kisojen virallinen historia

Noa, Sandra: Jalkapallo:opi mestareiden kanssa

Radnedge, Keir: Suuri jalkapallokirja

Scolik, Gabriela: Jalkapallo: pelaajan kirja

Huippupelaajien elämää

Ehkä sinua kiinnostaa jalkapallosankarien elämä ja se, miten heistä on tullut huippuja? Silloin voit tutustua vaikka seuraaviin kirjoihin:

Besley, Adrian: Zlatan Ibrahimovic, supertähti

Callow, Nick:Neymar, supertähti

Dreisbach, Jens: 100 parasta jalkapalloilijaa

Oldfield, Tom: Gareth Bale, poika josta tuli supertähti

Oldfield, Tom: Luis Suarez, maalitykki

Part, Michael: Cristiano Ronaldo, kasvu voittajaksi

Part, Michael: Messi, uskomaton tarina

Spurdens, Dave: Maailman parhaimmat pelaajat

Mukavaa futiskesää!

Teksti: Leena Nurmela

Kuva: Roope Terrihauta (Jalkapallon MM-kisat Pietarissa, Nigeria - Argentiina ottelu)