Haastattelussa lukukoirat Nekku ja Pätkis

Espoon Kirjastokurre sai ainutlaatuisen jymyjutun, kun lukulemmikkityön rautaiset ammattilaiset, lukukoirat Nekku ja Pätkis, suostuivat haastatteluun. Koirakaksikko on tehnyt töitä jo pitkään ja heidät valittiinkin Eeva-emäntänsä ohella Vuoden Kauklahtelaisiksi 2022. Pojat olivat erittäin kohteliaita haastateltavia, apuna oli onneksi Eeva. Jutun kuvat ovat myös hänen puhelimestaan. Koirien tassut kun toimivat harmittavan huonosti kosketusnäytöillä. 

Kerrotteko hieman itsestänne: kuinka vanhoja olette, mitkä ovat nimenne ja kuinka päädyitte lukukoiriksi? 
"Olemme Nekku 7v ja Pätkis 4v. Nekku aloitti Espoon kaverikoirissa josta Raisa houkutteli meidät kirjastolle vuoden 2020 alussa, Pätkiksen ollessa vielä pieni. Olemme pitkäkarvaisia kääpiömäyräkoiria."

Rapsut.jpgMikä on parasta lukukoiran työssä?
"Parasta lukukoiran työssä ovat lapset, jotka tulevat innolla lukemaan ja samalla rapsuttelemaan ja silittelemään meitä."

Mikä taas on tylsintä?
"Toisinaan, jos kirjastolla ei ole lukijoita tai rapsuttelijoita, meillä on tylsää vaan odotella."


Puhutteko eri kieliä?
"Kuuntelemme sujuvasti kaikilla kielillä lukemista. Suomi on meidän äidinkielemme."

Mikä on paras paikka päiväunille?336604882_203886985605707_3817179635366511147_n.jpg
"Kirjastolla toisinaan otamme pienet tirsat sohvalla tai pehmeällä matolla, jos lukijoita ei ole. Kotona tykkäämme ottaa päiväunia meidän omilla pehmopedeillä."


Mikä on paras keli lenkkeilyyn?
"Me tykkäämme kuivasta lenkkeilysäästä. Kesä onkin parasta aikaa meidän mielestämme."


Mitä sanoisitte lukijalle, joka tulee tapaamaan lukukoiraa ensimmäistä kertaa, ja jännittää hieman?
"Koiraa kannattaa lähestyä hitaasti ja laskeutua alas meidän tasolle. Silloin on kaikkein paras päästä heti haistellen tutustumaan. Arempi lukija voi vaikka istuutua alas ja antaa koiran tulla rauhassa tutustumaan. Mistään äkkinäisistä liikeistä ja kovista äänistä emme tykkää. Rauhassa hyvä tulee."


Mitä sanoisitte koiralle, joka haaveilee lukukoiran pestistä?
"Suosittelemme, jos koira on rauhallinen ja pitää lapsista paljon. Hyvä on käydä vaikka pohjalle Kennelliiton kaverikoira- tai lukukoirakurssi, tai Suomen Karva-Kavereiden kurssi. Nämä myös testaavat koiran luonnetta soveltuvuuteen." 

Veitin kanssa.jpg

Onko teillä muita lukulemmikkejä kavereina?
"Meillä on paljon koirakavereita, joista osa on kirjastolla lukukoira töissä ja osa tekee kaverikoirakäyntejä kanssamme. Meillä on myös lukukissa kaverina."

Missä teidät voi tavata?
"Meitä voi tavata joka torstai Entressen kirjastolla klo 13-15 ja parittoman viikon maanantaisin Kauklahden kirjastolla klo 18-19. Lisäksi meitä näkee monissa Espoon ja Helsingin kouluissa vierailemassa. Meitä voi nähdä myös erilaisissa tapahtumissa."

Tervetuloa kirjastoon tapaamaan Nekkua ja Pätkistä sekä muita lukulemmikkejä!

Espoon lukulemmikkien aikataulut ja kirjastot löydät täältä. Voit myös etsiä lisää lukulemmikkejä Helmet-sivuhaun kautta, tai kysyä omasta kirjastostasi, missä lähin lemmikki vierailee.

Espoolaiset eläimet, jotka pohtivat lukulemmikin uraa, voivat olla yhteydessä osoitteeseen kirjasto.lukukoira@espoo.fi.

Espoon kaupunginkirjasto

(Kuvat: Eeva Kenttä)