Karvakorvat kuuntelijoina

Lukemista harjoitellessa on kiva, jos joku kuuntelee. Vielä hauskempaa on, jos kuuntelija ei kritisoi tai korjaa. Kirjaston lukulemmikit ovat täydellisiä lukukavereita. Eläin ei keskeytä, tavaa tai arvostele. Lukuhetki on rauhallinen tauko arjessa, jossa saa tavata pörröistä ammattilaista valitsemansa kirjan kanssa. Lukulemmikit ovat koulutettuja eläimiä, jotka ovat lukutilanteessa työntekijän kanssa. Ei haittaa, jos tilanne vähän jännittää, edetä saa aivan omaa tahtia.

Pääkaupunkiseudulla useat eläimet odottavat lukijoitaan niin pienissä kuin isoissa kirjastoissa. Yksi tarinoiden ystävistä on Entressen kirjastossa tänä keväänä aloittanut Kuro-kissa. Tämä 5-vuotias kaunokainen on rautainen ammattilainen ja rauhallinen kuuntelija. Pääkuvassa poseeraava Kuro on myös käynyt kouluja ja testattu päteväksi lukulemmikiksi Karvakaverit Ry:n kautta.

Jos eläimelle lukeminen kiinnostaa, ota yhteyttä lähimpään kirjastoosi ja tiedustele alueesi lukulemmikkejä. Helmet-tapahtumien kautta voit etsiä hakusanoilla ”lukukoira” ja ”lukukissa”.

Lukukoirien edelläkävijä oli Börje. Börjeä haastateltiin tv-ohjelmiin, se seikkaili messuilla ja sai palkintoja. Börje, sekä emäntänsä Raisa Alameri-Sajama, tulivat tutuiksi monessa kirjastossa ja Börjen tassunjälki näkyy yhä Espoon lukulemmikkitoiminnassa. Tämä maailmankuulu maltankoira seikkailee myös muiden avustajakoirien kanssa kuvakirjassa Anni ja loistokoirat.

tapiolan_kirjasto_borje_heart.jpg

Lisää lukukoiria ja avuliaita lemmikkejä löydät näistä kirjoista:

Koiran kanssa : tosia tarinoita harrastuskoirista ja taitavista työkoirista (selkokirja)

Lukukoira Tessu (helppolukuinen)

Miksi koirat nuuskivat pyllyjä? : kiinnostavia tietoja koirista

Tikkumäen koirat

Koirat : kuonosta tassuihin

Virtasen lapset ja pentu