Kirjasto koulussa

Opinmäen Aktiivisen Oppimisen Keskus AKKU on pieni, mutta pippurinen omatoimikirjasto Suurpellossa, Espoossa. Kirjasto sijaitsee suuren koulun yhteydessä, mikä tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia sekä koululle että kirjastolle.

Ylivoimaisesti suosituin syy tulla kirjastoon on yhä kirjat - ne perinteiset paperiversiot, kuvilla tai ilman. Luokat käyvät vinkkauksissa, vinkkaavat toisilleen sekä rakentavat kirjanselkärunoja ja tarinoita yhdessä kirjaston henkilökunnan kanssa. Jokaisen vierailun lopussa on levotonta kuhinaa, kun kaikki haluavat etsiä juuri sen tietyn kirjan itselleen. Ja kun se kirja onkin ehtinyt lainaan, harjoittelemme yhdessä varaamista helmet.fi -sivustolta.

Kirjaston tiloissa etsitään tietoa, luodaan dokumenttielokuvia, sävelletään sinfonioita ja koodataan ilman koneitakin. Kirjaston tädeillä ja sedillä ei ole tylsää, saamme nauttia päivittäisistä konserteista ja teatteriesityksistä.

Sijainti luo myös uusia mahdollisuuksia. Meillä on käynyt lukemattomia apulaiskirjastonhoitajia kokeilemassa työntekoa. Luokilla on itseoppimisviikkoja, jolloin he saavat järjestää oman työaikansa ja kokeilla työskentelyä kouluyhteisön sisällä. Kirjasto saa nauttia silloin harvinaisen ahkerista apulaisista.

Teksti ja kuva: Ira Cottier