Kirjavinkkejä 7.-luokkalaisille

Nyt se alkaa, jännityksellä odottamasi seitsemäs luokka! Yläasteen alku tuo mukanaan suuria muutoksia: kenties uuden koulun, uusia oppiaineita ja koulukavereita ja aikaiset herätykset. Ei ihme, jos välillä uuvuttaa. Onneksi koulunkäyntiin kuuluu myös lomia. Tiesitkö, että syysloma on julistettu valtakunnalliseksi lukulomaksi? Nyt sinulla on mahdollisuus päästä matkalle vaikka maailman ääriin! 
 

Aikahyppy tulevaisuuteen ja menneisyyteen

Aloita matkasi päätä huimaavalla avaruusseikkailulla, jonka aikana varastat, kohtaat neurotuunattuja lapsia, pakenet harmaapukuisia miehiä ja pelaat maailman vaikeinta tietokonepeliä, Kepler62:ta.

Seuraavaksi hyppää vuoteen 1918. Siellä tutustut Stefaniin ja häntä askarruttavaan salaisuuteen. Ruusun salaisuus liittyy Stefanin äidin poismenoon ja kirjeeseen, jonka äiti kirjoitti peloissaan juuri ennen kuolemaansa. Arvoituksellinen viesti johdattaa sinut ja Stefanin talvisen Tukholman kaduille etsimään uusia vihjeitä. Vähitellen tajuatte, että joku on teidän kannoillanne...
 

Matkalla voi tulla tiedonnälkä

Tubettaja Miklun kirjasta löydät noloimmat tarinat, parhaat neuvot ja hämärimmät piirustukset. Se on Paras Kirja Ikinä! Vai onko paras kirja sittenkin Roni Backin Tubettajan käsikirja, joka sisältää käytännön vinkkejä, asiallista faktaa ja monien Suomen ykköstubettajien kokemuksia aiheesta?

Matkaevääksi sopii myös 100 asiaa -sarja. Näitä kuvitettuja tietokirja ei tarvitse lukea kannesta kanteen, vaan voit nautiskella palan sieltä ja toisen tuolta. Tiesitkö esimerkiksi, että georgialainen mummo katkaisi internetyhteyden miljoonilta käyttäjiltä, ja että puhumasi kieli vaikuttaa tapaan, jolla aivastat. Entä tiedätkö, piereskelevätkö myös pytonkäärmeet ja marsut? Tähän kysymykseen saat vastauksen tietokirjasta Piereskeleekö se? Kaikki eläinten suolikaasuista.

Ehkä sinua kiinnostaa enemmän oma elämäsi kuin paukuttelevat eläimet. Sinä olet... on voimakirja ihan kaikille. Siinä sanotaan kaikki ne asiat, jotka jokaisen tulisi saada kuulla.
 

Sukellus fantasiamaailmoihin

Koetapa pysyä Artemis Fowlin perässä! Kun tämä teini-ikäinen rikollisnero kaappaa  menninkäiskomisarion panttivangikseen, maan alla asustavien keijujen, maahisten ja peikkojen yhteisrintama uhittelee päihittävänsä hänet. Pian ne kuitenkin huomaavat kohdanneensa hämmästyttävän älykkään vastustajan.

Nyt jatka matkaasi Liljan kanssa. Mutta varo, Lilja on Voro! Hän haaveilee mestarivarkaan urasta ja eräällä ryöstöreissulla hän vahingossa herättää vuosisatoja uinuneet, unohdetut voimat. Pian olette sotkeutuneet keskelle muinaista valtataistelua.

Taisteluja käydään myös eräässä kaukaisessa maassa. Sota etelän ja pohjoisen välillä on saavuttamassa pienen kylän, jossa asuu pieni tyttö, Adara. Toisin kuin kaikki muut kylän asukkaat, Adara rakastaa jäätä ja pakkasta. Hyytävän kylmää hänen kylässään todella on, sillä taivaalla kaartelee valtava Jäälohikäärme.

Jos jäälohikäärme, zombiet, jättimäiset hirviöt ja Jack tappelisivat, kuka voittaisi? Siitä asti kun hirviökatastrofi melkein tuhosi maailman, 13-vuotias Jack on asunut puumajassaan suojanaan katapultteja ja vallihauta, seuranaan videopelit ja ravintonaan Oreo-keksejä ja Mountain Dew'ta. Kun kamppailusta tulee tylsää yksin, hän yhdistää voimansa nörtti-Quintin ja ääliö-Dirkin kanssa. He taitavat olla Maailman viimeiset tyypit, jotka yrittävät pelastaa maailman.
 

Lukuloma on hyvä päättää raikuvaan nauruun

Kun Musti muni mummon on täynnä lyhyitä, hullunhauskoja ja omalaatuisia tarinoita. Oletko kuullut esimerkiksi Musti-koirasta, joka näytteli sutta ja nielaisi vahingossa isoäidin? Entä apinan hännästä, joka haluaisi lähteä kouluun? Tai grillimakkarasta, joka ei halua enää asua uunissa?

Taattuja naurunpyrskähdyksiä aiheuttaa myös Kotitekoisen poikabändin alkeet (selkokirja). Rene Kolppasen ja hänen poikabändinsä vaiheita seuratessa lukija saa nauraa, yllättyä ja liikuttuakin. Tarinan juonenkäänteet ja naseva huumori pitävät otteessaan.
 

Mahtavaa yläkoulua ja lennokasta lukulomaa!


Toivottavat Milla Bergström ja Anna Kangasjärvi Viikin kirjastosta

Kuva: Tumisu, Pixabay.com.