Kolmosten suosikkikirjat ja lukudiplomi


Pidin viime lukuvuonna kolmosluokille vinkkauksia, jossa esittelin kirjoja lukudiplomilistalta. Lopuksi oppilaat lainasivat vinkkaamiani kirjoja itselleen. Vinkkasin yli 40 luokkaa ja seuraavat kirjat olivat ne suosituimmat.

Kaikki vinkkaamani kirjat löytyvät lukudiplomilistalta. Kolmos-nelosluokkalainen saa lukudiplomin luettuaan kymmenen kirjaa, joista yhden on oltava runokirja. Lukudiplomin arvoinen suoritus on esim. lukea alla olevat 9 kaunokirjaa + valita vielä yksi runokirja.  Vaihtoehtoisesti lukudiplomiin voi ottaa mukaan sarjakuvia, tietokirjoja ja kuvakirjoja, enintään kaksi kutakin.
 

Timo Parvela: Kepler62, kirja yksi: Kutsu (Kepler62-sarja, osa 1)

Veljekset Joni ja Ari saavat käsiinsä kaikkien haluaman tietokonepelin. Kepler62 on maailmanlaajuinen tapaus, vaikea peli, jonka viimeisen tason läpäisseille on luvassa jotain suurta ja yllättävää. Kukaan ei tiedä mitä, koska peli on todella vaikea. Yllättäen pojat selvittävät pelin. Seikkailu voi alkaa! (myös äänikirjana)
 

Kreeta Onkeli: Ahmattien yö

Nuoret serkukset jäävät tienposkeen, kun mummon ajama auto hajoaa synkällä metsätaipaleella. On kekriyö. Seudulla liikkuu päätön hirviö, joka on pohjattoman nälkäinen… Kekriaatto on sama selkäpiitä kutittava juhla kuin amerikkalaisten halloween.
 

Katarina Mazetti: Varjoja ja vakoojia (Seikkailuserkut-sarja, osa 1)

Mitä syntyy, kun neljä serkusta ja kissa lähetetään lomalle pieneen Uikkusaareen hupsun taiteilijatädin hoteisiin? Seikkailu tietenkin! Serkuslauma hitsautuu lopullisesti yhteen, kun Frida-täti joutuu matkustamaan saaresta pariksi päiväksi mantereelle ja saarella alkaa tapahtua outoja. (myös e-kirjana)
 

Jari Mäkipää: Masi Tulppa: Pääsy kielletty (Masi Tulppa –sarja, osa 1)

Masi Tulpalla on täydellinen kesälomasuunnitelma: Pelaa SamuRaita, katso Bittiritaria, piirrä Hukkajätkä-sarjista. Masin ei tarvitse poistua huoneestaan edes lounaan perässä - hän vain lämmittää mikropitsan omasta jääkaapistaan. Kaikki menee kuitenkin pilalle, kun Masin vanhemmat saavat kummallisen älynväläyksen: he keksivät palkata pojalle lastenhoitajan. (myös e-kirjana, e-äänikirjana ja äänikirjana)
 

Jukka-Pekka Palviainen: Allu ja salaperäinen opettaja (Allu-sarja, osa 2)

Allun luokalla on uusi opettaja, jolla on musta silmälappu. Kun Allu kysyy silmälapusta, opettaja vastaa olevansa merirosvo. Allu ystävineen alkaa vakoilla opettajaa ja he saavatkin vihjeitä opettajan merirosvoussuunnitelmista.


Andrus Kivirähk: Koiranne alkaa kohta kukkia

Voikukka rakastuu koirankakkaan, sukat alkavat munia, kissa ryhtyy joulupukiksi. Arkiset asiat ja esineet näyttäytyvät uudessa valossa ja kertomusten henkilöt mitä yllättävimmissä käänteissä: mummo voi ruveta ekaluokkalaiseksi ja jäätelötahra osaa totella vihellystä!
 

Johanna Hulkko: Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus (Geoetsivät-sarja, osa 1)

Geokätköilyä harrastava Raparperi ystävineen joutuu kätköjä etsiessään jännittäviin seikkailuihin! (myös e-kirjana ja äänikirjana)
 

Anna Jansson: Kummitustalo (Emil Wern tutkii -sarja, osa 8)

Emil Vern, 11-vuotta, asuu Visbyssä juuri kaupunginmuurin suojassa. Puutarhassa on keltainen koju, jossa hänellä on etsivätoimisto. Emilin apua tarvitaan usein. Niin nytkin, kun suolla alkaa näkyä outoja valoja ja Hedvigin talossa uskotaan kummittelevan.


Salla Simukka: Sisarla

Sinä talvena lumisade vain jatkui ja jatkui. Pakkanen kiristyi ja koko maailma uhkasi hukkua kinoksiin. 11-vuotias Aliisa putosi lumen halki toiseen maahan, Sisarlaan - ja seikkailuun. (myös e-kirjana)
 

Marjut Lahtela
Vantaan kaupunginkirjasto