Lastenkirjasuosikkeja valkokankaalla

Kotimaiset lastenkirjasuosikit Risto Räppääjä (Sinikka ja Tiina Nopola), Ella ja Pate (Timo Parvela), Onneli ja Anneli (Marjatta Kurenniemi), Tatu ja Patu (Aino Havukainen ja Sami Toivonen ), Heinähattu ja Vilttitossu (Sinikka ja Tiina Nopola), Supermarsu (Paula Noronen) sekä Puluboi ja Poni (Veera Salmi) ovat päässeet myös valkokankaalle.

Näiden kirjasarjojen ja myös filmatisointien suosio perustuu monipuolisiin henkilökuviin ja hyviin teemoihin. Ongelmatilanteita ratkotaan yksilö-, yhteisö tai mielikuvituksen tasolla. Myötätunto-, ystävyys ja tunneasioita saa lukijana ja katsojana kokea. Huumori ei peitä alleen syvällisiä, yhteiskunnallisiakaan asioita. Pohjavire on myönteisyys ja elämänilo.

Kun henkilöhahmot ovat päässeet tutuiksi, niin kirjasarjan uutukainen tuottaa lukijassaan iloa jo ennen sen avaamista.

Yhdessä kirjat ja elokuvat laajentavat henkilöitä ja tapahtumia, tarjoavat erilaisia näkökulmia. Kirjastossa huomaa kuinka kirjojen ja äänikirjojen kysyntä kasvaa elokuvien myötä. Hyllyistä löytyy myös elokuvakansipainoksia.

Monista kirjasarjoista on tullut kouluikäisten suosikkien ohella perhelukemistoa. Niitä on kiva lukea ääneen, kun ne antavat samaistumispintaa myös aikuiselle lukijalle. Kirja kertoo ja elokuva näyttää. Elokuvassa ohjaaja ja käsikirjoittaja konkretisoivat tapahtumia ja tunteita. Elokuva saattaa olla se alkusysäys lukea kirjoja ja kirjojen tunteminen syventää puolestaan elokuvakokemusta. Perhe-elokuvien suosiosta kertoo se, että kotimaiset lastenelokuvat ovat olleet katsotuimpien joukossa.

Vuoden 2018 kotimaiset lastenelokuvat nostavat esille tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja

Supermarsu - nostaa pöydälle kiusaamisen ja pelastaa Itämerta

Emilian päiväkirja-sarjaa eli Supermarsuja on ilmestynyt jo tusinan verran kymmenessä vuodessa. Elokuva perustuu Paula Norosen kirjaan Supermarsu pelastaa silakat, Gummerus 2009.

Supermarsu (ohjaus Joona Tena) voitti heinäkuussa Italiassa, Giffonin lastenelokuvafestivaaleilla, parhaan ympäristöaiheisen elokuvan palkinnon. Teemana oli vesi.

Puluboin ja Ponin leffa- kertoo ekaluokkalaisen tunnoista koulun alkaessa.

Uudet ekaluokkalaiset saivat koulun alkajaisiksi todellisen täsmäelokuvan. Puluboin ja Ponin leffa kertoo Main kihelmöivästä ja ristiriitaisia tunteita herättävästä kesästä ennen koulun alkua. Tämä Mari Rantasilan ohjaama, Veera Salmen ja Hannamaija Matilan käsikirjoittama elokuva on oma erillinen tarina. Puluboin ja Ponin tarinoista on tehty myös näytelmä-ja kuunnelmasovitus.

Kesäkuussa Töölön kirjastossa vietettiin Puluboin ja Ponin juhlaa yhteistyössä tuotantoyhtiö, Pohjola-Filmin kanssa. Myös monet muut Helsingin kirjastot olivat mukana siivittämässä elokuvaa.

Veera Salmen kuudes Puluboi-kirja Puluboi, Agentti NollaBullaNolla ja kamukiemurat ilmestyy syyskuussa. Voit tehdä varauksen jo nyt.

Tällä kertaa koko kirja on Puluboin kertoma. Kuvituksen tähän ja muihin Puluboi-kirjoihin on tehnyt Emmi Jormalainen.

Teksti ja kuva: Raija Heikkinen