Lautapelejä perheen yhteisiin hetkiin

Pimeinä talvi-iltoina on mukava olla sisällä ja pelata lautapelejä perheen kanssa. Pelihetket jäävät mieleen ja lautapelit viihdyttävät eri-ikäisiä lapsia ja vanhempia.

Helmet-kirjastojen lautapelivalikoimasta löytyy monenlaisia pelejä, joita voi varata lähikirjastoon. Tässä on vain muutamia esimerkkejä lapsille ja perheille sopivista lautapeleistä. Lisää pelejä löydät Helmetin tarkennetulla haulla kirjoittamalla hakukenttään lastenpelit ja rajaamalla aineistotyypiksi lautapelit.

Pienten lasten kanssa

Minun ensimmäinen pelini: Palokunta 

1-4 pelaajalle 
Ikäsuositus 2+ 
Pelin kesto n. 10 min 

Minun ensimmäinen pelini on HABA:n julkaisema sarja hauskoja perheen pienimmille sopivia lautapelejä. Minun ensimmäinen pelini: Palokunta on pienten lasten yhteistyöpeli, jossa pelaajat yrittävät muistaa mistä löytyy mikäkin sammutusväline, jotta tulipalo saadaan sammutettua. Kannattaa tutustua myös muihin Minun ensimmäinen pelini -sarjan peleihin. 


Muumipeikon kalaretki

2-4 pelaajalle
Ikäsuositus 3+
Pelin kesto 15 min

Muumipeikon kalaretki on yksinkertainen peli pienille lapsille. Se perustuu muistipelin ideaan pienellä twistillä. Lapsille tuttu muumiteema houkuttelee pelaamaan ja magneettisella muumipeikolla osoittamalla yritetään löytää laatat, joiden takana on kalaa. 


Tunteiden värit

2-5 pelaajalle 
Ikäsuositus 4+ 
Pelin kesto 20 min 

Värihirviön tunteet ovat menneet sekaisin ja pelaajien pitäisi yhdessä järjestää ne oikeisiin purkkeihin. Tunteiden värit on peli, jossa opetellaan nimeämään ja puhumaan tunteista hauskan pelin keinoin. Peli sopii hyvin alle kouluikäisille lapsille.  
 

Monza 

2-6 pelaajalle 
Ikäsuositus 5+ 
Pelin kesto 10-15 min 

Jännittävässä kilpa-ajopelissä on tunnelmaa. Pelissä heitetään noppia ja liikutaan niiden osoittamissa väriruuduissa. Kuka ekana maalissa? Peli sopii viisivuotiaasta ylöspäin ja myös koululaisille.
 

Koululaisten kanssa


Battle Sheep  

2-4 pelaajalle 
Ikäsuositus 7+ 
Pelin kesto 15 min 
 
Pelaajien lampaat taistelevat laitumen herruudesta. Lammaspinoja liu’utellaan pelilaudan laidasta toiseen, vallataan laidunruutuja toisilta pelaajilta ja koitetaan itse välttyä jäämästä jumiin. Jumiin jäänyt pelaaja joutuu lopettamaan pelinsä. 
 

Maki stack

2 / 4 / 6 pelaajalle 
Ikäsuositus 7+ 
Pelin kesto 15 min 

Maki Stack on hulvattoman hauska joukkuepeli, jossa pinotaan sushivälineitä joko silmät sidottuina tai sormet syömäpuikkoina. Tarkkuutta, näppäryyttä ja nopeutta vaativa partypeli sopii kouluikäisten tai vanhempien kanssa pelattavaksi.  
 

Gravity superstar 
 
2-6 pelaajalle 
Ikäsuositus 7+ 
Pelin kesto 25 min 

Pelilauta on täynnä tähtiä, joita pelaajat keräilevät. Pelaajilla on käytettävissään toimintokortteja, esim. loikka, kaksi askelta sivulle tai suunnan muutos. Tähtiä kerätään pudottautumalla painovoiman vietäviksi. Aivojumppaa riittää aikuisillekin.  
 

Kingdomino 

2-4 pelaajalle 
Ikäsuositus 8+ 
Pelin kesto 15 min 

Iloisen värikkäässä Kingdominossa pelaajat valitsevat vuorotellen laattoja ja yhdistelevät ne kuningaskunnaksi dominon periaatteita mukaillen: samanlainen maasto samanlaisen viereen. Vähintään toisen laatan maastoruuduista on sovittava viereiseen laattaan. Maastoruudut pisteytetään sen mukaan, kuinka monta kruunua niiden alueella on. Kertolaskutaidosta on hyötyä, sillä loppupisteet saadaan kertomalla eri maastoruutujen määrä maastoruuduissa olevien kruunujen määrällä.  
 

Teksti ja kuvat: Anna Kangasjärvi, Viikin kirjasto