Matildojen Slämärit! - lavarunoutta kirjastossa

Matilda-kirjallisuuspiireissä Espoon koululaiset pääsevät lukemaan ja keskustelemaan kirjoista mutta myös sanataiteilemaan ja runoilemaan. Tänä talvena teemana oli lavarunous, ja kevät huipentui Slämärit-lavarunoustapahtumaan. Kirjastolaiset ja opettajat järjestivät yhdessä työpajoja, joissa runoja työstettiin ja harjoiteltiin, ja tietenkin lukupiiriläiset pääsivät myös kirjavinkkauksiin.

Niittykumpu 2.jpg

Niittykummun koulun oppilaat yhdistelivät sanoja uuteen uskoon ja lopputuloksena syntyi tässä nähtävä Hobby Hopi niminen esitys. Sanoilla ja niiden merkityksillä on kiva leikkiä ja varmasti myös luetuilla kirjoilla on oma vaikutuksensa siihen, millaisia teoksia syntyy.

Idean slämäreistä toi Espooseen Ymmerstan koulun opettaja Minttu Ollila jo kymmenen vuotta sitten. Usein slam poetryyn liittyy myös kilpailu, mutta Slämäreissä ei pisteitä jaettu ja tyyli oli vapaa. Inspiraatiota ammennettiin muun muassa rap-musiikista. Tässä Perkkaanpuiston koulun Ruuturäppi.

 

Ymmerstan koululaisten runo tarjoaa samaistumispintaa kaikille myöhästelijöille.

Iivisniemen koululaisten tunnelmallinen "Elämän pimeät kujat"

Katso kaikki esitykset Sellon kirjaston Youtube-kanavalta. Soittolista alkaa Jupperin koulun esityksellä "Monenlaisia". Soittolistan löydät myös täältä

Matilda-kirjallisuuspiireissä käsiteltävät kirjat valitaan Kunnari-lukudiplomista. Kunnari- ja Helmet-lukudiplomin ja muita lukuvinkkejä löydät täältä.

Kirjoja sanataiteesta löydät esimerkiksi tästä jutusta.

Lue myös: 

Miten aloittaa lavarunojen kirjoittaminen? 

Teksti: Timo Ylönen, Sellon kirjasto
Kuvat ja videot: Marjukka Peltonen, Ison Omenan kirjasto