Mikä ihmeen SEPPO.IO?

Oletko kuullut kirjastossa tai koulussa puhuttavat Seppo-peleistä? Järjestikö lähikirjastosi Harry Potter-päivänä tai kenties kesällä etäpelin, jota kutsuttiin Seppo-peliksi? Nyt pääset tutustumaan mikä tämä ihmeellinen Seppo-alusta on ja mitä kaikkea sillä voi tehdä ja on jo tehty. Tämä kirjoitus perustuu täysin minun (Vantaan kaupunginkirjaston työntekijä Lumon kirjastosta) omakohtaisiin kokemuksiini ja huomioihini.  

Mikä seppo?  

Seppo.io on verkossa ja sovelluksella toimiva alusta, jonka avulla voi tehdä omia pelejä. Alusta ei vaadi koodaustaitoa; uskokaa pois sitä taitoa ei minullakaan ole ja olen tehnyt jo useita Seppo-pelejä! Alusta on maksullinen, mutta Seppo-tiimi tarjoaa ilmaisen kokeilujakson, joka kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos haluaa kokeilla omien pelien tekemistä. Muiden tekemien pelien pelaaminen ei tietenkään maksa mitään.  

seppo helmet.png

Kuvassa on yksi esimerkki Seppo-pelin ohjaajan näkymästä. 

Millaisia pelejä Sepolla on tehty?  

Itse tutustuin Seppoon Vantaan kaupunginkirjaston Mediamysteeripelin tiimoilta. Vantaan kaupunginkirjasto tarjosi kaikille alueiden nelosluokkalaisille mediataitoviikon ympärille rakennetun Mediamysteeripelin, jonka tarkoituksena oli opettaa lapsille medialukutaitoa. Mediamysteeriä on pelattu kirjastoissa niin paikan päällä, kun etänäkin. Tästä linkistä pääset lukemaan kuinka Mediamysteerin etäpeli toimi Vantaalla

Kouluille tarjottavan Mediamysteerin lisäksi alustalla on tehty paljon hauskoja pelejä, joita on käytetty tapahtumien yhteydessä ja jotka on suunnattu lasten vapaa-ajalle. Minä olen esimerkiksi tehnyt lyhyen Seppo-pelin vuoden 2019 Harry Potter-päivään, jonka vielä sai pitää livenä Lumon kirjastossa. Vuoden 2020 Harry Potter-päivä olikin täysin päinvastainen tapahtuma, sillä se pidettiin etänä ja Seppo-pelikin tehtiin tuolloin koko Helmet-alueen yhteisenä puristuksena. Neljästä kaupungista innokkaat pelisuunnittelijat suunnittelivat pelin, jota pelasi tuhannet innokkaat fanit ympäri Suomea.   

Viimeisein peli, jonka Seppoon olen tehnyt, oli  Pokemon -seikkailu, jonka alkuperäinen tarkoitus oli puhtaasti viihdyttää lapsia pandemian keskellä. Peliä markkinoitiin myös Vantaalla kouluille ja kävikin ilmi, että monet koululuokat pelasivat peliä luokissa ja peliä käytettiin myös esimerkiksi oppilaiden  ryhmäyttämiseen . Peliin tulleiden vastausten perusteella myös  innokaat  aikuiset  Pokemon -fanit pelasivat pelin läpi ja ihastuttavan paljon peliä oli pelattu myös koko perheen voimin.

seppo helmet 1.png

Kuvassa esimerkki siitä, millaisia tehtäviä peleihin on mahdollista tehdä.

Millaisia pelejä Sepolla voi tehdä?  

Seppo on todella helppokäyttöinen ja monipuolinen alusta ja vain mielikuvitus on rajana siinä mitä kaikkea Sepolla voi tehdä. Haluatko tehdä tietokilpailupelin? Onnistuu! Tekeekö mielesi suunnitella pakohuone? Sepolla se on mahdollista! Mitenkäs seikkailu, jossa pelaaja hyppii erilaisten maailmojen läpi tehden samalla opettavaisia tai vain puhtaasti viihdyttäviä tehtäviä? Haluatko suunnitella pelin, jossa on monta erilaista mahdollisuutta ja polkuja, joita pitkin pelaaja pääsee pelaamaan täysin erilaisia pelejä saman pelin sisällä? Haluatko suunnitella jännityspelin, jossa pelaaja seuraa tiettyä punaista lankaa ja jossa tiedolla ja päättelyllä pääsee pitkälle? Kaikki tämä on mahdollista Seppo. io -peleissä ja tiedän että Sepossa on varmasti paljon ominaisuuksia, joista en itsekkään vielä tiedä.   

Tarvitset vain idean ja peli rakentuu kuin itsestään! 

Haluatko päästä kokeilemaan erilaisia Seppo-pelejä?  

Ilmaisia Seppo-pelejä löytyy paljon ja kannattaakin kysyä lähikirjastosta vinkkejä siihen millaisia Seppo-pelejä muissa kaupungeissa on tehty. Seppo-pelejä on tehty myös esimerkiksi ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.     

Nämä kaksi Seppo-peliä kertovat hyvin kuinka erityylisiä pelejä Sepolla on mahdollista tehdä, joten jos haluan tutustua Seppo-peliin tässä ovat ohjeet:  

Ohjeet peliin:  
  Mene ositteeseen seppo.io 
  Kirjaudu sisään, valitse "pelaaja" ja vaihda halutettasi kieleksi suomi 
 Anna vaihtuva pelikoodi ja keksi itsellesi hauska nimi 
 Paina PLAY ja ryhdy pelaamaan! 

Pelien koodit: 

Pokemon -seikkailu  799EB8   

Star  Wars : Jedioppilaan seikkailu  FA54B1  

Tekti ja kuvat: Krista Kettunen/Vantaan kaupunginkirjasto