Onko avaruudessa elämää?

Ihmiset ovat aina katsoneet tähtitaivaalle. Pimeään aikaan ulkona omin silmin voi tarkkailla Kuun vaihteita tai meteoriparvien aiheuttamia tähdenlentoja. Joskus Etelä-Suomessa voi onnistua näkemään tähdenlentoja.

Valitsimme sinulle viisi hyvää avaruuskirjaa:

Tulevaisuuden koululaiset lähtevät luokkaretkelle avaruuteen. Tiedossa on huima matka avaruusaluksella eri planeetoille, joten tartu kiinni Mauri ja Tarja Kunnaksen yhdessä tekemään kirjaan ja pidä kiinni tuolistasi! Varaa teos tästä: Kaikkien aikojen avaruuskirja (Otava)  Reservera här: En himla rymdfärd (Rabén&Sjögren 1990)

Popi on utelias seikkailija ja kiinnostunut tähdistä. Popi on lukenut kirjasta, että maailma on täynnä tähtiä, joita voi tarkkailla öisin. Hän kerää rohkeutta ja lähtee taskulamppu mukanaan ulos. Ulkona hän tapaa Pikkukarhun, joka asuu tähtitaivaalla. Kuvakirjan loppusta löydät Pikkukarhun  avaruuspuuhat -vinkkejä. Teksti Tuukka Perhoniemi ja kuvitus Juhani Anttila. Varaa teos tästä: Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka (Ursa 2014)

Selkeää ja helppotajuista tietoa avaruudesta löydät uudesta Markus Hotakaisen kirjasta. Kirjassa on paljon hienoja monivärikuvia. Tiestitkö että astronautin valmistautuminen avaruuslentoon voi kestää monta vuotta? Varaa teos tästä: Avaruus: tähtitaivaan ihmeitä selkokielellä (Oppimateriaalikeskus Opike, Kehitysvammaliitto 2015)

Miten tähdet syntyvät? Miksi aurinko katoaa öisin? Näihin ja 48 muuhun kysymykseen löydät vastaukset tästä hauskasta tietokirjasta. Sisällysluettelon tai hakemiston avulla löydät täsmätietoa sinua kiinnostavista teemoista. Kirjasta löydät myös Kysymysten kirjan visailun. Haasta kaverisi tai vanhempasi leikkimieliseen visaan! Varaa teos tästä: Kysymysten kirja ... avaruus : 50 kysymystä ja vastausta (Mäkelä 2013)

Onko ulkoavaruudessa elämää? Miltä avaruusolennot voisivat näyttää? Rennolla tyylillä ulkoavaruudesta kertoo Mark Braken alakoululaisille suunnattu aloittelevan avaruustutkijan käsikirja. Paljastuuko sinulle konstit Maan ulkopuolisen elämän etsimiseen? Kirjassa on sarjakuvamainen kuvitus. Varaa teos tästä: Avaruusolentojen etsijän käsikirja (Nemo 2013)

Kasvattajille

Tähtitaivaaseen voi tutustua paljain silmin tai kiikarien avulla. Tiestitkö että Suomessa toimii tähtitieteellinen yhdistys Ursa? Yhdistys järjestää monenlaista toimintaa eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulla Ursa tarjoaa lapsille ja nuorille kerhotoimintaa. Yhdistys  tarjoaa kouluille ja päiväkodeille sekä tietoa että materiaaleja tähtitieteen opetuksen tueksi esim. päiväkotien ja koulujen on mahdollisuus lainata viikoksi kerrallaan yhdistykseltä kaukoputki. Ursan palvelut kouluille ja oppilaitoksille

Teksti: Pirjo Kallela, Vantaan kaupunginkirjasto

Kuva 1. kirjasta Perhoniemi & Anttila: Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka (Ursa 2014), piirros Juhani Anttila. Kuva 2. morgueFILE free photo http://mrg.bz/Ybx4g8