Pelaa Aparaattisaarta!

Mitkä näistä laitteista voisivat olla pareja? Lapset tutkivat kuvia ja innokkaimmat huutelevat vastauksia, vaikka olemme etukäteen sopineet, että tulevat koululaiset harjoittelevat viittaamista.  Kaikki tunnistavat älypuhelimen ja laturin, mutta mihin tarvitaan uunin näköistä laitetta? Hetken pohdinnan jälkeen kummalliselle aparaatille löytyy oikea nimi ja oikea pari: kyseessä onkin tulostin.

Viikin kirjasto on tänä keväänä kutsunut kaikki alueensa esikoululaiset pelaamaan mediakasvatuspeli Aparaattisaarta. Kevään aikana kirjastossamme on käynyt noin 20 ryhmää, ja yhdessä pelaamalla olemme oppineet mediankäytöstä monia asioita. Lapset pitävät pelistä ja haluavat pelata sitä kotona uudestaan, koska median käyttöä käsitellään siinä lasta kiinnostavalla tavalla. Peli on netissä vapaasti käytettävissä osoitteessa Aparaattisaari.fi.  Pelissä lapsi joutuu ratkomaan saarelle lentäneen myllyn arvoitusta erilaisten eläinhahmojen kautta, ja siinä käsitellään muun muassa internetin käyttöä.

Mikä pelissä puhuttaa lapsia?

Peli toimii hyvin keskustelun herättäjänä. Olemme yhdessä pohtineet mm. elokuvien ja pelien ikärajoja ja sitä, mitä tapahtuu, jos katsoo liian jännittävää elokuvaa ja mikä siihen auttaa.  Ikärajat puhuttavat esikouluikäisiä. Toiset saavat katsoa pelottavia elokuvia tai pelata isommille tarkoitettuja pelejä ja naureskelevat niille, jotka eivät saa niitä katsoa.

Pelissä on myös tehtävä, jossa pitää laittaa uudet ja vanhat viestintävälineet oikeaan aikajärjestykseen. Lapsille tehtävä on vaikea, koska viestintävälineet ovat kehittyneet huimasti parinkymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi lankapuhelin on tämän ajan lapsille tuntematon aparaatti.

Lapset alkavat nauramaan ja ilmeilemään, kun pelaamme Nau Kissos -peliä kuvien jakamisesta. Kuka teistä haluaisi lähettää epäedullisen irvistyskuvan sukulaiselle? Yhdessä sovimme, että kysymme aina luvan, jos haluamme lähettää kaverista kuvan tai julkaista kuvan jossain.

Mihin tällaista mediakasvatuspeliä tarvitaan?

Medioista on hyvä puhua jo pienten lasten kanssa. Eskari-ikäiset ovat tutustuneet moniin eri medioihin, ja niiden käyttö on heille arkipäivää. Tämän päivän lapset kasvavat digitaaliseen maailmaan, ja pärjätäkseen tässä ajassa lasten on ymmärrettävä erilaisia medioita ja laitteita, ja heidän on osattava olla niitä kohtaan myös kriittinen.

Mediakasvatuksen merkitys kasvaa maailman muuttuessa entistä enemmän sellaiseksi, jossa lapset tarvitset monilukutaitoa. Pelin kehittelyssä on otettu huomioon lasten kulttuuriset ja kielelliset taustat, joten peli sopii pienemmillekin lapsille.

Pelin kehittelystä voit lukea lisää täältä.

Teksti: Pia Terrihauta
Kuva: Aparaattisaari.fi