Runo saa lapsen hymyyn

Runot ja lorut maistuvat jo vauvoille ja taaperoille. Pienimmät lapset nauttivat runon rytmistä, toistoista ja hoivaajan vaihtelevista äänenpainoista. Lorutteluhetket vahvistavat varhaista vuorovaikutusta. Runo tutustuttaa lasta kieleen ja mielikuviin. Lapsi oppii ja oivaltaa runojen äärellä.

Isommille lapsille runon maailma aukeaa jo laajemmin. Heitä viehättää runon kielellinen leikittely ja huumori. Pinnanalainen alkaa koskettaa.

Runokirjoista on moneksi    

Lastenrunokirjoja on monenlaisia ja ne toimivat monella tavalla:

  • runokirjoina – runoutena, kaunokirjalisuutena, kielen ja sanojen taiteena
  • tarinakokoelmina – runot ovat pieniä, tiiviitä tarinoita 
  • "tietokirjoina" – tarjoavat runomuotoista tietoa lapsille eri aihepiireistä
  • tunnekasvattajina – auttavat tunteiden tunnistamisessa ja halltsemisessa, ohjaavat itsetuntemukseen ja myötätuntoon
  • kuvakirjoina – kirjan kuvitus voi tehdä kirjasta tunnistettavan ja merkittävän
  • pikkulasten ensikirjoina – kauniita ja veikeitä pahvilehtisiä loru- ja runokirjoja on nykyään saatavissa enemmän kuin koskaan ennen

Runokokoelmia on monenlaisia

Lastenrunokokoelmia voi lähestyä myös niiden rakenteen, tekijöiden ja oletetun yleisön mukaan, jolloin voi erotella esim. seuraavia ryhmiä:

Runokirjojen kuvitus

Lastenkirjojen kuvittajat ovat usein tuttuja jo kuvakirjojen puolelta. Kuvittaja luo omanlaisensa värimaailman ja tunnelman kirjoihin. Parhaimmillaan kuvitus loihtii runoista esiin lisäsävyjä. Se ei tyrehdytä lapsen mielikuvitusta vaan vahvistaa sitä.  (Aina runon ja kuvituksen yhteensovittaminen ei onnistu, esimerkiksi runoteksti ei erotu tummalta kuvapohjalta tai se sotkeutuu kuvan yksityiskohtiin.) 

Suomessa on paljon hyviä lastenrunokirjojen kuvittajia, muun muassa Salla Savolainen, Sanna Pelliccioni, Karoliina Pertamo, Anne Vasko, Riikka Jäntti, Virpi Penna, Christel Rönns, Matti Pikkujämsä (Itkosen luottokuvittaja), Kristiina Louhi, Kaisa Rekinen, Terese Bast, Mervi Lindman, Liisa Kallio. 

Kirjavinkki: Päivi Heikkilä-Halttusen kirjassa Lue lapselle!: Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen. (Atena 2016) lastenrunoudesta s.11–27.

Teksti ja kuvat: Pauliina Luova