Satu-Nalle tutustuu kirjastoon

Espoolaisen Ivisnäs daghem päiväkodin Satu-Nalle kävi vierailulla Ison Omenan kirjastosta. Tutustu Satu-Nallen mukana siihen, mitä kaikkea kirjastossa voikaan tehdä.

Vaikka Satu-Nalle vieraili juuri Ison Omenan kirjastossa, samoja juttuja voit tehdä myös omassa lähikirjastossasi. Moni kirjasto järjestää lapsille tarkoitettuja tapahtumia ja kerhoja. Oman kirjastosi tapahtumat löydät Helmet.fi:stä kirjaston omilta sivuilta. Satu-Nalle esimerkiksi pääsi vierailunsa aikana kuuntelemaan satuja muiden pehmolelujen kanssa. Monessa kirjastossa tarjotaan erilaisia satutuokioita ja lorutushetkiä, ja saa kirjastoon tulla ihan itsekin lueskelemaan.

Kirjastoon voi tulla myös ihan vaan oleilemaan, leikkimään ja pelaamaan. Satu-Nalle löysi vierailunsa aikana kavereita, joiden kanssa hän pääsi pelaamaan lautapelejä ja jopa askartelemaan. Kannattaa kysyä, saako teidän kirjastosta lainaksi kirjastossa käytettäviä värikyniä ja paperia! Joissain kirjastoissa järjestetään myös ihan ohjattua askartelutoimintaa.

Satu-Nalle pääsi myös kokeilemaan lainausta ja palautusta. Kirjastosta voi lainata kirjojen lisäksi paljon muutakin, esimerkiksi elokuvia ja lautapelejä. Jos lainaus- tai palautusautomaatin käyttö mietityttää, aina voi kysyä henkilökunnalta apua! Kannattaa tosin varoa, ettei käy kuin Satu-Nallelle ja päädy vahingossa kirjan mukana palautusautomaatin sisälle! Palautusautomaatti osaa lajitella palautukset sen mukaan, millaisia ne ovat. Se esimerkiksi tietää onko kirja lasten vai aikuisten ja pudottaa sen sitten oikeaan laatikkoon. Mitenköhän Ison Omenan automaatti lajitteli Satu-Nallen?

Kaikeksi onneksi Satu-Nalle selvisi seikkailustaan ehjin nahoin ja pääsi viettämään yönsä Ison Omenan kirjastossa. Joskus joissain kirjastoissa vietetään Lelujen yötä, jolloin pehmolelut todella pääsevät viettämään yönsä kirjastossa!

Satu-Nallella on seikkailun päätteeksi taskussa Helmet-kirjastokortti. Yleensä niitä ei anneta nalleille. Sen sijaan ihan jokainen ihminen saa oman kirjastokortin, jos sellaisen haluaa. Onko sinulla jo kirjastokortti?

Teksti: Annu Peltoniemi
Video: Johanna Björksten & Antti Kaipainen