Silmät kiinni! Kirjoja yöstä ja unesta

Yö on arvoituksellista aikaa. Mitä luonnossa tapahtuu öisiin? Entä yötaivaalla? Miksi öisin on pakko nukkua? Näissä lastenkirjoissa päästään sukeltamaan yön ja unen arvoituksiin.

Anna Sofia Urrila: Silmät kiinni, Silmu!

On ilta ja iltatoimet, mutta Silmun leikit ovat vielä ihan kesken. Miksi pitää nukkua, vaikkei yhtään väsytä? Tarinallisessa tietokirjassa on paljon kiinnostavaa tietoa unesta. Miksi vauvat nukkuvat niin paljon? Miten delfiinit nukkuvat? Entä hevoset? Mitä tapahtuu unissakävelijälle? Entä millaista on nukkua avaruusasemalla?

Anna Milbourne: En (hirveästi) pelkää pimeää

”Päivällä Pimeä on pieni. Se tunkee itsensä nurkkiin ja tavaroiden alle, niin kuin olisi piilosilla. Mutta kun aurinko laskee, Pimeä liukuu esiin ja kasvaa suuremmaksi…” Tässä kirjassa käsitellään pimeän pelkoa ja sen voittamista. Kirjan sivuilla on myös satoja pieniä reikiä, joiden läpi voi itse testata valon ja varjon leikkiä taskulampun avulla.

Laura Cowan: Kuukirja

Yötaivaalla loistava, arvoituksellinen kuu tarjoaa paljon ihmeteltävää. Miksi se on välillä pyöreä ja välillä sirppi? Onko Kuu tehty juustosta? Asuuko siellä joku? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus tästä kirjasta.

Laura Ertimo: Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista

Jossain päin maailmaa on aina yö. Mutta mikä yö oikeastaan on? Tässä kattavassa tietokirjassa tutustutaan niin öisen tähtitaivaan ihmeisiin, öiseen luontoon kuin unen arvoituksiinkin. Upeasta kuvituksesta vastaa Satu Kontinen.

Laura Cowan: Mitä tapahtuu yöaikaan?

Yö ei suinkaan ole pelkkää unta ja hiljaisuutta. Yön pimeydessä tapahtuu paljon mielenkiintoisia asioita. Satamissa, sairaaloissa ja leipomoissa työskennellään täydellä teholla, ja luonnostakin löytyy yökukkuja jos toinenkin. Kauniisti kuvitetussa kuvakirjassa päästään kiehtovalle tutkimusmatkalle yön pimeyteen.

Teksti: Eeva Rita-Kasari, Keskustakirjasto Oodi
Kuva: Jonathan Fink / unsplash.com