Tee oma Wikikirja – se on helppoa!

Haluaisitko kasata kokoon oman kirjan juuri sinua kiinnostavista asioista? Kokeile Wikipedia Book Creatoria eli Wikipedia-kirjan luontityökalua. Sen avulla kuka tahansa voi tuunata oman näköisensä kirjan Wikipedian artikkeleista. Hommaan voi tarttua vaikka yhdessä koko luokan voimin.

Wikipedia-kirjan tekeminen on tosi helppoa: merkitset vain haluamasi sivut ja panet ne sopivaan järjestykseen. Huono puoli yksinkertaisuudessa on se, ettei artikkeleja pysty lyhentämään tai muokkaamaan eikä myöskään yhdistelemään. Valmiin kirjan voi joko ladata tai sen voi tilata painettuna PediaPressiltä (maksullinen palvelu). Wikipedian sivuilla on selkeät ohjeet tämän kaiken tekemiseen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Kirja

Kirjaprojekti koululuokalle

Koko luokka voisi tehdä oman kirjan ryhmätyönä jostakin kaikkia kiinnostavasta aiheesta. Wikipedia-kirjan tekeminen yhdessä koululuokan kanssa on myös hyödyllistä, sillä siinä oppii tiedonhakua, internetin käyttöä sekä erityisesti media- ja lähdekritiikkiä. Wikipedian artikkeleita ei kannata ilman muuta hyväksyä, vaan faktat ja artikkelien lähteet täytyy tarkastaa huolellisesti.

Sopivia aiheita on helppo löytää. Tässä muutamia esimerkkejä: urheilulajit (jalkapallo, jääkiekko), avaruuslennot, elokuvat (fantasiaelokuvat, Disneyn piirretyt, komediat), TV-sarja (Pasila, Salatut elämät), luontoaiheet (retkeily, kalastus, koirarodut), korttipelit, rap-musiikki, Euroopan kuninkaalliset ja niin edelleen.

Esimerkkiaihe: jääkiekko

Kun aiheesta on päätetty, saavat oppilaat itse ensin ehdottaa mitä kaikkea haluaisivat kirjaan mukaan sekä myös etsiä kyseiset artikkelit Wikipediasta. Kirjan voi aloittaa aihetta käsittelevällä pääartikkelilla, ja sitten lisätä pääartikkelista löytyviä linkkejä ja muuta aiheeseen liittyvää.

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4kiekko (jääkiekko)

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4kiekon_historia (historiaa)

https://fi.wikipedia.org/wiki/NHL:n_s%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t (säännöt)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Erikoistilanteet_j%C3%A4%C3%A4kiekossa (erikoistilanteet)

https://fi.wikipedia.org/wiki/NHL (NHL)

https://fi.wikipedia.org/wiki/KHL (KHL)

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4kiekon_SM-liiga (SM-liiga)

https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4kiekon_maailmanmestaruuskilpailut (MM-kisat)

Mukaan voi vielä lisätä kiinnostavia artikkeleita, esimerkiksi legendaarisia joukkueita, pelaajia ja turnauksia, kuten vuoden 1972 Summit Series.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Summit_Series

Viimeistely

Kun materiaalia on tarpeeksi, se käydään vielä läpi opettajan johdolla. Artikkelien kelvollisuus tarkistetaan, ja yhdessä päätetään, mitkä artikkelit otetaan kirjaan mukaan. Editointitilassa artikkelien järjestystä voi vielä muuttaa ja samankaltaiset artikkelit koota yhden otsikon alle, esimerkiksi ”Kuuluisia pelaajia”. Kun kirjan kanteen on vielä lisätty nimi ja tekijät, se onkin jo valmis tilattavaksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ohje:Kirjat/Painetut_kirjat

Teksti: Anssi Myhrman
Kuva: Helsingin kaupunginkirjasto