Kysy Jarkolta: Vinyyliaarteita ja jazzin helmiä

Kauniaisten kirjaston kävelevä musiikkiensyklopedia, Jarkko Nuutila, ratkaisee musiikilliset pulmasi.

Olen hiljattain ostanut itselleni LP-soittimen ja alkanut kuunnella vanhoja kunnon levyjä, varsinkin 70-luvun rockia. Kuulemma Kauniaisten kirjastossa on hyvä LP-kokoelma. Löytyisiköhän sieltä jotain minulle sopivaa?

Taatusti löytyy. Kauniaisten kirjastossa todellakin on hyvä kokoelma vinyylilevyjä. ”Vanhassa” kokoelmassamme on noin 2000 LP-levyä, ja tänä päivänä niitä taas kovasti lainataan. Uusia vinyylejä julkaistaan jälleen tiheään tahtiin, ja Helmet-kirjastot ovatkin hankkineet kokoelmiinsa monia uusia vinyylejä. Kauniaisten kirjastonkin kokoelmaa on tullut kartutettua muutamalla uudella LP-levyllä. 70-luvun rockia vinyylivarastosta voin suositella Procol Harum -legendan Gary Brookerin ensimmäistä soololevyä vuodelta 1979. Levyn on tuottanut George Martin, ja se kuuluu.

Aina voi suositella myös Dave Edmundsin levyä Tracks on wax vuodelta 1978. Soitto kulkee ja levy rokkaa vimmatusti.

Yksi 1970-luvun suosikkilevyistäni on The Allman Brothers Bandin levy Brothers and sisters. Tätä kuuntelin aikoinaan hyvinkin paljon.

Apua! Uusi miesystäväni käy kuulemma aina April Jazz -festivaalissa, ja haluaisin lähteä mukaan. En tiedä mitään jazzista. Mistä aloitan kuuntelemisen, etten näytä ihan tyhmältä huhtikuussa?

Kannattaa ehkä kuunnella ennakkoon April Jazziin esiintymään tulevia artisteja. Rumpalilegenda Steve Gadd tulee Espooseen huippubändinsä kanssa ja soittaa kaksi konserttia. Taitavat tosin olla jo loppuunmyytyjä. Gadd on soittanut lukemattoman monilla levyillä, ja voisi melkein sanoa, että kaikki ovat ainakin jonkin levytyksen joskus kuulleet. Itse olen pitänyt aina kovasti Paul Simonin One Trick Pony levystä.

Steve Gadd Bandiin voi tutustua hyvin vuoden 2013 levytyksellä Gadditude.

Viisinkertainen Grammy-voittaja jazzlaulaja Dianne Reeves tulee myös April Jazziin. Tunnelmaan pääsee hyvin A little moonlight -levyn myötä.

Dizzy Gillespien syntymän 100-vuotisjuhlien kunniaksi Jukka Perko julkaisee uuden levyn Jukka Perko Triotone goes Dizzy. Levynjulkaisukeikasta tulee taatusti nostalginen. Onhan Perko itse soittanut Gillespien Big Bandissa. Perkon soittotaitoa voi kuunnella myös cd-levyltä.

Uudenvuodenlupaukseni oli ”ottaa iisisti ja relata”. Aika huonosti menee. Onko teillä rentouttavaa musiikkia, jota voisin kuunnella?

Mielestäni parasta musiikkia rentoutukseen on 50- ja 60-luvulla tehty jazz. Aivan ehdoton klassikko on John Coltranen levy Ballads.

Chet Bakerin lyyristä trumpetinsoittoa voi myös oikein hyvin kuunnella, kun mieli tekee rentoutua ja nauttia jazzin taiasta.

ECM-levy-yhtiön katalogista löytyy paljon erinomaisia levytyksiä, jotka sopivat rentouttavaan kuunteluun. Yksi suosikeistani on norjalaisen basistin Arild Andersenin levy The Triangle.


Teksti: Jarkko Nuutila ja Maria Grundvall
Kuva: Kai Kuusisto