Digiaineistojen lainaus kasvoi hurjasti Helmet-kirjastoissa

Helmet-kirjastojen verkkopalveluissa vierailtiin vuoden 2020 aikana 15,9 miljoonaa kertaa. Edellisvuonna verkkokäyntejä oli 12,9 miljoonaa.  

Digilehtien lainaus kasvoi 154 % 

Kun korona sulki pääkaupunkiseudun kirjastot, digiaineiston suosio räjähti. Ihmiset opettelivat lukemaan aikakauslehdet verkossa ja kirjat näytöltä. 

Etäkäyttöisten digilehtien käyttö kasvoi huikeat 154 prosenttia ja digilehtien kokonaiskäyttö 118 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020, e-äänikirjojen 41 prosenttia ja e-kirjojen 20 prosenttia. 

Lehtisalit sulkeutuivat, digilehdet avautuivat 

Sanomalehtiä pystyi ensimmäistä kertaa lukemaan kotoa, kun Helsingin Sanomat, Turun Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus olivat kolmen kuukauden ajan luettavissa kirjastokortilla. Se innosti monia digilehtien lukijoiksi. 

Kirjastojen sulkuajan päätyttyä heinäkuussa e-kirjojen kysyntä tasaantui tavanomaiselle tasolle, mutta digilehtien suosio oli tullut jäädäkseen. Moni lainaaja huomasi vasta nyt, että Helmet-kirjaston verkossa on luettavissa esimerkiksi yli 60 suomenkielistä aikakauslehteä. 

Kerralla lainattiin enemmän

Helsingissä kirjastokäynnit vähenivät 42 prosenttia, koska kirjastot suljettiin vaikeutuneen koronatilanteen takia 16. maaliskuuta ja avattiin asteittain 8. toukokuuta alkaen. Vasta kesäkuusta alkaen pidempiaikainen asiointi pääkaupunkiseudun kirjastossa oli mahdollista. Joulukuun ajaksi palvelu rajoitettiin jälleen lähinnä nopeaan ennakkoon varatun aineiston hakuun. 

Kaikesta huolimatta viime vuonna Helsingin kirjastoissa käytiin 5,2 miljoonaa kertaa. Edellisvuonna käyntejä oli 9 miljoonaa, ja silloin aukiolotuntejakin oli 20 % enemmän.

Vaikka helsinkiläisten käynnit kirjastossa vähenivät siis 42 prosentilla, lainausmäärä väheni vain 23 prosentilla. Helsingissä oli viime vuonna 7,2 miljoonaa lainausta, kun niitä oli 9,4 miljoonaa vuonna 2019. 

Kaikkialla sama trendi

Sama suunta oli kaikissa Helmet-kirjastoissa: käyntejä oli paljon normaalia vähemmän, mutta luettavaa otettiin kerralla mukaan reilusti enemmän. 

Fyysiset käynnit Espoon kirjastoissa vähenivät 39 % ja lainausmäärät kuitenkin vain 25 %. Vantaalla kirjastokäynnit vähenivät 41 %, lainausmäärät 26 %. Kauniaisissa vähennykset olivat 24 % käynneissä, 13 % lainausmäärissä.

Espoossa kirjastokäyntejä oli 2,8 miljoonaa, Vantaalla 1,3 miljoonaa ja Kauniaisissa 101 000. Espoossa lainauksia oli 3,2 miljoonaa, Vantaalla 1,9 miljoonaa ja Kauniaisissa 212 000 kappaletta vuonna 2020. 

Kuva: Pexels