Helmet-kirjastojen kävijäseuranta on uudistettu 

Pääkaupunkiseudun Helmet-kirjasto on parantanut käyttäjiensä tietoturvaa vaihtamalla verkkosivustonsa analytiikkatyökalun syyskuussa 2022. Helmet-kirjasto sai kuitenkin joulukuussa huomautuksen apulaistietosuojavaltuutetulta Google Analyticsin aikaisemmasta käytöstä sivustolla ja riittämättömästä asiakkaiden informoimisesta liittyen sivuston evästekäytäntöihin.  

Helmet.fi-palvelusivustolla käytettiin vuodesta 2012 alkaen Google Analytics -kävijäseurantaa verkkosivujen kehittämiseen eli esimerkiksi kävijämäärien ja suosituimpien sivujen tilastointiin. Google Analytics on edelleen maailman ja Suomen käytetyin verkkosivujen analytiikkatyökalu. Työkalu on aikaisemmin ollut laajasti hyväksytty kävijäseurantaan, mutta tiukentuneiden tietosuojalainsäädännön tulkintojen mukaan sitä ei enää saa käyttää. 

Apulaistietosuojavaltuutetun huomautus henkilötietojen käsittelystä koskee vain laitteiden IP-osoitteita eli numerosarjana esitettyä laitteen verkkotunnusta ja näiden IP-osoitteiden mahdollista siirtymistä Googlelle ja siten EU/ETA-alueen ulkopuolelle. Tietosuojalainsäädännössä IP-osoitteet katsotaan henkilötiedoiksi. Helmet tai Google ei ole seurannut mitään muita henkilötietoja, kuten nimiä, osoitteita, kirjastokortin numeroita tai henkilötunnuksia, eikä niitä ole siten voinut siirtyä Googlelle.

Google Analyticsin poistaminen oli suunniteltu ja ajoitettu tehtäväksi vuoden 2022 loppuun jo ennen apulaistietosuojavaltuutetun yhteydenottoa, mutta aikataulua nopeutettiin ja Google Analytics poistettiin sivustolta syyskuussa 2022. Tällä hetkellä Helmet-verkkopalvelussa käytetään Matomo-ohjelmistoa, joka anonymisoi myös IP-osoitteet. Kaikkia Matomon kautta kerättyjä ja tallennettuja tietoja käsitellään vain Suomessa. 

Evästetyökalun asianmukainen toimivuus on varmistettu syksyllä 2022, ja tietosuojaa koskevaa tekstiä sivustolla tarkennetaan tammi-helmikuussa 2023.

Linkki apulaistietosuojavaltuutetun tiedotteeseen

Lisätietoja: kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen, Helsingin kaupunginkirjasto, katri.vanttinen@hel.fi, puh. +358 40 554 8861