Helmet-lukuhaaste monipuolistaa lukemista

Helmet-lukuhaaste 2022 julkaistiin jo kahdeksannen kerran. Miltä lukuhaasteeseen osallistuminen tuntuu? Muuttaako haaste lukukokemusta? Kysyimme tätä haasteen osallistujilta loppuvuodesta 2021. 

Lyhyellä nimettömällä kyselyllä kartoitettiin, mitä Helmet-lukuhaaste on saanut aikaan osallistujien lukutavoissa. Kysely tehtiin loppuvuodesta 2021, ja siihen vastasi noin 200 osallistujaa.

Lukuhaasteen tavoitteena on muun muassa houkutella lukemaan myös jotain sellaista, jota ei tavallisesti lukisi. 90 prosenttia vastaajista kertoi saaneensa haasteesta paljon kirjavinkkejä ja 82 prosenttia lukeneensa aikaisempaa monipuolisemmin. Peräti 94 prosenttia oli lukenut haasteen ansiosta kirjan, johon ei olisi muuten tarttunut.

"On ihanaa, kun haasteisiin on "pakko" lukea kirjoja omien mieltymysten ja mukavuusalueiden ulkopuolelta. Löytyy uusia helmiä."

"Haasteen myötä vuosia uinunut lukuintoni on noussut aivan uusiin sfääreihin ja yksi rakkaimmista harratuksistani on palannut elämääni. Kiitos tuhannesti!"

Lukuiloa ja sosiaalisuutta

Monessa vastauksessa lukuhaastetta kiitettiin rennosta otteesta lukuhaasteen osallistumistapojen suhteen. Helmet-lukuhaaste on korostetun leikkimielinen ja lempeä tapa kannustaa lukemiseen, ja jokainen voi osallistua haasteeseen omalla tyylillään: oikeita tai vääriä tapoja ei ole. 15 prosenttia vastaajista kertoi siitä huolimatta stressanneensa lukemista aikaisempaa enemmän, mutta stressaantuneiden määrä on vähentynyt edellisvuosien kyselyistä.

Vaikka lukuhaastetta ei saisi ”suoritettua”, tärkeintä on lukemisen ilo tai vaikkapa kadoksissa olleen lukuhalun herätteleminen luettujen kirjojen määrään katsomatta.

"Koskaan en ole tätä haastetta saanut täyteen, mutta en ole mukana kilpailemisen vuoksi, vaan on kiva lukea ja sitten katsoa mihin kohtaan kirja haasteessa sopisi. Luen ainoastaan paperikirjoja enkä ole nopea lukija, mutta en ota myöskään stressiä haasteen suorittamisesta."

"En saa haastetta ikinä vuodessa valmiiksi, mutta lukuilo onkin tässä minulle tärkein anti."

Sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä osa Helmet-lukuhaastetta. Lukuhaasteen omassa Facebook-ryhmässä kysytään ja jaetaan lukuvinkkejä, ja ryhmän hyvää keskusteluilmapiiriä kiiteltiin monessa vastauksessa.

Puolet vastaajista kertoi ylipäätään keskustelleensa kirjallisuudesta lukuhaasteeseen osallistuttuaan aikaisempaa enemmän.

"Vaikken tänäkään vuonna tuu saamaan sitä valmiiksi on tää haaste, varsinkin sen fb-ryhmä, tuonut mulle paljon uusia lukuvinkkejä, mitä en muualta olisi saanut. Olen myös lukenut enemmän erilaisia kirjoja kuin normaalisti eri haastekohtia täyttäessä."

"Lukuhaaste on tosi hyvä ja yksi parhaita Facebook-ryhmiä missä olen! Mukavan asiallista keskustelua ja paljon hyviä lukuvinkkejä."

"Fb-ryhmä on poikkeuksellinen. Se on ystävällinen ja kannustava."

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä on jäseniä noin 19 500, ja ryhmässä julkaistaan noin 2 000 julkaisua tai kommenttia viikossa. 

Vaikuttivatko poikkeusajat?

Osalla vastaajista koronan aiheuttamat poikkeusolosuhteet ja rajoitukset eivät ole vaikuttaneet lukemiseen tai kirjaston käyttöön lainkaan, mutta moni mainitsi lisänneensä äänikirjojen kuuntelua ja muiden e-kirjapalveluiden käyttöä sekä hyödyntäneensä kirjaston varausmahdollisuutta aikaisempaa enemmän. Myös oman kirjahyllyn "hyllynlämmittäjiä" on luettu aikaisempaa enemmän.

Helmet-lukuhaaste on ideoitu Helmet-kirjastossa eli pääkaupunkiseudulla, mutta siihen voi osallistua mistä päin maata tai maailmaa tahansa. Helmet-lukuhaasteeseen osallistutaan ahkerasti pääkaupunkiseudun ja koko Suomen ulkopuolella. Kyselyyn vastanneistakin yli puolet, 55 prosenttia, kertoi asuvansa muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Lukuhaasteen osallistutaan muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Isosta-Britanniasta.

Sitaatit ovat kyselystä poimittuja nimettömiä avoimia vastauksia. 

Vastaukset kysymysvaihtoehtoihin:

Lukuhaasteeseen osallistuttuani olen…

 • lukenut teoksen, jota ilman lukuhaastetta en olisi lukenut 94 %
 • saanut runsaasti hyviä lukuvinkkejä 90 %
 • lukenut entistä monipuolisemmin 82 %
 • käyttänyt lukemiseen enemmän aikaa kuin aikaisemmin 64 %
 • innostunut lukemisesta aikaisempaa enemmän 61 %
 • oppinut jotain uutta itselleni vieraasta asiasta 56 %
 • keskustellut aikaisempaa enemmän kirjallisuudesta ja lukemisesta 49 %
 • käynyt kirjastossa aikaisempaa useammin 40 %
 • saanut lukemisesta enemmän mielihyvää kuin ennen 38 %
 • vieraillut verkkokirjastossa useammin kuin ennen 29 %
 • stressaantunut lukemisesta enemmän kuin aikaisemmin 15 %
 • lukenut vähemmän kuin aikaisemmin 0,5 %
 • käyttänyt lukemiseen vähemmän aikaa kuin aikaisemmin 0,5 %

Helmet-lukuhaaste 2022

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä 

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Pixabay / StockSnap CC0 Creative Commons