Helsingin kaupunginkirjasto testaa muovittamattomia kirjoja

Helsingin kaupunginkirjasto kokeilee ekologisempaa tapaa käsitellä kirjoja ja jättää testierän kirjoja päällystämättä muovilla. Maaliskuun alussa alkavassa pilotissa testataan, kuinka hyvin päällystämättömät kirjat kestävät lainauskäytössä.

Kokeilulla halutaan säästää luontoa etsimällä keinoja vähentää muovin käyttöä. Helsingin kirjastoihin hankittiin vuonna 2019 lähes 140 000 kirjaa, joten muovia kuluu merkittävä määrä. Muovittamattomien kirjojen hankintahinta on myös edullisempi, ja uutuuskirjat päätyvät nopeammin asiakkaille.

Muovittamattomien kirjojen kokeilu alkaa maaliskuun alussa ja siinä on mukana yhteensä 120 kirjaa. Kirjat kootaan elokuun lopussa takaisin, ja niiden kunto tarkastetaan. Kokeilun aikana myös kerätään aktiivisesti palautetta kirjoja lainaavilta asiakkailta.

Pääsääntöisesti kaikki kaupunginkirjastot muovittavat aineistonsa. Hyviä kokemuksia ja vinkkejä on kuitenkin saatu Kuopion kaupunginkirjastosta, jossa viime vuonna luovuttiin kokonaan uusien kirjojen muovittamisesta.