Joustoasiakkaana kirjastossa voi asioida myös, kun kirjastoon ei pääse

Kirjasto kuuluu kaikille – myös, jos sairaus, liikuntarajoite tai korkea ikä vaikeuttavat kirjastossa käymistä. Silloin voi ryhtyä joustoasiakkaaksi! 

Näin on tehnyt espoolainen Mira Preisfreund, Helmet-kirjastojen joustoasiakas vuodesta 2020. Durhamin yliopistossa opiskellut kielitieteilijä, bibliomaaniksi itseään kutsuva Mira rakastaa kirjoja ja Espoon kirjastot ovat tulleet tutuiksi.  

– Lainaan nuotteja musiikkiharrastukseen, erikielisiä lastenkirjoja kielitaitoni kehittämiseksi sekä tietokirjallisuutta tutkimustöitäni varten tai muuten vain. Viimeksi lainasin George Orwellin teoksen 1984 englanninkielisen alkuperäisversion sekä alkuperäisen ja uuden suomennoksen. Halusin vertailla, miten ‘uuskieli’ on muuttunut käännöksissä ja vaikuttavatko nykyaikaistetut sanat siihen, millaisena Orwellin dystooppinen maailma kuvastuu. 

Ennen Miralla oli paljon haasteita kirjastoasioinnissaan. 

– Vaikka yritin, en päässyt palauttamaan kirjoja ajoissa tai unohdin ne kotiin. Päädyin noloihin tilanteisiin selittäessäni kirjastossa vammaisuudestani ja anoessani ymmärrystä myöhästymisille. Laskut kertyivät ja jouduin usein jopa lainauskieltoon. Rakkauteni lukemiseen tarkoitti, että menetin ulkoilureissun kahvirahani myöhästymismaksuihin, Mira muistelee. 

Joustoasiakas valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan kirjastoasiointia puolestaan. Miralle se on hänen puolisonsa Henrik Preisfreund

– Sain tiedon tästä Ison Omenan kirjastossa vuonna 2020. Kirjastonhoitaja antoi minulle lomakkeen joustoasiakkuutta varten, kun yritin hakea vaimoni varausta hänen kirjastokortillaan. Onneksi Mira oli läheisessä laboratoriossa ja saimme hänet helposti paikalle sopimaan järjestelystä, Henrik kertoo. 

Joustoasiakkuus helpottaa elämää 

Joustoasiakkuus on tuonut pariskunnalle paljon iloa. 

– Hyvänä päivänä vaimoni invaliditeetti ei näy päällepäin lähes ollenkaan, mutta todellisuudessa kaikki arjessamme on mukautettu tarjoamaan Mirallekin täyden elämän mahdollisuudet. Nyt voin käydä lennosta kirjastossa noutamassa Miran varaamaa aineistoa. Aikaa ja vaivaa säästyy paljon ja Miran stressi lainojen hoidosta on kadonnut, Henrik iloitsee savant-autistisen, synnynnäisesti selkävammaisen puolisonsa kanssa. 

Joustoasiakkaita koskevat samat säännöt laina-ajoista ja uusimiskerroista, kuin muitakin. Kirjasto lähettää ilmoitukset ja muistutukset normaaliin tapaan. Myöhästymismaksuja ei kuitenkaan kerry. Lainausoikeuden voi menettää toisen muistutuksen jälkeen, mutta sen saa takaisin, kun palauttaa myöhästyneen tai korvaa kadonneen aineiston.  ​​​​​​ 

– Ero on valtava! En edes ymmärtänyt, kuinka paljon stressasin palautuksista ja sakoista. Taistelin lukuhaluni kanssa sitä vastaan, oliko minulla varaa unohtaa kirjat ja joutua mierontielle, Mira kertoo. 

Ison Omenan ja Tapiolan kirjastot ovat Preisfreundien aarreaittoja. Isossa Omenassa kirjastoon pääsee kätevästi muun asioinnin ohella. Tapiolassa taas on viihtyisä paja ja laaja valikoima musiikkia. 

Joustoasiakkuuden ansiosta Mira saa haluamansa kirjat riippumatta siitä, lähteekö hän kirjastoon vai ei. Useimmiten Henrik huolehtii Miran kirjastoasioista, mutta välillä tämä tulee mukaan nauttimaan täysistä hyllyistä ja uusien lukukokemusten etsimisestä. Tällöin he hyödyntävät Ison Omenan Palvelutorin rollaattorikoreja, joihin voi nojata ja kerätä painavia kirjoja. 

– Olemme käyttäneet kirjaston jalkapalleja istuimina kirjahyllyjen edessä. Vaimoni varaa myös teoksia usein Taskukirjasto-sovelluksella suoraan noudettavaksi, Henrik kertoo. 

Kannattaako joustoasiakkaaksi ryhtyminen? Miran ei tarvitse miettiä pitkään: Espoon Invalidit ry:n jäsenenä hän on jakanut tietoa joustoasiakkuudesta myös muille tuki- ja liikuntaelinvammaisille. 

– On äärimmäisen tärkeää, että tieto tästä palvelusta saavuttaisi mahdollisimman monet. Näin kaikki, joiden on vaikea päästä kirjastoon, voivat kuitenkin asioida siellä. Joustoasiakkaaksi pääsy voi olla kynnyskysymys kirjaston käyttämiseen. Kirjat ovat mittaamattoman arvokkaita: ne tuovat vapauden mukanaan! 

Mikä Helmet-joustoasiakkuus? 

  • Valtuutettu henkilö asioi kirjastossa joustoasiakkaan puolesta. 
  • Joustoasiakas voi käyttää kortillaan myös Helmet-verkkopalveluita, Taskukirjasto-sovellusta ja e-kirjastopalveluita. 
  • Joustoasiakkaiden keski-ikä on 62 vuotta: nuorimmat ovat syntyneet 2000-luvulla, ja vanhin lähestyy sataa ikävuotta.  
  • Rekisteröityä voi kaikissa Helmet-kirjastoissa. Lue lisää: helmet.fi/joustoasiakkuus 

Teksti: Virpi Söyrinki, Espoon kaupunginkirjasto
Kuva: Preisfreundien kotialbumi