Kirjastosta aktivistiksi
Tule mukaan vaikuttamaan yhdessä kirjaston ja järjestöjen kanssa! Tieto lisää ymmärrystä ekokriisistä, mutta tarvitsemme myös toimintaa suunnanmuutokseen.
Kirjastosta aktivistiksi on Helmet-kirjastojen kampanja, jossa kannustamme ihmisiä ympäristötoimintaan Aktivistidiplomin avulla.
Aktivistidiplomi on tarkoitettu inspiraatioksi, kun lähdemme tutustumaan erilaisiin toiminnan ja vaikuttamisen tapoihin. Voit suorittaa haastekohdat haluamallasi tavalla ja itsellesi sopivassa järjestyksessä. Ollaan rohkeita yhdessä!
Aktivistidiplomi
Kun osallistut kampanjaan
Vinkkejä Aktivistidiplomin suorittamiseen
Kampanjassa mukana olevat järjestöt ja ryhmät
- Lue tai kuuntele ympäristöaiheinen kauno- ja tietokirja.
- Osallistu ympäristöaiheiseen toimintaan tai tapahtumaan kirjastossa.
- Aloita keskustelu sinulle tärkeästä ympäristökysymyksestä.
- Vaikuta elämäntavoilla: luo uusi rutiini.
- Seuraa, miten ympäristökysymyksiä käsitellään mediassa.
- Kysy valitsemaltasi kansanedustajalta tai kunnanvaltuutetulta, mitä hän aikoo tehdä luontokadon estämiseksi.
- Osallistu ympäristöaiheiseen kampanjaan, allekirjoita vetoomus tai kansalaisaloite.
- Osallistu jonkin järjestön toimintaan tai tapahtumaan.
- Osallistu ympäristöaiheiseen mielenosoitukseen.
- Nauti metsästä!
Halutessasi voit ladata tai tulostaa itsellesi täytettävän diplomin tai napata sen mukaasi kirjastosta.
Kerro myös olevasi mukana: keskustele lähi- ja tuttavapiirissäsi ympäristökysymyksistä, ja käytä tunnisteita #AktivistiDiplomi ja #KirjastostaAktivistiksi sosiaalisessa mediassa.
Voit kertoa osallistumisestasi myös tämän somekuvan avulla.
Löydät tietoa kampanjasta ja vinkkejä diplomin suorittamiseen myös kampanjan Instagram-tililtä @aktivistidiplomi
Kirjastossa:
Löydät lukuvinkkejä Helsingin kirjastojen ekohyllyistä tai verkosta Toivon kirjahyllystä ja Vihreän kirjaston Ilmastolukuhaasteesta 2023. Kirjastosta voit lainata myös erilaisia kirjoja ekologisesta elämäntavasta tai retkioppaita.
Kirjastossa järjestettäviä tapahtumia voit selata Helmet-tapahtumakalenterista joko rajaamalla tapahtuman tyypiksi ekokirjasto tai hakusanalla aktivistidiplomi. Tapahtumia ja toimintaa järjestävät sekä kirjastolaiset että järjestöt, ja uusia tapahtumia tulee pitkin kevättä.
Tutustu kirjaston rooliin jakamistaloudessa: helmet.fi/ymparisto
Sosiaalisessa mediassa:
Seuraa somessa tunnisteita #AktivistiDiplomi ja #KirjastostaAktivistiksi: löydät vinkkejä esimerkiksi järjestöjen tapahtumista, kampanjoista, mielenosoituksista ja vetoomuksista. Vastaan voi tulla myös vinkkejä hyvistä kirjoista ja kestävämmästä arjesta.
Kerro myös muille olevasi mukana ja jaa omat vinkkisi ja lukukokemuksesi tunnisteita hyödyntäen!
Kampanjassa mukana olevilla järjestöillä on myös omat sosiaalisen median tilinsä, joista kannattaa itseään eniten kiinnostavat ottaa seurantaan. Osalla on myös Facebook-ryhmiä, joissa voi käydä keskustelua ilmastokriisistä, luontokadosta ja ympäristötoiminnasta.
Tietoa verkossa:
Oman arjen ekologista jalanjälkeä voit tarkastella esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen ilmastodieetti-sivuilla tai Sitran elämäntapatestillä. Samalla saat vinkkejä ekologisempaan arkeen. Avuksi voit ottaa myös Sitran “100 fiksua arjen tekoa”.
Sitralla on käynnissä myös PSLifestyle -hanke, jossa kehitetään eurooppalaisille kansalaisille innostavaa työkalua kestävän elämän rakentamiseen.
Take the Jump -kampanja (englanniksi) listaa kuusi siirtymää, joiden avulla kunkin tulisi muuttaa elämäntapaansa ja toimintaansa kestävämmäksi.
Kulutus- ja elämäntapavalintojen ympäristö- ja ilmastovaikutuksista ja kestävämmistä vaihtoehdoista saat tietoa myös järjestöjen oppaista. Tutustu esimerkiksi Eetin julkaisuihin yritysten tuotannon vastuullisuudesta, WWF Suomen ruokakurssiin tai Zero Waste Finlandin vinkkeihin jätteiden vähentämisestä. Vegaanihaasteen sivuilta löydät myös paljon tietoa kasvispohjaisesta ruokavaliosta ja resepteistä.
Päättäjät ja eduskuntavaalit:
Kun teet vaalikoneita, kiinnitä erityistä huomiota ehdokkaiden vastauksiin liittyen ilmasto- ja ympäristökysymyksiin. Mitä ehdokkaat ajattelevat luontokadosta, ilmastokriisistä tai Suomen metsistä? Voit myös kysyä ehdokkailta suoraan heidän kampanjoidessaan kaduilla, toreilla ja tapahtumissa.
Tutustu järjestöjen Oikeudenmukainen siirtymä – nyt! -kampanjaan ja siihen sitoutuneisiin eduskuntavaaliehdokkaisiin.
Ilmastotoiminta.fi ohjeistaa, miten ottaa yhteyttä poliitikkoihin ja päättäjiin.
Voit lisäksi tulla mukaan kirjastolaisten ja kirjaston asiakkaiden yhteislähtöön Luontomarssi -mielenosoitukseen la 18.3. klo 12:30 Oodin lipan alle. Lisätietoa Luontomarssista Facebook-tapahtumasivulla.
Järjestöt:
Tutustu Kirjastosta aktivistiksi -kampanjassa mukana olevien järjestöjen kotisivuihin ja some-kanaviin ja löydä kiinnostavia tapahtumia, kampanjoita, mielenosoituksia ja muuta toimintaa!
Suomalainen ympäristöliike on monimuotoinen, ja erilaisia järjestöjä ja ryhmiä on lukuisia myös tämän kampanjan ulkopuolella. Tutustu rohkeasti itseäsi kiinnostaviin järjestöihin.
Ilmastotoiminta.fi-sivustolla voit tutustua järjestöjen tapahtumiin ja toimintaan kootusti.
Metsään yksin vai kaverin kanssa?
Metsistä ja muusta luonnosta voi nauttia myös järjestöjen järjestämillä retkillä. Retkiä järjestää ainakin Luonto-Liitto ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys.
Syvemmin luontoon ja lajistoon voit päästä tutustumaan myös osallistumalla Luonto-Liiton kevätseurantaan.
Aktivistimummot
Dodo ry
Eettisen kaupan puolesta – Eetti ry
Elokapina, Extinction Rebellion Finland
Greenpeace Suomi
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys
Hiilivapaa Suomi
Ilmastovanhemmat
Luonto-Liitto
Maan ystävät ja Helsingin seudun Maan ystävät
Meidän metsämme
ProMartat
PSLifestyle-hanke / Sitra
WWF Suomi
Zero Waste Finland
PS. Hoi pääkaupunkiseudulla toimiva, ympäristökysymyksissä vaikuttava järjestö tai muu toimija! Kampanja on avoin, ja voitte kertoa toiminnastanne #AktivistiDiplomi ja #KirjastostaAktivistiksi –tunnisteita käyttäen, vaikka ette olisikaan virallisina yhteistyökumppaneina mukana.
Lue myös:
Kirjastosta aktivistiksi -kampanjassa kannustetaan ympäristötoimintaan
Tulostettava Aktivistidiplomi (PDF)
Kuvituskuva ja -elementit: Marja Hautala / Helmet
Aktivistidiplomi ja somekuvat: Siiri Heikkilä / Luonto-Liitto