Lastenkirjailija Maria Kuutti virtuaalivieraili Espoon alakouluissa

Kangasniemeläinen lastenkirjailija Maria Kuutti vieraili maanantaina 10.5. ensimmäistä kertaa Espoon kouluissa. Yleisönä olivat alakoulun kolmos-nelosluokkalaiset.

– Oli mukavaa jutella lasten kanssa kirjoista ja kirjoittamisesta, Kuutti iloitsee. – Viime vuonna en päässyt koronan takia yhdellekään vierailulle, joten näitä kohtaamisia oli jo ikävä.

Ennen koronaa eli vuonna 2019 Kuutti esiintyi yhteensä 56 ryhmälle eri paikkakunnilla. Tämän kevään kouluvierailut ovat olleet virtuaalisia. Se ei Kuuttia kuitenkaan haittaa:

– Kiitos Lukukeskuksen virtuaalivierailujen, olen päässyt esiintymään pitkien matkojen päähänkin. Tänä keväänä olen vieraillut niin Etelä-, Länsi-, Keski- kuin Itä-Suomessakin. Toivon, että virtuaalivierailut jatkuvat myös ensi syksynä perinteisten vierailujen ohella.

Maria Kuutti on taustaltaan äidinkielenopettaja, kirjastonhoitaja ja sanataideohjaaja. Tausta näkyy vierailuilla muun muassa niin, että Kuutti panostaa vuorovaikutukseen yleisönsä kanssa.

– Kyselen paljon oppilailta ja vastailen tietysti heidän kysymyksiinsä. Usein teemme myös jonkin sanataidetehtävän. Tällä kertaa teimme runoselfieitä.

Kuutti itse on kirjoittanut yksitoista lastenkirjaa, joista uusimmat ilmestyivät tänä keväänä: Anna ja Elvis risteilyllä -kirja päättää helppolukuisen ja humoristisen sarjan, jonka ensimmäinen osa voitti Kariston Perhe on paras -kilpailun vuonna 2014. Onni ja Aada metsäretkellä jatkaa puolestaan kuvakirjasarjaa, jossa käsitellään lasten ensikokemuksia lämmöllä. Sekä kirjoissaan että kouluvierailuillaan Kuutilla on yksi sanoma ylitse muiden:

– Haluan korostaa toivon ja samalla unelmoinnin tärkeyttä, sillä olen itsekin nähnyt, miten iso merkitys haaveilulla on.

Maria Kuutin vierailu oli osa kevään KULPS! Kirjastopolkua, jossa kaikille Espoon neljäsluokkalaisille on tarjolla tilaisuus jutella kirjailijan kanssa ja esittää tälle omia kysymyksiä. Muita kevään aikana vierailleita kirjailijoita ovat muun muassa Magdalena Hai, Siri Kolu, Roope Lipasti ja Jukka-Pekka Palviainen.

Kirjailijavierailut ovat saaneet paljon positiivista palautetta:

”Oppilaat olivat tosi innoissaan ja odottavat jo seuraavaa vierailua. Käytimme koko loppupäivän lukemiseen”, vierailuun osallistunut opettaja iloitsee.

Teksti Toni Kettinen / Kuva Päivi Kettunen