Mosaiikin kirjasto avataan 5. lokakuuta

Kivistön kirjaston nimi muuttuu Mosaiikin kirjastoksi. Kirjasto avataan 5.10.2023 Kauppakeskus Kiviksessä sijaitsevaan Mosaiikin kaupunkikulttuurikeskukseen. Alkuun kirjasto avataan rajatuin palveluin, jolloin asiakkaiden käytössä ovat muun muassa palautus ja varausten nouto. Tässä jutussa kerromme, mitä kaikkea uudesta kirjastosta löytyy, kun se avataan kokonaisuudessaan loppuvuodesta 2023.

Kaupunkikulttuurikeskus Mosaiikki

Mosaiikin kaupunkikulttuurikeskus sijaitsee Kauppakeskus Kiviksen toisessa kerroksessa. Sen suurimmat vakituiset toimijat ovat kaupunginkirjasto, nuorisopalvelut ja kulttuuripalvelut. Kumppanitoimijoita ovat muun muassa alueen järjestöt ja asukkaat.

Mosaiikissa eri toimijat muodostavat yhteisen kokonaisuuden. Kaupunkikulttuurikeskuksen nimi kuvastaa yhteistyötä eri organisaatioiden, mutta myös asukkaiden välillä. Samalla nimi jatkaa Kivistön alueelle ominaista kiviteemaa.

Katso lisätietoa kaupunkikulttuurikeskus Mosaiikista.

Ihmisiä kirjastossa

Aineisto

Kirjaston aineistomäärät kasvavat, kun uusiin tiloihin siirrytään. Uutena kirjaston kokoelmiin tulevat konsolipelit, elokuvat, sarjakuvat sekä nuotit. Lisäksi kirjastossa on HLBTQ-aineistoa esittelevä sateenkaarihylly sekä saavutettavaan aineistoon pohjautuva selkohylly. Selkohyllystä löytyvät muuan muassa selkokirjat, äänikirjat sekä Saavutettavuuskirjasto Celiaan liittyvät esitteet.

Kirjaston lehtivalikoima kasvaa. Lehtivalinnoissa on huomioitu asiakkaiden toiveita. Kirjastoon hankitaan monipuolisesti uusia aikakausilehtiä asiakkaiden toivomista aihepiireistä. Käsityölehtiä hankitaan kotiin lainattavaksi sekä kirjastossa käytettäväksi, ja lehtien sisältämiä kaavoja ja neuleohjeita voidaan hyödyntää Värkkäämössä työskentelemiseen.  

Havainne kuva ihmisistä kirjaston lastenosastolla

Tilat

Uuden kirjaston tiloista puolet on asukkaiden ja järjestöjen varattavissa sekä omatoimisesti käytettävissä. Tilojen suunnittelussa on pyritty eri ikäryhmien, esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioimiseen. Tiloista tulee löytymään ajantasainen ja helppokäyttöinen äänentoisto- ja AV-varustelu. Esimerkiksi kirjastossa on varattava digikoppi, jossa on kuvien ja videoiden käsittelyyn tarkoitettu mediatyöasema.

Kirjastosta löytyy monitoimitila, joka on kolmeksi pienemmäksi tilaksi jaettava huone. Enimmillään sinne mahtuu 100 henkeä. Siellä on tilaa erilaisille tapahtumille, ja yhdistykset ja asukasryhmät voivat varata näitä tiloja esimerkiksi kokoustamiseen.

Kirjastosalin pohjoispuolella on työskentelytila. Se on tarkoitettu rauhalliseen työskentelyyn, kuten opiskeluun, lukemiseen tai töiden tekemiseen. Kirjastosalin perällä on puolestaan perhetila. Perhetilassa on lasten aineiston lisäksi mikroaaltouuni, vesipiste sekä pöydät eväiden syömiseen. Lisäksi sieltä löytyy konttausalue perheen pienimmille sekä aikaisemmista tiloista tuttu lukumaja lisäkappaleineen.

Havainne kuva kirjastosalista

Värkkäämö

Värkkäämö on kaikille avoin tekemisen ja kokeilemisen tila. Siellä ihmiset voivat oppia uutta, jakaa omaa osaamistaan, kokeilla ja innostua. Värkkäämössä voi käyttää vinyylileikkuria, 3D-tulostinta, saumuria, ompelukonetta sekä järeää teollisuusompelukonetta. Lisäksi sinne tulee asiakkaiden lainattavaksi erilaisia esineitä, kuten työkaluja.

Laitteiden lisäksi Värkkäämö tarjoaa tilan monenlaisille kädentaidoille, kuten neulomiselle tai askartelulle. Siellä järjestetään matalan kynnyksen tutustumispajoja ja opastusta laitteiden käyttöön.

Kirjaston tuottaman toiminnan lisäksi myös järjestöt ja vapaaehtoiset voivat järjestää Värkkäämössä kaikille avointa toimintaa. Tarjoamme mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön esimerkiksi laitteiden vertaisopastajana tai erilaisten työpajojen ohjaajana.

Logo: Vantaan kaupungin aineistopankki

Havainnekuvat: Main Interiors