Kokoelma vanhoja lasten- ja nuortenkirjoja

Näistä lastenkirjoista otetaan uusintapainos kirjastoille

Kirjastojen asiakkaat saivat äänestää syyskuussa suosikkejaan loppuunmyydyistä lastenkirjoista. Nyt asiakkaiden kymmenen suosikkia ovat selvillä, ja niistä otetaan uusintapainos. Kirjat saapuvat kirjastoihin marraskuun loppupuolella.

Helsingin kaupunginkirjasto ja Kustannusosakeyhtiö Tammi aloittavat ainutlaatuisen yhteistyöhankkeen, jonka myötä loppuunmyytyjä klassikkoteoksia tuodaan kirjastoihin lainattavaksi.

Syyskuun aikana kenellä tahansa oli mahdollisuus osallistua nettiäänestykseen ja vaikuttaa siihen, mistä kymmenestä Tammen loppuunmyydystä kirjasta otetaan uusintapainos vain kirjastoille. Mukana äänestyksessä oli muun muassa Mikko Mallikkaita, Viisikoita, Neiti Etsiviä sekä Teemu ja Sanna -sarjaa. Äänestykseen tuli yhteensä 3 800 vastausta.

Lukijoiden valitsemat 10 kirjaa, joista otetaan uusintapainos vain kirjastoille ovat:

1. Blyton, Enid: Viisikko retkellä (1234 ääntä)

2. Keene, Carolyn: Neiti Etsivä ja vanhan tammen salaisuus (1194 ääntä)

3. Miler, Zdeněk: Myyrä kaupungissa (1174 ääntä)

4. Nordqvist, Sven: Viiru ja Pesonen kettujahdissa (1132 ääntä)

5. Scarry, Richard: Puuhakas päivä (1132 ääntä)

6. Blyton, Enid: Viisikko ja tornin salaisuus (1130 ääntä)

7. Scarry, Richard: Iloinen autokirja (1107 ääntä)

8. Scarry, Richard: Hassu kaupunki (1094 ääntä)

9. Wolde, Gunilla: Sanna lääkärissä (1072 ääntä)

10. Nordqvist, Sven: Viiru ja Kososen kukko (1066 ääntä)

– Kyselyn tulokset kertovat sen, että lapsena luetuista kirjoista jää lukijoilleen vahva muistijälki. Kirjastot eri puolilla Suomea ovat olleet aktiivisia äänestyksen toteuttamisessa. Voimme olla tyytyväisiä lopulliseen tulokseen, jossa saimme melkein 4 000 vastausta, toteaa Helsingin kaupunginkirjaston Aineisto- ja metatietoyksikön päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

Kirjastoista kysytään säännöllisesti vanhempaa kirjallisuutta, etenkin vanhoja lastenkirjoja. Tässä Tammen ja kirjastojen yhteistyöhankkeessa luodaan malli, jonka avulla klassikoista saadaan joustavasti uusintapainoksia kirjastoihin kaikkien ulottuville ja lainattaviksi.

Kirjat saapuvat kirjastoihin marraskuun loppupuolella.