Star Wars -pikapukukilpailu

Star Wars -päivän 4.5.2021 kunniaksi Helmet-kirjastot järjestivät pikapuku- eli kaappicosplaykilpailun. Kilpailun osallistujat rakensivat kotoa löytyvistä esineistä ja asioista Star Wars -hahmon asun ja valokuvasivat asun jonkun päällä. Valmiiden ja virallisten hahmoasujen käyttäminen oli kilpailussa kielletty eli asu piti koota itse.​

Saapuneista kuvista voittajan ja kunniamaininnat valitsi joukko Star Wars -hahmoihin läheisemmin tutustuneita kokeneita aikuisia cosplay-harrastajia. Tämän artikkelin lopusta löydät esittelyn tuomareistamme sekä lisätietoa, jos haluat tutustua cosplay-harrastamiseen tarkemmin.

 > Star Wars -päivän tapahtuman ohjelma, pelit ja muut sisällöt löytyvät osoitteesta www.helmet.fi/starwars 

Kunniamaininnat

Tuomaristo haluaa antaa viidelle kilpailijalle kunniamaininnat ansioituneista tuotoksista.

KUNNIAMAININNAN ARVOINEN ASENNE JA POSEERAUS
Kilpailija Ayato Moonwars

nainen valomiekan kanssa

- -
KUNNIAMAININTA KOOTUN HAHMOASUN TUNNISTETTAVUUDESTA

Kilpailija Ella Tykkälä 

nuori nainen star wars hahmoasussa

- -
KUNNIAMAININTA ERITYISEN TAITAVAA YMPÄRISTÖN HYÖDYNTÄMISTÄ
 // 
ОСОБАЯ ОТМЕТКА ЖЮРИ ЗА ОЧЕНЬ ТАЛАНТЛИВОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПОДРУЧНЫХ МАТЕРИАЛОВ.
Kilpailija / Участник конкурса: Босампо

lapsi tuolilla kaavussa

- -
KUNNIAMAININTA ERITTÄIN TAITAVA MASKEERAUS

Kilpailija: Ilmari

ilmari maskeerattuna

- -
LUOVAA ARKIESINEIDEN KÄYTTÖÄ ASUSSA JA PROPPEINA 

Kilpailija: TheChosenOnen
 > Huom: yksityiskohtana padawan-letti ilahdutti tuomaristoa!

nuori star wars hahmoasussa

Kilpailun voittaja

Kilpailija: Matilda
Hahmo: ewok

Matilda ewok-asussa

Matildan asu valittiin kilpailun parhaaksi, koska sen kaikki osa-alueet tukivat toisiaan ja kokonaisuus oli erinomaisen onnistunut.

Arkisilla elementeillä on luotu hieno ja tunnelmallinen kokonaisuus. Todella sopiva maskeetaus, täydellisesti sopiva ase-proppi ja onnistunut vaatetus tukevat hahmon tunnistettavuutta ja sopivat yhteen erinomaisesti. Pisteenä iin päällä on täydellinen ilme, sopiva lavastus ja erittäin onnistunut kuva. 

Onneksi olkoon nuorelle kilpailijalle ja hänen avustajilleen. Voittajaan ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti palkinnon toimituksen sopimisesta.

Cosplay-harrastus

Kaappicosplay on matalan kynnyksen tapa päästä kokeilemaan hahmon ulkoasun ja hahmona esiintymisen taitolajia eli cosplaytä. Varsinaisia cosplay-pukuilun harrastajat käyttävät paljon enemmän vaivaa asun yksityiskohtien rakentamiseen ja koko asun ja hahmon tunnelmallisen lookin itse suunnitteluun. Asuja tehdään viikkoja, jollei jopa vuosia. Harrastajien taidot erilaisista materiaaleista ja tekniikoista harjaantuvat vuosien varrella.

Tärkeä osa harrastusta on pukujen esittely muille pukuilijoille ja laajemmalle yleisölle festivaalimaisissa con-tapahtumissa. Espoon kaupunginkirjasto järjestää tammikuisin anime-manga-peliaiheisen Kirjasto-conin eli Kibeconin, jossa nähdään aloittelijaystävällinen cosplay-asukilpailu joka vuosi. Luovat ratkaisut ja huolella rakennetut asut voittavat cosplay-kilpailuja con-tapahtumissa ja joka vuosi myös Suomen parhaimmisto lähetetään kansainvälisiin Cosplay-kilpailuihin edustamaan maataan.

Cosplay-asuja rakentavia pukuilijoita on kaikkialla maailmassa ja harrastajia löytyy Suomessakin kaikista ikäryhmistä ja sukupuolista. Cosplay on herkullinen tapa nauttia itseä kiinnostavista fiktiivisistä maailmoista, tarinoista ja hahmoista. Tutustu itse cosplayn maailmaan harrastajien somesisältöjän avulla tai hakeutumalla con-tapahtumiin. Tällä hetkellä tapahtumia järjestetään turvallisuussyistä vain virtuaalisesti, mutta toivottavasti pian taas kasvokkain valtavina eläväisinä festivaaleina eri puolilla maata.

Tuomaristo

Kilpailuun saapuneista kuvista voittajan ja kunniamaininnat valitsi joukko Star Wars -hahmoihin läheisemmin tutustuneita kokeneita aikuisia cosplay-harrastajia.

kolme cosplay taiteiljaa 

 
Kuvassa vasemmalta oikealle:

Heartgrenaded / Alex - lisää kuvia Instagramissa
Kuva: Mialiinacosphoto

HexAlien - lisää kuvia Instagramissa
Kuva: Riikkayuria

Stark_will_fix_it_all / Eric - lisää kuvia Instagramissa
Kuva: Ap_plus_camera
 > Ericillä on myös cosplay-aiheinen YouTube-kanava, joka kannattaa kurkata, mikäli oman cosplayn tekeminen kiinnostaa