Soittajat Rebecca Roozeman ja Kristian Sallinen arvoviulujen kanssa

Tule kuulemaan arvoviuluja kirjastoon

Oletko koskaan kuullut 1700-luvulla rakennettua arvoviulua saatikka nähnyt sellaista lähietäisyydeltä? Nyt nämä upeat ja kauniisti soivat instrumentit tulevat kirjastoon.

Miltä kuulostaa, kun lahjakas nuori taiteilija ottaa haltuunsa satoja vuosia vanhan soittimen? Tämän saat kokea lähietäisyydeltä OP:n kirjastokiertueella. Kiertue tuo soittajat, soittimet, tarinat ja kappalevalintoja inspiroineet taideteosten kopiot meidän kaikkien yhteisiin tiloihin, kirjastoihin.

OP Ryhmän Taidesäätiö omistaa vanhoja, arvokkaita jousisoittimia, joita annetaan lainaksi nuorille lupaaville muusikoille. Nyt näitä soittimia pääsee kuulemaan kirjastoissa Yhdessä & ilolla -kiertueella, jossa yhdistyvät suomalainen kuvataide ja musiikki. Kirjastokiertueen juontaja Anu Hälvä on tutkinut inspiraation lähteenä olevia tauluja ja kirjoittanut niistä tarinat, ja soittajat ovat itse valinneet teoksiin sopivat kappaleet.

Taidesäätiö on aikaisemminkin jalkautunut muusikkojen kanssa konserttisalien ulkopuolelle: esiintymisiä on ollut muun muassa taidemuseo HAMissa ja kirkoissa. Tänä vuonna on järjestetty jo yksi tapahtuma Kallion kirjastossa. Tavoitteena on madaltaa konserttikynnystä myös niille, jotka eivät ole aikaisemmin viulukonserteissa käyneet. Kirjastossa soittaja ja yleisö ovat lisäksi uudella tavalla toisiaan lähellä.

Arvoviulun käsittely jännitti aluksi

17-vuotias Kristian Sallinen on yksi niistä nuorista muusikoista, jotka ovat saaneet arvoviulun käyttöönsä. Hänen instrumenttinsa on vuonna 1722 rakennettu Leonhard Maussiell -alttoviulu. Kristian on soittanut viulua 5-vuotiaasta, ja hänelle arvokkaan soittimen saaminen käyttöön on ollut hieno kokemus.

– Minulla ei ole aikaisemmin ollut käytössäni tällaista vanhaa arvoinstrumenttia. Minulla meni noin kuukausi soittimeen tutustumiseen ja siihen, että se alkoi tuntua omalta. Nyt se on ollut minulla puoli vuotta, ja vieläkin löydän siitä uusia piirteitä. Maussiell on instrumenttina samaan aikaan vaativa mutta myös helppo soittaa.

Kristian kertoo, että vanhan soittimen soittaminen on aivan erilaista kuin modernin.

– Sen äänenmuodostus on erilainen, rapsakka. Maussiellilla on helpompi tuoda ääni hieman syvemmältä esiin, ja sillä syntyvät helposti kauniit, hiljaisetkin äänet, eikä tarvitse jatkuvasti huolehtia siitä, että ääni on hyvä.

Tavallista kuulijaa kiinnostaa, miten mittaamattoman arvokkaasta soittimesta pidetään huolta, kun sitä kuitenkin käytetään päivittäin.

– Tärkeintä on pitää huolta, että soitin pysyy riittävän kosteana eikä halkeile Suomen talven kuivassa ilmassa. Sitä varten viulukotelossa on erityiset kosteusmadot. Välillä soitinta käytetään tarkistettavana korjaajalla. Huoltaminen on loppujen lopuksi aika yksinkertaista, ja siitä tulee rutiini.

Kristian myöntää, että alkuaikoina häntä hirvitti käsitellä soitinta, jota mikään raha ei korvaa.

– Joskus harjoittelin jopa sohvan päällä siltä varalta, että se putoaa, mutta enää minua ei jännitä. 

Kristian lupaa, että kirjastossa häntä saa tulla jututtamaan ja alttoviuluakin saa katsoa, vaikka koskea siihen saa vain muusikko itse.

– Olen aikaisemmin soittanut vanhainkodeissa ja kauppakeskuksissa, mutta kirjastossa en. Tosi kivaa päästä soittamaan niin, että yleisö on lähellä. Siitä tulee hauskaa!

Yhdessä & ilolla -kiertueen tapahtumapaikat

19.11.2018 kello 18, Tikkurilan kirjasto, Vantaa:

Tarinoita taideteosten takaa, kertojana näyttelijä-laulaja Anu Hälvä.

Rebecca Roozeman (s. 2001) soittaa OP Ryhmän Taidesäätiön Pierre ja Hippolyte Silvestre -viulua vuodelta 1843.

26.11.2018 kello 18, Sellon kirjasto, Espoo:

Tarinoita taideteosten takaa, kertojana näyttelijä-laulaja Anu Hälvä.

Kristian Sallinen (s. 2001) soittaa OP Ryhmän Taidesäätiön Maussiell-alttoviulua vuodelta 1722.

5.–6.12.2018, keskustakirjasto Oodi, Helsinki:

OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoitinten haltijat esiintyvät Oodin avajaispäivinä.

21.1.2019 kello 18, Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki:  

Tarinoita taideteosten takaa, kertojana näyttelijä-laulaja Anu Hälvä.

Viulisti Emma Mali soittaa OP Ryhmän Taidesäätiön Carlo Antonio Testore -viulua vuodelta 1730.

OP Ryhmän Taidesäätiö

OP Ryhmän Taidesäätiö omistaa yhdeksän historiallista arvosoitinta: viisi viulua, kaksi alttoviulua ja kaksi selloa. Soittimet on rakennettu 1600-1800-luvuilla. Säätiö on lainannut vuodesta 1987 soittimia nuorille lahjakkaille muusikoille. Laina-aika on yleensä 3–4 vuotta.