Varattuja kirjoja hyllyssä.

Turvallinen asiointi Helmet-kirjastoissa  

Kirjastossa voi asioida turvallisesti koronaepidemian aikana. Turvaväleistä ja hygieniasta on huolehdittu kirjastoissa monin eri tavoin, jotta voit asioida meillä rauhallisin mielin. 

Kirjastojen palvelut ovat lähes normaalit. Peruspalvelujen eli lainaamisen, palauttamisen ja varausten noudon lisäksi voit käyttää asiakastietokoneita, tulostaa, kopioida ja skannata, lukea lehtiä, tehdä töitä, opiskella sekä varata kokous- ja ryhmätyötiloja ja erilaisia laitteita.  

Turvaväleistä on huolehdittu muun muassa harventamalla tilojen kalustusta sekä rajoittamalla tapahtumien ja tilojen henkilömäärää.  

Pintoja ja näppäimistöjä puhdistetaan tehostetusti, ja asiakaspalvelutiskeillä on pleksisuojat. Kirjastoissa on saatavilla käsidesiä ja mahdollisuus käsien pesuun. 

Kirjastoon ei pidä tulla sairaana. Tärkeää on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pitää noin parin metrin turvaväli muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaan sekä yskiä tai aivastaa paperinenäliinaan tai hihaan.  

Kaikki kirjastot noudattavat toiminnassaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön voimassaolevia suosituksia ja oman kaupunkinsa linjauksia. Kirjastojen palvelut elävät koronatilanteen ja viranomaisten ohjeiden mukaan. Tilanne voi muuttua nopeastikin, joten ajantasainen tilanne kannattaa tarkistaa kirjastojen sivuilta tai ottamalla yhteyttä kirjastoon.  

Tilat ja laitteet  

Suurin osa kirjaston tiloista ja laitteista on käytössä. Tiloja ja laitteita voi varata käyttöönsä verkkopalvelu Varaamosta Helsingissä osoitteesta varaamo.hel.fi, Espoossa varaamo.espoo.fi ja Vantaalla varaamo.vantaa.fi.  

Varattavien tilojen täyttöasteessa saattaa olla kirjastokohtaisia rajoituksia normaaliin verrattuna. Osa laitteista saattaa myös olla poissa käytöstä. Tarkista voimassa oleva tilanne Varaamosta tai omasta kirjastostasi.  

Lähiopastusta laitteiden käyttöön ei tällä hetkellä anneta, vaan käyttö perustuu asiakkaiden omatoimisuuteen ja tarjottujen ohjeiden seuraamiseen. Pidäthän tämän mielessäsi varatessasi laitteita.

Pajat ja verstaat 

Tarkista pajojen ja verstaiden voimassa oleva tilanne Varaamosta tai omasta kirjastostasi.  

Helsingissä:  

Verstailla ovat käytössä ne laitteet, joita voi käyttää omatoimisesti. 

Espoossa: 

Laitteet, joiden käyttö on vaatinut eniten opastamista, ovat toistaiseksi poissa käytöstä. Myös Ison Omenan puutyöverstas on toistaiseksi suljettuna. Studiota käyttäville ja tiloja tapahtumiin varaaville suositellaan omien mikrofonien käyttöä. 

Vantaalla: 

Lumon paja on käytössä vain omatoimisesti.  

Tapahtumat 

Tapahtumien osallistujamäärät on mitoitettu niin, että turvavälit on mahdollista pitää. Kirjastot järjestävät myös etätapahtumia, joihin voit osallistua verkon välityksellä.  

Opastukset ja neuvonta 

Lähikontaktia vaativia opastustilanteita vältetään lähtökohtaisesti. Asiakkaita opastetaan turvavälit huomioiden ja mahdollisimman ripeästi. Neuvontaa ja opastusta voi saada myös etäyhteydellä

Omatoimikirjastot 

Lähes kaikki omatoimikirjastot ovat normaalisti käytössä. 

Kirjastomaksujen maksaminen  

Voit maksaa lähes kaikki kirjastomaksut verkossa

Käteisen rahan sijaan kaikissa kirjastoissa suositellaan käytettäväksi kortti- tai lähimaksua.  

Käteistä ei toistaiseksi oteta lainkaan vastaan Espoon kirjastoissa.  

Asiointi toisen puolesta

Kirjastokortti on henkilökohtainen, mutta voit asioida toisen henkilön puolesta (esimerkiksi noutaa varauksen), kun esität henkilön kirjastokortin ja valtakirjan kirjaston asiakaspalvelussa. Valtakirja voi olla kertaluonteinen tai toistaiseksi voimassa oleva, ja siihen on yksilöitävä, minkä asian hoitamista varten se on annettu.

Jollet pysty itse asioimaan kirjastossa eikä läheisesi pysty asioimaan puolestasi, tai kirjaston käyttämiseen on kevään aikana tullut jokin muu este, ota yhteyttä lähikirjastoosi. Selvitämme tilannetta kanssasi.

Muistilistat

Helmet-haun muistilistalle voit tallentaa teoksia, jotka haluat varata tai lukea myöhemmin. Voit luoda useita muistilistoja omaan käyttöön esim. Varattavat, Uutuudet, Jännärit, Lastenkirjat, Musiikki.

Ohje muistilistan käyttämiseen Helmet-haussa. 

Ohje muistilistan käyttämiseen perinteisessä Helmet-haussa

Käytä e-kirjastoa

E-aineistojen käyttämiseen tarvitset kirjastokorttisi numeron ja kirjastosta saamasi pin-koodin. Tutustu Helmet-kirjastojen e-kirjastoon

Helmet-chat

Helmet-chat-palvelu toimii maanantaista torstaihin klo 12–17 ja perjantaisin 12–16. Chat-ruutu näkyy sen päivystysaikoina Helmet.fi-etusivulla.

Digitukea etänä

Tarvitsetko apua erilaisten laitteiden, ohjelmien ja verkkopalveluiden käytössä? Tarjoamme digitukea myös koronavirusepidemian aikana verkossa ja puhelimitse. Digituen antajien yhteystietoja.

Etäpalvelut

Kirjaston etäpalveluista ja etätapahtumista tiedotetaan Helmet.fi:n etusivulla ja sosiaalisessa mediassa. Helmet-kirjaston löydät Facebookissa tunnuksella @helmetkirjasto ja Twitterissä @helmet_kirjasto. 

Kirjastot noudattavat koronavirusepidemian aikana kaikessa toiminnassaan kukin oman kaupunkinsa linjauksia ja käytännön ohjeita.

Espoon kaupungin verkkosivut.

Kauniaisten kaupungin verkkosivut.

Helsingin kaupungin verkkosivut.

Vantaan kaupungin verkkosivut.