Kirja ja muistikirja

Voimaa arkeen kirjallisuusterapeuttisesta lukuryhmästä 

Miten kirjallisuus auttaa voimaan paremmin? Mitä hyötyä on tarkastella omaa elämää kirjoittamalla? 

Kirjallisuus ja kirjoittaminen voivat näyttää oman elämäntilanteen uudessa valossa ja saada aikaan muutoksia. Vähintäänkin luvassa on syvällisiä lukukokemuksia ja kirjoittamisen iloa.  

Vantaalla toimivissa kirjallisuusterapeuttisissa ryhmissä tutustutaan omaan elämään lukemalla ja kirjoittamalla koulutetun ohjaajan opastuksella.  

— Kirjastossa järjestettävä kirjallisuusterapia ei ole varsinaista terapiaa, vaikka se voikin olla terapeuttista. Toiminnan tarkoitus on tuoda hyvää oloa, parantaa itsetuntemusta ja tunneilmaisua, kertoo Pointin kirjaston ryhmää vetävä Eeva Kärkkäinen.  

— Ryhmän rennossa ilmapiirissä jokainen ryhmän jäsen saa tuoda keskusteluun omat tunteensa, ajatuksensa ja kokemuksensa. Osallistujan ei tarvitse olla hyvä kirjoittaja, hyödynnämme itse kirjoitettujen tekstien lisäksi myös valmiita tekstejä, lisää Eeva.

Mitä ryhmässä tehdään?

Eeva kertoo syksyn ja kevään ohjelmasta.

— Syksyllä liikumme nykyhetkessä, kirjoitamme kepeällä otteella ja teemme kirjallisuusterapian perusharjoituksia. Keskustelemme siitä, mitä ajatuksia ja tunteita tekstit herättävät. Ryhmä saa rauhassa tutustua toisiinsa. Kirjoittaminen tapahtuu pääasiassa kokoontumiskerroilla. Käytämme myös valmiita tekstejä. Syksyn teemat, tarkemmat sisällöt ja harjoitukset muovautuvat ryhmän tarpeiden mukaan. Suuntaamme ajatuksia myös tulevaisuuteen, haaveisiin ja toiveisiin. 

— Keväällä muistelemme omaan elämänkaareen liittyviä tapahtumia ja kokemuksia sekä kartoitamme oman suvun historiaa ja vaiheita. Etenemme varhaislapsuudesta aikuisuuteen. Muistot voi koota vain itseään varten tai ne voi jakaa perheen ja läheisten kanssa. Lähes jokaisella tapaamiskerralla annamme kotitehtävän. Kotitehtävät ovat vapaaehtoisia. Tekstejä ei tarvitse lukea ääneen ryhmässä, mutta halutessaan niin voi tehdä.  

Jos elämäkerrallinen kirjoittaminen ei ole juuri nyt ajankohtaista, ryhmään voi sitoutua vain syyskaudeksi.  

Syksyllä aloittaa kaksi ryhmää: 

Ryhmä TIKKURILA 5.9.2018 - 24.04.2019 joka toinen ke klo 17-19
Paikka: Tikkurilan kirjasto, Lummetie 4, 01300 Vantaa

Ryhmä POINT 4.9.2018 - 23.04.2019 joka toinen ti klo 17-19 TÄYNNÄ
Paikka: Pointin kirjasto, Hagelstamintie 1, 01520 Vantaa 

Molemmat ryhmät ovat maksuttomia.  

Sitova ilmoittautuminen 30.7. - 17.8. 2018 osoitteeseen kristiina.nurminen@vantaa.fi tai puh 050 3028711.

Lue lisää kirjallisuusterapiasta: Sielun apteekki – parantaako kirjallisuus?