Docventures 2018: City of Ghosts

Helmet-kirjasto ja Kirjasampo laajentavat Docventuresin hengessä maailmankuvaasi. Julkaisemme joka viikko lukulistat viikon dokumentin teemaan sopivasta tieto- ja kaunokirjallisuudesta. Näitä kirjoja saatat myös löytää esillä omasta kirjastostasi.

Löydät Helmet-hausta kaikki tämän vuoden Docventures-vinkkikirjat Docventures-tunnisteen avulla. Kirjoita hakukenttään Docventures2018.

Vinkkilistan kirjan nimessä olevasta linkistä pääset varaamaan kirjan suoraan Helmet-kirjastosta. Kaunokirjallisuuden teoksia ja tekijöitä voit lisäksi tutkia erillisistä linkeistä myös Kirjasammossa. Teoslinkit aukeavat toiseen sivustoon. 

Kaikki julkaistut Docventures-kirjavinkit löytyvät Vinkit-osiosta.

Docventures-Kirjasto.png

25.9. elokuva: City of Ghosts

Teema: valta ja Isis

Tietokirjat: 

Ari Kerkkänen: Syyria ja Lähi-itä: havaintoja nykypäivästä ja heijastuksia historiasta (Like: Suomen Rauhanpuolustajat, 2015)

Suomen Lähi-idän instituutin johtajalla Ari Kerkkäsellä on kenties parempi ymmärrys Syyriasta kuin kenelläkään muulla tässä maassa. Blogiteksteistä koottu kirja tarjoaa asiantuntevan näkemyksen Syyrian sotaan ja Lähi-idän ongelmalliseen tilanteeseen.

Mohammad-Mahmoud Ould Mohamedou: A theory of ISIS: political violence and the global order (Pluto Press, 2018)

Kansainvälisen historian professorin pyrkimys määritellä ISIS osana historiallista jatkumoa. Hänen mukaansa kyseessä ei pohjimmiltaan ole uskonnollinen liike, vaan sen juuret ovat kolonialismissa, globalisaatiossa ja modernismissa. Erityisen mielenkiintoiseksi kirjan tekee se, että toisin kuin useimmat aihetta käsittelevät teokset sitä ei ole kirjoitettu länsimaisesta näkökulmasta.

Nadia Murad ja Jenna Krajeski: Viimeinen tyttö: olin Isisin vankina (Otava, 2018, suom. Sami Heino) MYÖS E-KIRJANA

Jesidivähemmistöön kuuluva Nadia Murad kertoo kirjassa Isisin harjoittamasta väkivallasta, kidutuksesta ja raiskauksista, joita joutui todistamaan ja kokemaan Isisin miehitettyä Muradin kotiseudun. Murad pakeni Irakista Saksaan.

Samer: The Raqqa diaries: escape from Islamic State (Hutchinson, 2017)

Ainutlaatuinen ikkuna vallattuun kaupunkiin nuoren miehen silminnäkijätodistuksen kautta. Samerin kuvaukset Raqqan asukkaiden kokemista kauheuksista salakuljetettiin Syyrian ulkopuolelle, jotta koko maailma saisi tietää, mitä siellä tapahtuu.

Kaunokirjat: 

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (S&S 2018, suom. Outi Menna)

Finlandia-palkintoa Ruotsissa vastaavalla August-palkinnolla huomioitu romaani alkaa Isisin kannattajien hyökkäyksestä kirjakauppaan. Sekä tulevaisuudessa että nykyhetkessä liikkuva kertomus kuvaa, miten nuori nainen päätyy terroristijärjestöön ja minkälaiset vaikutukset alussa kuvatulla iskulla voisi olla yhteiskuntaan. Onko suunta käännettävissä?

Johannes Anyuru Kirjasammossa

Doris Lessing: Hyvä terroristi (Otava 1987, suom. Elina Hytönen)

Englantilaisnobelistin teoksessa ns. hyvästä perheestä tullut "kiltti tyttö" Alice alkaa toimia äitihahmona vallankumoukselliselle kommunistiselle järjestölle. Ryhmän alistamaksi ja hyväksikäyttämäksi päätyvä Alice tekee vallatusta purkutalosta kodikkaan, mutta kumoukselliset tahtovat todellista toimintaa. Lopulta huomiota päätetään hakea terroriteoilla.

Doris Lessing Kirjasammossa

Klaus Mann: Mefisto (Otava 1984, suom. Markku Mannila)

Todellisiin tapahtumiin pohjautuva romaani on ajankuva 1930-luvun Saksasta. Lahjakas ja kunnianhimoinen näyttelijä näkee tilaisuutensa koittavan Hitlerin valtaannousun myötä. Mann kertoi halunneensa tässä ironisessa ja psykologisesti tarkassa teoksessa pohtia, miksi selkeästi ajattelevat ihmiset joutuivat Hitlerin lumoihin. Vuonna 1936 kirjoitettu kirja sai ilmestymisluvan vasta 1980.

Klaus Mann Kirjasammossa

Maarit Verronen: Keihäslintu (Tammi 2004)

Verrosen Nuori Aleksis -palkinnon saanut novellikokoelma sisältää julmia, ajoittain väkivaltaisiakin tarinoita. Henkilöiden vallankäyttö on usein kyseenalaista. Teoksen ensimmäinen osa kuvaa yksilöitä, toinen osa yhteisöjä; on itsekkyyttä ja diktatuuria. Kolmas osa sisältää yhden pidemmän kertomuksen, joka haastaa kirjan aiemman pessimismin toiveikkuudellaan: jos on intohimoja, on tunteitakin.

Maarit Verronen Kirjasammossa

Tietokirjavinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta. Kaunokirjavinkit: Tuomas Aitonurmi/Kirjasampo.fi. Kuva: Docventures/Yle