Docventures 2018: Paha poliisi

Helmet-kirjasto ja Kirjasampo laajentavat Docventuresin hengessä maailmankuvaasi. Julkaisemme joka viikko lukulistat viikon dokumentin teemaan sopivasta tieto- ja kaunokirjallisuudesta. Näitä kirjoja saatat myös löytää esillä omasta kirjastostasi.

Löydät Helmet-hausta kaikki tämän vuoden Docventures-vinkkikirjat Docventures-tunnisteen avulla. Kirjoita hakukenttään Docventures2018.

Vinkkilistan kirjan nimessä olevasta linkistä pääset varaamaan kirjan suoraan Helmet-kirjastosta. Kaunokirjallisuuden teoksia ja tekijöitä voit lisäksi tutkia erillisistä linkeistä myös Kirjasammossa. Teoslinkit aukeavat toiseen sivustoon. 

Kaikki julkaistut Docventures-kirjavinkit löytyvät Vinkit-osiosta.

Docventures-Kirjasto.png

2.10. elokuva: Paha poliisi

Teema: vallan väärinkäyttö

Tietokirjat: 

Minna Passi ja Susanna Reinboth: Keisari Aarnio: huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina (HS-kirjat, 2018)

JA

Jari Aarnio, Vepe Hänninen: Myrkky (Werner Söderström Osakeyhtiö, 2017)

Merkittävin suomalaisten luottamusta poliisiin horjuttanut tapaus on varmastikin Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion väärinkäytösten ja rikolliskytkösten paljastuminen. Aarnio-vyyhtiä penkoneiden toimittajien kirjan vastaparina on kiintoisaa tutustua myös Aarnion omaan versioon tapahtumista.

Ray Fisman ja Miriam A. Golden: Korruptio: yhteiskunnan vihollinen numero yksi (Vastapaino, 2018, suom. Hannu Laurila)

Kiusaus käyttää valta-asemaansa oman voiton tavoitteluun on vallan väärinkäytösten perimmäinen syy. Tämä kattava teos korruptiosta käsittelee vallan turmelevaa vaikutusta lukuisin esimerkein ympäri maailman.

Daniel Levin:  Nothing but a circus: misadventures among the powerful (Allen Lane, 2017)

Kurkistuksia suljettujen ovien taa, vallan kabinetteihin joissa röyhkeydellä ei ole rajaa. Samanaikaisesti sekä naurattava että vihastuttava kokoelma anekdootteja, joiden sankareina seikkailevat vallanpitäjät ja mahtimiehet tekevät mitä tahtovat.

Kaunokirjat: 

James Ellroy: Musta Dahlia (Like 1996, suom. Jukka Ahokas)

Tekijänsä läpimurtoteokseksi kohonnut dekkari punoo tosielämän murhatapauksen ympärille moninaisen vyyhdin. Los Angelesissa vuonna 1947 löytyy tyhjältä tontilta nuoren naisen ruumis. Murhaa tutkiville poliiseille tapauksesta tulee pakkomielle, joka vie heidät psyyken pimeämmille puolille. Esiin nousee myös poliisien korruptoituneisuus.

James Ellroy Kirjasammossa

Paulo Lins: Jumalan kaupunki (Aviador 2016, suom. Tarja Härkönen)

Rio de Janeiron nurjalla puolella sijaitsee "Jumalan kaupungiksi" kutsuttu alue, favela, jossa nuorten ihmisten haaveet tukahtuvat. Korruptoitunut poliisi ei pysty pitämään yllä järjestystä, joten rikollisuus ja väkivalta hallitsevat vahvemman lailla. Tapahtumat kärjistyvät lopulta jengisodaksi, jonka voittajasta tulee favelan uusi hallitsija. Vai tuleeko?

Paulo Lins Kirjasammossa

George Orwell: Eläinten vallankumous (WSOY 1969, suom. Panu Pekkanen)

"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Sitaatistaan laajalti tunnettu George Orwellin klassikko ei kaipaa paljoa esittelyjä, mutta kerrottakoon, että Orwell tarkastelee teoksessa eläinsadun keinoin vallan väärinkäyttöä. Maatilalla tapahtuneen vallankumouksen jälkeen siat nousevat älykkäimpinä "tasa-arvoisimmiksi" ja valtaan.

George Orwell Kirjasammossa

Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava 2017, suom. Kaijamari Sivill) MYÖS E-KIRJANA

16-vuotiaan Starrin ystävä ammutaan heidän tultuaan ensin poliisin pysäyttämiksi. Jo lapsena Starrille on opetettu, miten kuuluu toimia poliiseja kohdatessa. Kotikaupunginosan mustien yhteisö kuohuu, väkivaltaan ja rasismiin on kyllästytty. Kuka saa oikeutta? Viha jonka kylvät on inspiroitunut tapahtumista, joiden myötä Yhdysvalloissa syntyi Black Lives Matter -liike.

Angie Thomas Kirjasammossa

Tietokirjavinkit: Helmet-kirjastojen henkilökunta. Kaunokirjavinkit: Tuomas Aitonurmi/Kirjasampo.fi. Kuva: Docventures/Yle