Finlandia-voittajakirjojen kansikuvat

Finlandia-voittajat 2018

Vuoden 2018 Finlandia-palkinnot on jaettu. 

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai tänä vuonna Olli Jalonen teoksestaan Taivaanpallo (Otava). Palkinnonsaajan valitsi Seppo Puttonen. "Kirjailija kuljettaa lukijan Saint Helenan saarella puunlatvaan tuijottamaan tähtiä, sieltä jännittämään kuinka Angus kestää purjelaivan mastokorissa ja lopulta Lontoon kautta jäätynyttä Thames-jokea pitkin vuoren rinteelle. Tarinan myötä tieto ja rationaalinen ajattelu lisääntyvät ja antavat paremmat mahdollisuudet ymmärtää avaruuden ilmiöitä, tapahtumia maan päällä ja jopa ihmissuhteita", kuvaili Puttonen puheessaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Siiri Enoranta teoksestaan Tuhatkuolevan kirous (WSOY). Palkinnonsaajan valitsi Riku Rantala. "Se luo maailman, joka on mitä suurimmassa määrin mielikuvituksellinen, mutta joka inspiroi pohtimaan kaikkein polttavimpia todellisen maailman kysymyksiä. Kysymyksiä ympäristön tulevaisuudesta, yksilön vastuusta, sukupuolirooleista, rakastamisen vaikeudesta, väkivallasta, totuuden jälkeisestä ajasta, oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta", toteaa Rantala kirjasta.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Seppo Aalto teoksestaan Kapina tehtailla - Kuusankoski 1918 (Siltala). Palkinnonsaajan valitsi Virpi Suutari. "Kirjan paikallistarkkuus on hiuksia nostattavaa, ja tapahtumien asettaminen laajempiin yhteyksiin kertoo syvästä yhteiskunnallisesta tutkimustyöstä ja ymmärryksestä. Tämä tietoteos muistuttaa, kuinka ohuen kuoren varassa sivistys ja järki lepäävät ja miten helposti irrationaaliset voimat voivat lähteä liikkeelle otollisissa olosuhteissa", totesi Suutari puheessaan.

Finlandia-palkinnot jakaa Suomen Kirjasäätiö. Kukin palkinnoista on arvoltaan 30 000 euroa.

Teksti: Tuomas Aitonurmi ja Katja Kyllönen / Kirjasampo