Hanna Morre Matilaisen kauhukirjasuosikit

Hanna ”Morre” Matilainen on kustannustoimittaja ja kirjailija. Hän kirjoittaa blogia osoitteessa morrenmaailma.fi. Tässä Morren 13 kauhusuosikkia.

Magdalena Hai: Haiseva käsi

Kauhua on vähemmän tarjolla nuorille lukijoille. Tässä on oivallinen novellikokoelma – myös aikuiseen makuun!

Magdalena Hai & Hanna Matilainen (toim.): ROCKNOMICON

Novelliantologia, jossa teemana oli rock- ja metallimusiikki. Kauhupainotus tuli antologiaan vahingossa, mutta ei yllättäen.

Thomas Harris: Uhrilampaat

Monille tuttu elokuvana, mutta liputan ehdottomasti myös kirjan puolesta. Hannibalissa on pirullista syvyyttä, joka kiehtoo ja kauhistuttaa.

Marko Hautala: Kuokkamummo

Hautalan kaikki kirjat ovat kovaa kampetta, mutta kyllä Kuokkamummo pitää suosikkini paikkaa. Hyvästi rauhaisat iltalenkit metsässä. Hyytävä tunne lapaluiden välissä kalvaa pitkään.

Aino Kallas: Sudenmorsian

Jylhä, romanttinen balladitarina, josta ammensin inspiraatiota myös Tuonen tahto -romaaniini. Sudenmorsian on klassikko, eikä syyttä.

Stephen King: Liseyn tarina

Tämä tarina sykähdytti todella. King osaa olla myös hieno romantikko. Kingin tarinoista mielestäni romanttisin, siksi sen kauhukin puree viiltävämmin.

Kaj Korkea-aho: Paha kirja

Kauhun ja trillerin rajamailla seikkaileva synkkä romaani. Etenkin kirjallisuudenopiskelijat saavat tästä varmasti hyvät sävärit.

Kari Nenonen: Noitarovio

Novellikokoelma, joka kolahti minuun varhaisteininä. Koko kiinnostukseni kauhuun kumpuaa nimenomaan tästä kokoelmasta. Ei herkkävatsaisille.

Heikki Nevala: Arvet

Kauhunovellikokoelma, joka nostattaa niskakarvat. Nevala on yksi kovimpia kotimaisia kauhukirjailijoita. Ihastelen hänen novellejaan suuresti!

Juri Nummelin (toim.): Hallusinatsioneja: vanhoja suomalaisia kauhutarinoita

Suosittelen tätä ihan jokaiselle kauhun ja kansanperinteen ystävälle. Tässä ei ole peruskansantaruja, vaan jokaisen kirjailijan omaleimaisuus näkyy teksteissä, mutta unohtamatta kansanperinteen vaikutuksia.

Tuomas Saloranta (toim.): Stepanin koodeksi

Kauhunovelliantologia, joka kietoutuu myyttisen Stepanin koodeksin ympärille. Köynnöskasvien kasvattajille ja hevosihmisille tätä voi suositella vain, jos koette olevanne erityisen lujahermoisia.

Bram Stoker: Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia

Pidin tästä novellikokoelmasta enemmän kuin Dracula-romaanista. Etenkin novelli 'Tuomarin talossa'... Hrr...

Miina Supinen: Mantelimaa

Kauhu ei ole se genre, johon tämän ensimmäisenä lykkäisi, mutta kyllä tässä niitäkin piirteitä on. Erinomaisen viihdyttävä ja taitavalla huumorilla sävytetty tarina. Sopii erityisesti joulun vihaajille!

Teksti: Hanna "Morre" Matilainen
Kuva: Chris Gurney

Lue myös: 

Johanna Sinisalon kauhukirjasuositukset