Johanna Sinisalon kauhukirjasuositukset

Kirjailija Johanna Sinisalon suosituslistalla on 10 kauhistuttavaa kirjaa.

Johanna Sinisalo on suomalainen scifi- ja fantasiakirjailija ja käsikirjoittaja. Hänen esikoisromaaninsa Ennen päivänlaskua ei voi sai Finlandia-palkinnon vuonna 2000. 

Kirjan nimessä olevasta linkistä pääset varaamaan teoksen. Linkit avautuvat uuteen sivustoon.

Stephen King: Tarpeellista tavaraa (1991) 

Kingin ehkä paras teos, mitä tulee yhteiskunnalliseen pohdiskeluun kauhun varjolla. Esineistä tekee meille arvokkaita muukin kuin niiden hinta, esineet kantavat tunteita, muistoja ja minäkuvaa. Mihin kaikkeen olisimmekaan valmiita tietyn tavaran takia?

Sulamit Reenpää & Erkki Reenpää (toim.): Fantastisia kertomuksia (1969) 

Nuoruudessa rakastamani kauhunovellikokoelma, jonka klassisiin pelotteluihin palasin uudelleen ja uudelleen. Vieläkin muistan elävästi muun muassa Arthur C. Clarken novellin Jumalan yhdeksän miljoonaa nimeä aiheuttamat väristykset.

John Ajvide Lindqvist: Ystävät hämärän jälkeen (2008) 

Modernin skandinaavisen kauhun tulenkantaja, jossa myyttiseen olentoon suhtaudutaan raikkaan realistisesta, viistosta ja jopa huumorintajuisesta kulmasta.

Marko Hautala: Torajyvät (2011), myös e-kirjana

Kotimaisen kauhukirjailijan tuotannon kärkeen kuuluva teos, joka kutoo tiiviin, tunnelmallisen ja poikkeuksellisen uskottavan, hiipivän kauhutarinan.

Ray Bradbury: Paha saapuu portin taa (julkaistu 1964 nimellä Painajainen)

Paremmin tieteiskirjailijana tunnetun tekijän hienoa kauhuproosaa, joka häikäisi minut teininä: voiko pelottavan kirjan kieli olla näin kaunista?

Ira Levin: Rosemaryn painajainen (1967) 

Yksi parhaiten rakennetuista koskaan lukemistani kauhukirjoista. Nuoren kotirouvan arjessa merkityksettömän oloiset sattumukset alkavat vähä vähältä kutoa hänen ympärilleen sysimustaa verkkoa.

Lisa Tuttle (toim.): Sielusi hipiä (1990) 

Naiset eivät tunnu kauhukirjailijoina juurikaan juhlivan, mutta tämä huikean hyvä novelliantologia esittelee peräti 17 naispuolista pelottelijaa – ja tässä yhteydessä tuon esille myös kotimaisen Tiina Raevaaran, jonka teoksista oli mahdotonta valita suosikkia!

Samuli Paulaharju: Tunturien yöpuolta (1934) 

Pohjoista pelkoa: suomalaisen kansanperinteen kerääjän ainoa kaunokirjallinen teos nojautuu vahvasti Lapin tarinaperinteeseen, ja on avartava katsaus kotimaisen mytologian tuntemattomampiin puoliin.

P.C. Jersild: Jälkeen vedenpaisumuksen (1982) 

Tämä teos luokitellaan ehkä enemmän tieteiskirjallisuudeksi, käsitteleehän se ydinsodan jälkeistä maailmaa. Mutta mitä kauhistuttavuuteen tulee, tämä kirja kunnostautuu siinä toden teolla.

Roald Dahl: Rakkaani, kyyhkyläiseni (1961, myös yhteissidos teoksen Joku kaltaisesi kanssa)

Ovatko lastenkirjailijaksi enemmänkin profiloituneen Dahlin aikuisnovellit jännitystä, kauhua, tieteiskirjallisuutta vai komediaa? Kaikkia näitä piirteitä löytyy näistä nuoruuden suosikeistani – ilkikurisista, mutta usein myös aidosti pelottavista tarinoista.

Kuva: Teos / Katja Lösönen 

Lue myös: 

Hanna Morre Matilaisen kauhukirjasuosikit