Jos lukisin – lukuhaaste lukemattomille

Onko lukeminen jäänyt viime vuosina vähemmälle tai kokonaan pois? Tuntuuko uuden kirjan tai muun luettavan aloittaminen vaikealta, vaikka vähän kuitenkin tekisi mieli? Eikö aika riitä? Onko kirjastokorttisi vanhentunut tai päätyykö lempilehtesi vessalukemiseksi? Kaipaatko vinkkejä lukemisen helpottamiseen?

Tutustu ja osallistu Helmet-kirjastojen Jos lukisin -lukuhaasteeseen. Jos lukisin on lukuhaaste lukemattomille eli vähän lukeville ja niille, jotka eivät ole lukeneet pitkään aikaan. Kymmenen kohdan haasteen voi toteuttaa osin tai kokonaan, yksin tai yhdessä jonkun kanssa. Lukuhaastekohtien lisäksi haaste tarjoaa konkreettisia keinoja ja vinkkejä siihen, kuinka lukemista voi helpottaa ja tehdä siitä itselleen mieluisaa.

Suurin osa haasteen kohdista on poimittu varsinaisesta Helmet-lukuhaasteesta. Kaikkiin kohtiin voi kysyä apua tai etsiä inspiraatiota kirjastosta sekä Helmet-lukuhaasteen Facebook-sivulta.

Kirjassa toteutetaan unelma tai haave

Runokirja, joka on julkaistu viiden viime vuoden aikana

Kirjassa on jotain sinulle tärkeää

Kirjan on kirjoittanut sinulle uusi kirjailija

Kirjan on kirjoittanut toimittaja

Kirjan kansi tai nimi saa sinut hyvälle mielelle

Palkittu esikoisteos

Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana

Kirja, jonka tapahtumissa et itse haluaisi olla mukana

Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä (2022)

Vinkkejä aloittelevalle tai uudelleen aloittelevalle lukijalle:

1. Jos lukisin, mitä lukisin? Pohdi ja kirjoita ylös: mitä lukisin, jos nyt lukisin jotakin? Mitkä aiheet ja millaiset tyylit kiinnostavat? Haluatko lukea tietokirjallisuutta, romaaneja, journalistisia artikkeleita, oppikirjoja, runoja vai satuja? Haluatko viihtyä, sivistyä, kehittyä, ymmärtää, eläytyä tarinaan vai haastaa itsesi?

2. Hanki kirjastokortti, jos sinulla ei sellaista ole. Kirjastokorttia varten tarvitset suomalaisen kotiosoitteen ja kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Kirjastokortin voi hankkia mistä tahansa Helmet-kirjastosta. Jos asut muualla kuin pääkaupunkiseudulla, ota yhteyttä oman alueesi kirjastoon.

3. Lainaa kirja, joka vaikuttaa kiinnostavalta, ja pidä sitä näkyvällä paikalla tai kuljeta mukanasi. Selaile sitä ja lue pätkiä sieltä täältä: älä missään nimessä lue koko kirjaa! Uusi laina ajoissa tai palauta se, kun olet katsellut sitä tarpeeksi.

4. Lukeminen ei ole kilpailu. Jos et ole lukenut pitkään aikaan, lukeminen on luultavasti alkuun melko hidasta ja saatat joutua palaamaan takaisinpäin tekstissä. Tätä tapahtuu suurimmalle osalle lukijoista, joten siitä ei kannata lannistua.

5. Kirjan saa ja voi aina jättää kesken! Tylsää, huonoa tai ahdistavaa kirjaa ei tarvitse lukea loppuun. Maailmassa on niin paljon hyvää ja kiinnostavaa luettavaa, ettei energiaa kannata tuhlata sellaiseen, joka ei nappaa.

6. Aloita kevyesti. Lue kirja, joka on sinulle ennestään tuttu, tai vaikkapa romaani, jonka pohjalta tehdyn elokuvan olet nähnyt.

7. Luo lukemisesta rutiini. Lue säännöllisesti, kuten vaikkapa muutama sivu aina ennen hampaidenpesua illalla. Lue sen aikaa, kun kahvi tippuu tai tee hautuu. Lue, kun odotat ystävää tai kollegaa lounaalle. Jos kuljet säännöllisesti julkisilla, lue niissä. Kuuntele äänikirjaa lenkillä, siivotessa tai työmatkoilla.

8. Minimoi häiriötekijät ja ajasta lukeminen. Sulje tietokone ja televisio, laita puhelin äänettömälle. Jos mahdollista, sulje huoneen ovi ja pyydä muilta ihmisiltä hetki rauhaa. Aseta herätyskello soittamaan esimerkiksi 10–20 minuutin päästä ja keskity tämä aika ainoastaan lukemiseen. Vaikket edistyisi kuin sivun tai pari, älä keskeytä tai ala puuhata muuta, älä laske kirjaa tai laitetta kädestäsi.

9. Myös lyhyet kirjat ovat kirjoja. Lue lastenkirja, sarjakuvateos tai runokokoelma. Novellikokoelmasta voi lukea vaikka novellin tai pari.

10. Lukemista on monenlaista. Yksi lukee e-kirjoja, toinen kuuntelee äänikirjoja, kolmas vannoo painetun nimeen. Joku nauttii tietokirjallisuudesta tai tutkimusartikkeleista, joku toinen taas kotimaisesta nykyproosasta tai Shakespearen näytelmistä. Yhdelle Kuukausiliite tai Kodin kuvalehti on mieluisampi kuin Finlandia-ehdokas. Lintukirjaa luetaan siinä missä roolipelin ohjeitakin.

11. Celia-palvelu lukemisesteisille. Jos sinulla on lukihäiriö, keskittymisvaikeus tai jokin sairaus tai vamma, jonka takia lukeminen on sinulle vaikeaa tai mahdotonta, olet oikeutettu Celia-palvelun äänikirjoihin. Kysy lisää omasta kirjastostasi!

12. Osallistu lukupiiriin. Lukupiirit tuovat lukemiseen mukavaa positiivisen pakon tuntua: kun luettava teksti ja tuleva tapaaminen ovat sovittuina, motivaatio lukemiseen on usein korkeampi. Kirjastot järjestävät lukupiirejä, mutta sellaisen voi panna pystyyn myös itse!

13. Pyydä ja kuuntele suosituksia. Liity lukemista käsitteleviin Facebook-ryhmiin tai seuraa Instagramissa #kirjagram-hashtagia. Kirjablogeista, lehtien kirja-arvosteluista ja Kirjasampo-palvelusta kannattaa etsiä mielenkiintoisia kirjoja. Myös somehuutelu voi kannattaa: ”Suosittele minulle kirjaa ja perustele, miksi uskot, että pitäisin siitä.”

14. Keskustele lukemastasi. Kun olet lukenut jotain mielekästä, kerro siitä ihmisille: ”Luin tämän kirjan/artikkelin ja pidin siitä / en pitänyt siitä, koska… Mitä sinä olet lukenut viime aikoina?”