Käsityökirjavinkit talveen

Talven tullen on aika jälleen kässäillä! Tässä suomalaisten käsityösuunnittelijoiden ihanaa ja inspiroivaa tuotantoa lämpimien villasukkien, lapasten ja muiden pehmeiden itse kudottujen vaatteiden tekemiseen.

Villit vanttuut & vallattomat villasukatMuhkeat sukatVillit vanttuut & vallattomat villasukat 2
Lumi Karmitsa

Kirjoneuleiden uudistajan, nuoren Lumi Karmitsan upeat kirjoneulemallit herkuttelevat muun muassa värikylläisillä eläin-, kukka- ja kirjainaiheilla. Karmitsan kirjoissa on kiehtovia kuvioita, vastustamattomia värejä ja intohimoa käsillä tekemiseen. Karmitsan ohjeissa vilisee esimerkiksi kissoja, tiikereitä, pesukarhuja, pääkalloja, luurankoja, Buddhia ja Jeesuksia. Muhkeat sukat -kirjassa neulotaan rouheita palmikoita ja muita pintaneuleita yhdellä langalla kerrallaan. Lämpimät sukat syntyvät nopeasti paksuista langoista.

Sydämellinen sukkakirja, Kauneimmat villasukat, Näyttävimmät villasukatKauneimmat neuleet 
Merja Ojanperä

Kuvio- ja kirjoneuletta yhdistämällä syntyy mykistävän hienoja villasukkia ja muita neuleita. Merja Ojanperän värikylläiset, romanttiset sukat ovat täynnä katseen vangitsevia kuvioita ja kolmiulotteisia yksityiskohtia, kuten virkattuja kukkia, neuleeseen pujotettuja silkkinauhoja tai ommeltuja helmiä.

Perinteiset villasukat, Perinteiset villasukat. 2, Suurmiesten, -naisten ja kansalaisten sukkia,
Perinteiset lapaset
Anna-Karoliina Tetri

Anna-Karoliina Tetri on koulutukseltaan tekstiilisuunnittelun artenomi, kädentaitoalan kouluttaja, asiantuntija ja tietokirjailija, ja hänellä on oma yritys, joka järjestää muun muassa luonnonvärjäyskursseja. Vuosien varrella hän on kirjoittanut jo yhdeksän kädentaitoalan tietokirjaa. Kirjojen keskiössä on käsityöperinne. 

Puikkomaisterin lapaskirja, pipokirjasukkakirja ja Sukkasirkus
Tiina Kaarela

Puikkomaisteri Tiina Kaarela on helsinkiläinen toimittaja, bloggari ja neulesuunnittelija. Hän on julkaissut neljä erittäin suosittua neulekirjaa. Puikkomaisterin tyyliin kuuluvat räväkkä värin- ja kielenkäyttö, selkeys ja usein myös vaativat tekniikat. Hän rakastaa haasteita ja menee oma visionsa edellä, vaikka se ei olisikaan aina helppoa.

Unelmien silmukat: haaveista sukiksi, Unelmien neuleasusteet, Unelmien huivit, Jämälankasukat: neulo keränloput ihaniksi sukiksi! 
Pirjo Iivonen

Pirjo Iivonen on pitsineuleita rakastava suomalainen neulesuunnittelija, jolta on julkaistu jo neljä omaa neulekirjaa. Sukkien ja neuleasusteiden lisäksi Pirjo on suunnitellut upean valikoiman luonnon inspiroimia pitsihuiveja. Tyyliltään Pirjon suunnittelemat mallit ovat hillittyjä ja tyylikkään ajattomia. Ne miellyttävät kaiken ikäisiä ja sopivat juhlallisempaankin käyttöön.

Vallattomat vauvansukat 
Kikka Virolainen

Vallattomat vauvansukat sisältää 40 ilmeikästä sukkamallia. Niihin on neulottu lapsuuden tärkeitä hetkiä, mummin muistoja ja monenlaisia kuvioita, kuten unijukkia, kukkia, merirosvoja, leppäkerttuja ja nalleja. Malleja on myös juhliin: jouluun, synttäreihin, halloweeniin ja hienoihin häihin. Jokaista sukka-aihetta elävöittää ihana runo. Sukat syntyvät tutuista langoista perusohjetta mukaillen. Ne sopivat 6–12 kuukauden ikäisille vauvoille, mutta kokoa muuttamalla sukkia voi tehdä pienemmille ja isommillekin lapsille. Alun johdatus tekniikoihin palauttaa mieleen sukanneulonnan ja neuleen kuvioimisen salat.

Sukupolvien silmukat 
Pia Ketola, Eija Bukowski, Leena Kokko, Anne Bäcklund, Sari Suuronen

Kirja sisältää yli 30 kansanomaista sukkaa ja lapasta 1700-luvulta 1940-luvulle. Museoihin arkistoidut, taidokkaat, ohuesta langasta tehdyt sukat ja lapaset ovat saaneet nykyaikaan sopivat ohjeet, joissa silmukoiden ja kuvioiden määrää on maltillisesti vähennetty. Ohjeet vaihtelevat helpoista hyvinkin vaativiin kirjoneuleisiin. Ohjeet on ryhmitelty kokonaisuuksiksi, joihin on liitetty sukkiin ja lapasiin liittyviä tarinoita ja taustatietoa. Niiden avulla lukija pääsee tutustumaan sukkien ja lapasten merkitykseen karjalaisten esiäitiemme elämässä.

Suuri suomalainen toivesukkakirja: miesten sukat
Pirjo Iivonen, Tiina Kaarela, Lumi Karmitsa, Niina Laitinen, Merja Ojanperä, Mervi Pasanen, Piia Maria Pekkanen, Anna-Karoliina Tetri, Saara Toikka ja Marjukka Vuorisalo

30 erilaista sukkamallia miehille suosituilta suomalaisilta suunnittelijoilta. Kukin kymmenestä tekijästä on suunnitellut kaksi uutta sukkamallia ja valinnut lisäksi yhden vanhan toivemallin.

Suuri suomalainen toivesukkakirja: lasten sukat

Suosittu miesten toivesukkakirja sai jatkoa, ja nyt ovat vuorossa lapset. Kukin kymmenestä tekijästä on suunnitellut kolme uutta lasten villasukkamallia omalla persoonallisella tyylillään. Sukat on jaettu kolmeen kokoluokkaan: vauvat, tarhaikäiset ja koululaiset.

Vinkit antoi Jaana Kontulan kirjastosta